Muszukajev videón, ahogy rárontanak a kommandósok – ezért került Magyarországra

Amint arról beszámoltunk, a párizsi olimpia birkózóversenyein a szabadfogásúak 65 kilogrammos súlycsoportjában szereplő honosított versenyzőnk, Muszukajev Iszmail második mérkőzésén is sima győzelmet aratott, az azeri Haji Aliyev sem jelentett számára akadályt, így bejutott az esti elődöntőbe. De hogy került a már magyar színekben világ- és Európa-bajnok Muszukajev Magyarországra?

2024. 08. 10. 16:35
Muszukajev
Párizs, 2024. augusztus 10. Muszukajev Iszmail (pirosban) és az azeri Haji Aliyev a férfi szabadfogású birkózók 65 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntõjében a 2024-es párizsi nyári olimpián a párizsi Mars-mezõ Arénában 2024. augusztus 10-én Fotó: MTI/Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2016-os orosz bajnokságon, ami az oroszok olimpiai válogatója volt, és Jakutföldön rendezték, az akkor 23 éves Muszukajev Iszmail botrányos meccset vívott az 57 kilogrammos súlycsoportban, a negyeddöntőben 4-3-ra kikapott a kétszeres világbajnok Viktor Lebegyevtől. Mivel Muszukajev igazságtalannak tartotta a bírók több döntését, és igaza is volt, mert szemérmetlenül csaltak a helyi hős javára, a találkozó után nekiugrott Lebegyevnek. Hatalmas kavarodás tört ki a szőnyegem, és végül a berohanó kommandósok tettek rendet.

Muszukajev tavaly aranyérmes lett a belgrádi vb-n
Muszukajev tavaly aranyérmes lett a belgrádi vb-n (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Az alábbi, 2016-os videó legvégén látható a kommandósok berohanása a szőnyegre:

A bírói hibákat utólag elismerték, de a riói olimpiára Lebegyev mehetett, ahol amúgy csak kilencedik lett. A kegyvesztetté vált Muszukajevnek már ekkor megfordult a fejében, hogy országot vált, a törökök is szívesen látták volna, és végül korábbi szövetségi kapitányunk, az orosz szabadfogásúakkal jó kapcsolatot ápoló Gulyás István közvetítésével érkezett hozzánk 2019-ben. S rögtön vb-bronzzal nyitott nálunk.

Muszukajev a tokiói olimpián ötödik lett

A 2021-es, tokiói olimpián az ötödik helyen végzett, 2022-ben Budapesten Európa-bajnok lett, s volt már két vb-bronza is, amikor tavaly megnyerte a belgrádi világbajnokságot. Ezzel szerezte meg a párizsi olimpiai kvótát, s a francia fővárosba a szabadfogású 65 kilogrammos súlycsoport egyik nagy esélyeseként érkezett. Most pedig már ott van az elődöntőben.

ALIYEV, Haji; MUSZUKAJEV Iszmail
Muszukajev elbánt azeri ellenfelével is (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Muszukajev a negyeddöntőben higgadtan viselte ellenfele, az azeri Aliyev kirívó sportszerűtlenségét, hogy az ráfogott a nemi szervére, és nemes bosszút állva 10-3-ra verte.

Az elődöntőben a 2022-ben világbajnok iráni Rahman Musza Amuzadhalilivel csap össze, akit a tavalyi vb elődöntőjében az utolsó másodpercekben bemutatott billentéssel győzött le 6-5-re. A magyar–iráni csata a 18.15-kor kezdődő esti program második összecsapása lesz.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.