Az eltűnt magyar aranyérem nyomában: melyik döntés volt az első a sorban?

Kopasz Bálint az előző olimpia bajnokaként, Varga Ádám Tokió ezüstérmeseként érkezett Párizsba, s mindkettejük győzelmére volt esély. A cseh Josef Dostál viszont mindkettejüket meglepte, Varga Ádám másodszor is ezüstöt, Kopasz Bálint ezúttal bronzérmet szerzett. Kopasz a futam után beszélt arról is, hogy a párosbeli szereplés hatással volt az egyes szereplésre.

2024. 08. 10. 21:08
Varga Ádám Josef Dostál Kopasz Bálint kajak egyes magyar csapat olimpia 2024 arany nélkül
Varga Ádám és Kopasz Bálint is örült az éremnek, de látszik, hogy a cseh Dostál volt a legboldogabb Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kajak-kenuban hét dobogós hellyel zártuk a párizsi olimpiát, ami nagyon szép teljesítmény a válogatottól. Még szebben mutatna azonban a mérleg, ha a hét érem között lenne arany is. Az első helyet előzetesen legalább férfi kajak egyes ezer méteren vártuk, a királyszámban ugyanis Kopasz Bálint volt a címvédő, s mellette ott volt a döntőben Varga Ádám is, Tokió ezüstérmese. A párizsi döntőben a két magyar kiválóság eltérő taktikát követett, a lassabban kezdő Varga Ádám ezúttal lehajrázta honfitársát, így lett második, mögötte Kopasz Bálint végzett a harmadik helyen.

Kopasz Bálint Varga Ádám egyes páros arany kajak-kenu  magyar csapat olimpia 2024
Kopasz Bálint és Varga Ádám párosban együtt indultak, abban a számban nem jutottak a párizsi olimpia döntőjébe (Fotó: Csudai Sándor)

– A bronzérem annyira nem tetszik, de az olimpiai dobogó is fantasztikus eredmény. Úgy érzem, jó pályát teljesítettem, az állóképességem nagyon jó volt, az utolsó kétszáz méteren az erőszint lehetett volna nagyobb – értékelte a futamát Kopasz Bálint.

– Nem sokszor választottam ilyen taktikát, hogy ennyire lemaradok az elején. Bekerültem Pimenta és Bálint közé, akik sokszor meg szokták húzni az elejét, ráadásul a táv elején egészen oldalra kellett mennem, hogy kikerüljek egy adag hínárt. Utólag nagyon örülök, hogy ezt a taktikát választottam, szerintem így izgalmasabb volt belülről is, talán kívülről is – értékelt Varga Ádám, aki elégedett volt az eredménnyel bár azt is elárulta, hogy három éve a tokiói ezüstje annak váratlansága miatt nagyobb boldogságot okozott neki, mint a mostani, párizsi második hely.

Mind Kopasz, mind Varga hozzátette: meglepte őket Dostál győzelme.

Kopasz Bálint és Varga Ádám: szükség volt a párosra?

Szakértőnk, Vereckei Ákos elemzésében fejtegette, vajon másként alakult volna-e Kopasz és Varga egyesbeli formája, ha nem fordítanak fizikai és mentális energiát a párosra való felkészülésre. Kettesben nem is jutottak be a párizsi döntőbe, igaz, Kopasz szerint ez nem volt olyan nagy baj.

– Jobb lett volna, ha először rendezik az egyest, és később a párost, bár azután, hogy nem jutottunk be a döntőbe, könnyítettünk a napon, a B döntőben nyolcvan százalékot teljesítettünk. Lehet, hogy ha párosban döntőbe jutunk, egyesben a bronzérmet sem szereztem volna meg.

Kopasz Bálint visszavonul?

Varga Ádám huszonnégy, Kopasz Bálint huszonhét éves, még bőven csúcsformában lehetnek négy év múlva Los Angelesben is. Kopasz azonban egyáltalán nem volt biztos benne közvetlenül az egyes döntője után, hogy folytatja pályafutását.

– Maximalista vagyok, mindig az aranyra törekszem. Motivációt jelent, hogy győztesként fejezzem be a karrieremet, de néhány hét múlva kiderül, hogy vesztesként fejezem-e be vagy rámegyek arra, hogy győztesként szálhassak ki – mondta Kopasz Bálint.

Podcastunkban a teljes magyar kajak-kenu csapat párizsi szereplését is értékeltük.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.