Milák Kristóf számára lehet visszaút, egy dán példa bizonyítja

A németországi férfi kézilabda Európa-bajnokságon a világbajnok dán csapatban villog Mikkel Hansen is. Pedig a korábban három évben is a világ legjobbjának választott Hansen tavaly februárban bejelentette, hogy depresszió miatt szünetet tart, s hónapokra eltávolodott az élsporttól. A kézilabdázó visszatérése reményt adhat Milák Kristófnak is, ugyanakkor van egy fontos különbség a két sportoló között.

Forrás: Origo2024. 01. 19. 9:48
Mikkel Hansen
Fotó: DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP/MARCUS BRANDT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dánia eddig mind a négy mérkőzését megnyerte a németországi férfi kézilabda Európa-bajnokságon, és jó úton halad afelé, hogy uralkodó világbajnokként a kontinensbajnokság végjátékában is ott legyen. A dán csapatnak tagja Mikkel Hansen is, noha a harminchat éves klasszis tavaly hat hónapot kihagyott a depressziója miatt. Magyarországon pedig akaratlanul is eszünkbe jut róla egy másik klasszis sportoló, Hansen sikeres visszatérése reményt adhat arra, hogy Milák Kristóf is úszik még a képességeihez méltón nagy világversenyeken.

Caeleb Dressel Milák Kristóf
és Milák Kristóf: sajnos nem csak a kiemelkedő úszótudás közös bennük. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Egy fontos különbségre viszont rávilágít Hansen története: a dán kézilabda zsenije, akit három évben is a világ legjobbjának választottak, az első perctől kezdve nyíltan beszélt a problémájáról.

Hansen nem kérte, hogy klubja falazzon neki, tavaly februárban vállalta a nyilvánosság előtt, hogy depresszió miatt tart szünetet.

A dán játékos végül fél évet hagyott ki, nyilván sokan hiányolták, ugyanakkor bejelentésével elejét vette az állandó találgatásoknak, hogy mi lesz vele.

 

Milák Kristóf az úszók között is találhat sorstársat

Sok különbség van persze a kézilabda és az úszás között. A dán kézilabda-válogatott Hansen nélkül is erős lenne, a magyar úszósport viszont nagyon nagy mértékben támaszkodott volna a tavalyi világbajnokságon vagy az idei olimpián Milák Kristóf remélt sikereire.

Az úszóklasszisok között is akadt más példa arra, hogy valaki súlyos lelki nehézségekkel küzdve lépett hátra egy időre az úszástól: a brit mellúszó, Adam Peaty és Milák legnagyobb vetélytársa, Caeleb Dressel is kemény küzdelmet folytat, folytatott a démonaival.

Mindannyiuk közül azonban talán Milák Kristófról tudunk a legkevesebbet.

 

Borítókép: Mikkel Hansen visszatért a pályára (Fotó: DPA/AFP/Marcus Brandt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.