Teljes káosz az első kajak-kenu döntő végén a párizsi olimpián

Csütörtökön rendezték az első síkvízi kajak-kenu döntőket a párizsi olimpián. Férfi kenu kettesben Adolf Balázs és Hajdu Jonatán szoros befutóban kevesebb mint fél másodperccel maradt le a dobogóról, de csak a hatodik helyen végzett. A hangosbemondó nem volt a helyzet magaslatán, emiatt többek között olyan téves információ is elhangzott, hogy bronzérmes a magyar egység. Később a női kajak négyes (Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra) viszont valóban a harmadik helyen végzett.

2024. 08. 08. 13:37
Adolf Balázs Hajdu Jonatán kajak-kenu káosz olimpia 2024 magyar csapat
Nagyon szoros volt a befutó, Adolf Balázs és Hajdu Jonatán párosa végül hatodik lett Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lecsupaszították a síkvízi kajak-kenu olimpiai programját, a tokiói tizenkét versenyszám helyett Párizsban már csak tíz döntőt rendeznek: csütörtökön és szombaton hármat, pénteken négyet. A finálék sora a férfi kenu kettessel kezdődött, Adolf Balázs és Hajdu Jonatán evezett a magyar hajóban, majd a női kajak négyes (Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra) és a férfi kajak négyes (Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor) döntője szerepelt a programban.

Pupp Noémi Fojt Sára, Csipes Tamara Gazsó Alida Dóra kajak négyes Párizs olimpia 2024
A női kajak négyes döntőjében valóban érmet nyert a magyar csapat (Fotó: Csudai Sándor)

A férfi kenu ketteseknél változás volt Tokióhoz képest, ott még 1000 méteren rendezték meg a versenyszámot, Párizsban visszatért az olimpia programjára a C-2 500 méter, Peking után – 2008-ban még megfért egymás mellett a program a két táv.

Történelmileg nézve nekünk kedvező is lehet ez, hiszen a C-2-es aranyérmeinket 500 méteren szereztük: 1980-ban Foltán László és Vaskuti István, 1996-ban Horváth Csaba és Kolonics György, 2000-ben Pulai Imre és Novák Ferenc.

Téves információ volt a magyar bronzérem

Adolf Balázs és Hajdu Jonatán egységével szemben nem volt ilyen elvárás. A magyar egység jól kapta el a rajtot, a kínaiak mögött a második helyen haladt, majd fél távra a harmadik helyre csúszott, a semleges színekben induló oroszok mögé.

A hajrában azonban több hajó is megelőzte a magyarokat, akik végül a hatodik helyen értek célba. A hangosbemondóban azonban elkezdték összevissza sorolni az eredményeket, többek között olyan téves információ is elhangzott, hogy Adolf és Hajdu bronzérmes.

Hiába örültek azonban néhány pillanatig a magyar kenusok, kevesebb mint fél másodperccel, de lemaradtak a dobogóról.

– Úgy jöttünk ide, hogy akár még nyerhetünk is. Amikor hallotam, hogy lehet, hogy harmadikok vagyunk, nem tudtam eldönteni, hogy örüljek-e vagy sem, de azért nyilván jobban örültem volna neki, mint a hatodiknak – mondta Hajdu Jonatán.

Harmadik lett a női kajak négyes

A második döntő végén már valóban dobogónak örülhettünk, a Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra összeállítású csapat harmadik helyen ért célba.

A férfi kajak négyes viszont nem került közel az érmes helyekhez, a hetedik helyen futott be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.