Mikkel Hansen álomszerű búcsúja, a király is őt ünnepelte

Mikkel Hansen a kézilabda történetének egyik legjobb játékosaként úgy vonult vissza, ahogy szeretett volna: olimpiai aranyéremmel. Ráadásul Dánia fölényesen nyerte meg a Németország elleni finálét, a 39-26-os siker bőven adott alkalmat arra, hogy már a meccs is Mikkel Hansen ünnepléséről szóljon. A helyszínen ünnepelt X. Frigyes dán király és a trónörökös, Keresztély is. Ami azt illeti, a pályán a trónörökös már át is vette Hansen helyét: Mathias Gidsel hatvankét góllal lett az olimpia gólkirálya, azaz megdöntötte búcsúzó csapattársa Tokióban felállított rekordját.

2024. 08. 12. 5:30
kézilabda Dánia király
A dán Mikkel Hansen visszavonul aranyérem párizs  olimpia 2024  Németország Dánia döntő
Mikkel Hansen a levegőben, így búcsúztatták csapattársai a kézilabda dán legendáját Fotó: MTI/EPA/Alex Plavevski
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párizsi olimpia férfi kézilabdatornája előtt tudni lehetett, hogy két korszakos klasszis is a francia fővárosban búcsúzik. A dán Mikkel Hansen és a francia Nikola Karabatic kis túlzással azt jelentette az elmúlt tizenöt évben a kézilabdának, mint Cristiano Ronaldo és Lionel Messi a labdarúgásnak. Hansen és Karabatic álomdöntője nem jött össze, a franciák nem játszottak jól a hazai olimpián, épphogy továbbszenvedték magukat a csoportból a Magyarország elleni sikerrel. A kézilabda dán királya, Mikkel Hansen viszont úgy búcsúzhatott, ahogy szeretett volna: aranyéremmel.

A dán Mathias Gidsel (k) és a német Johannes Golla (b) a 2024-es párizs olimpia 2024 férfi kézilabda döntő Németország Mikkel Hansen király búcsú
Mikkel Hansen rekordját honfitársa, Mathias Gisdel döntötte meg a közös menetelés során (Fotó: MTI/EPA/Alex Plavevski)

Dánia százszázalékos teljesítménnyel hozta le a tornát, a csoportban még a végül kieső magyar válogatott szorongatta meg leginkább Hansenéket. A Svédország elleni negyeddöntő és a Szlovénia elleni elődöntő viszont szoros volt, mindkettő egyetlen góllal dőlt el Dánia javára.

A döntő viszont az egész torna egyik legsimább meccse lett, a tizenhárom gól, amelyet a németekre vert Dánia, holtversenyben a legnagyobb különbség volt, ami kialakult a férfi kézitornán.

Tökéletes gálameccs volt Mikkel Hansen búcsúztatására.

– Lenyűgöző. Nagyon ritka, hogy egy ennyire fontos meccsen ennyire jó teljesítményt nyújt egy csapat. Sok éven át játszottam a dán válogatottban, egyértelmű volt, hogy az utolsó mérkőzés különleges és nehéz lesz, de szerencsére nem volt rám sok szükség – mondta a döntő után Mikkel Hansen.

Milyen sikereket ért el Mikkel Hansen?

Mikkel Hansen 2016 után másodszor lett olimpiai bajnok, emellett három világbajnoki címet és egy Eb-aranyat is nyert a válogatottal.

Az egyetlen cím, ami kimaradt a pályafutásából, az a Bajnokok Ligája-győzelem, s az sem múlt sokon, hogy ezt idén nem pótolta pályafutása utolsó klubmeccsén.

A Nemzetközi Kézilabda-Szövetség három évben választotta meg a világ legjobb játékosának, volt vb-n és olimpián is a torna legjobbja, illetve gólkirály is.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy ő volt a dán kézilabda királya, nem véletlen, hogy a valódi dán király, X. Frigyes is ott volt Hansen utolsó meccsén a trónörökössel, Keresztély herceggel együtt.

Mikkel Hansen rekordja megdőlt, Mathias Gisdel az utód

Hansen nem csak szerénységből mondta, hogy nem volt rá szükség a döntőben: a mostani dán válogatott már nem kimondottan rá épült, bár nagyon kellett a sikerhez az is, hogy Mikkel Hansen az olimpia legmegbízhatóbb hetesvégrehajtója volt.

A gólkirály viszont Mikkel Hansen trónjának örököse, a tavaly már a világ legjobbjának választott Matthias Gisdel lett, ráadásul hatvankét góllal, ami eggyel több, mint Mikkel Hansen Tokióban felállított csúcsa. Ebben a formában Hansen aligha bánta a rekordja megdöntését.

Hogy a folytatás mit tartogat Hansennek, azt nem tudni. A kézilabdázó pályafutása utolsó szakaszában tartott szünetet depresszió miatt, mostani nyilatkozataiból viszont úgy tűnik, éppen a játéktól való elszakadás lesz nehéz neki.

– A legnehezebb az lesz, hogy annyi embertől el kell köszönni, aki sokat jelentett nekem. Nem hiszem, hogy van más szelete a társadalomnak, ahol olyan szoros kötelékek alakulnak ki, mint a csapattársak között – mondta a búcsúzó Mikkel Hansen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.