Csipes Tamara elégtételt érez, és bedobta a hátizsákját a tóba

Csipes Tamara egyértelmű vezére a női kajak négyesnek, amely bronzérmet szerzett a párizsi olimpián. A rutinos versenyző mondta be a taktikát a versenyre, és nagyon büszke fiatal társaira. A négyessel szerzett éremmel Csipes Tamara már teljesítette kislányának tett ígéretét, az elmúlt hónapok nehézségei után pedig elégtételt érez.

2024. 08. 08. 18:26
Pupp Noémi Fojt Sára Csipes Tamara Gazsó Alida Dóra kajak-kenu kajak négyes olimpia 2024 bronzérem Kozák Danuta nélkül
Csipes Tamara hiába mondta, Fojt Sára nehezen akarta elhinni neki, hogy megvan a bronzérem Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csipes Tamara akaratlanul is főszereplő lett az olimpia előtt. A kajak-kenu körüli itthoni balhéban édesapja, Csipes Ferenc és akkori párostársa, Kozák Danuta került szembe egymással. Az eset után Csipes Tamara végül Gazsó Alida Dórával ült össze, Kozák pedig el sem jutott Párizsba. Az olimpián a négyessel megszerzett bronzérem után Csipes Tamara nem titkolta, elégtételt érez.

Fojt Sára Pupp Noémi Csipes Tamara Gazsó Alida Dóra kajak négyes bronzérem olimpia Kozák Danuta nélkül
Fojt Sára, Pupp Noémi, Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra felszabadultan ünnepli a kajak négyes bronzérmét Fotó: Csudai Sándor

– Abszolút ez a helyzet. Az emberek általában csak a végeredményt látják, de néha kíváncsi vagyok, kinek milyen érem lógna a nyakában, ha beleszámítanánk azt is, hogy ki milyen akadályokat ugrott meg. Mi egy 800-as akadálypályát lefutottunk a felkészülés alatt – fogalmazott Csipes Tamara, aki korelnökként néha már-már anyai szerepet tölt be a négyesben.

– Jóval idősebb vagyok, mint ők.

– Nekik az első olimpiájuk, nekem az utolsó, úgyhogy elég különleges a felállás.

Nagyon büszke vagyok rájuk, évek óta végignézem, hogy a vízen és emberileg is mennyit fejlődnek, szerintem csak így lehet eredményesnek lenni. Amikor célba értünk, én egyből mondtam, hogy harmadikok vagyunk. Fojt Sára háromszor is visszakérdezett, hogy biztosan így van-e, mondták, hogy várjuk meg, amíg kiírják, nagyon cukik voltak.

Csipes Tamara és az éjszakai műszak

Fojt Sára arról számolt be a megszerzett bronzérem után, hogy megálmodta a sikert, Csipest viszont ébren tartotta a verseny.

– Éjjel felkeltem 2-3 óra körül, fél órán át nem bírtam visszaaludni. A versenyen agyaltam, kb. 150-szer mentem végig fejben a pályán. Végül olyan taktikát javasoltam, amit korábban sosem csináltunk, de a többiek egyetértettek vele. Az utolsó száz méteren látszott, hogy teljesen szétestünk, de úgy érzem, jól döntöttünk – árulta el Csipes Tamara.

Mit érhet el egyesben Csipes Tamara?

A hazai válogatón evezett kiváló időeredménye után sokan, köztük szakértőnk, Vereckei Ákos is egyesben adta a legtöbb esélyt Csipes Tamarának az olimpia előtt.

– A válogató óta mindenhol lejött az eredmény, még az új-zélandiak is megállítottak itt, hogy nyilatkozzam nekik. 

Felpakoltak egy mázsás hátizsákot a hátamra, amit nehéz mentálisan elviselni, nem szeretném azt hallgatni, hogy nekem nyernem kell.

A hétéves lányomnak megígértem, hogy hazaviszek egy érmet: azzal, hogy ez megvan, azt a hátizsákot bedobtam a vízbe, és elsüllyedt. Innentől szeretném úgy felfogni, hogy minden ajándék, és nem akarok stresszelni, ahogy a mai bronzérmet sem négy görcsös lány érte el, felszabadultan versenyeztünk – mondta Csipes Tamara.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.