Büszke lehet a genderlobbi: Imane Helif végigment az úton

Hogy jót tesz-e a sportágnak, azt ma még nem tudhatjuk, de a biológiailag férfi Imane Helif szombat este felért a csúcsra - a nők között. Az algériai ökölvívó ugyanis sima pontozással verte a fináléban a kínaiak világbajnokát, Jang Liut.

2024. 08. 09. 23:38
Párizs, 2024. augusztus 10. Az aranyérmes algériai Imane Helif a 2024-es párizsi nyári olimpia nõi ökölvívó-bajnoksága 66 kilogrammos súlycsoportjának eredményhirdetésén a Roland Garros Stadionban 2024. augusztus 9-én. MTI/AP/Ariana Cubillos Fotó: Ariana Cubillos
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha három évvel ezelőtt, a tokiói olimpián még senkinek sem jelentett gondot Imane Helif és Lin Ju-ting jelenléte a női bokszolók között – mindketten kikaptak, így esélyük sem volt érmet nyerni –,a párizsi nyári játékokon mindkét bunyós nevétől hangos a világ. A két biológiailag férfinak minősülő bokszoló ugyanis bejutott súlycsoportja döntőjébe, ráadásul az algériai péntek este simán kipontozta a 66 kiló kínai világbajnokát, Jang Liut, és olimpiai bajnok lett - a nők között.

Párizs, 2024. augusztus 3.
Az algériai Imane Khelif a nõi ökölvívók 66 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntõje után a 2024-es párizsi nyári olimpián az Észak-párizsi Arénában 2024. augusztus 3-án. Hámori Luca az ötödik helyen végzett, miután egyhangú pontozással kikapott a Iman Heliftól.
MTI/Czeglédi Zsolt
Az algériai Imane Helif megnyerte a párizsi olimpián a női ökölvívás 66 kilós súlycsoportját    Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Mint azt korábban megírtuk, bokszlegendánk, Kovács Kokó István, az AIBA egykori főtitkára szerint a tokiói olimpia és a 2022-es világbajnokság után öt bunyósról merült fel, hogy biológiailag nem nők, és a vizsgálatok ezt alá is támasztották. Nos, az öt bokszoló közé tartozott Helif és Lin is.

Az algériai bokszoló indulása óriási visszhangot váltott ki világszerte, mert a tavalyi világbajnokságról a nemzetközi sportági szövetség (IBA) kizárta túl magas tesztoszteronszintje miatt, Umar Kremlov, az IBA elnöke pedig azt mondta, hogy a vizsgálatok szerint a férfiakra jellemző XY kromoszómája van, a NOB azonban engedélyezte az olimpiai indulását.

Helif simán kipontozta a világbajnokot az olimpiai döntőben

A vita akkor kezdődött Párizsban, amikor Helif a nyitómérkőzésén 46 másodperc alatt nemcsak legyőzte, hanem valósággal lemészárolta az olasz Angela Carinit a ringben: az olasz, miután feladta a meccset, elsírta magát, majd kiderült, súlyos orrsérülést szenvedett. Az algériai öklöző végig reflektorfényben volt innentől kezdve, valamennyi meccsét hatalmas érdeklődés követte – többek között a magyar Hámori Luca ellenit is –, és ugyanerre számíthatott péntek éjszaka, amikor a kínai Jang Liuval csapott össze a 66 kilósok döntőjében. 

A mérkőzés meglehetősen egyoldalú volt, az első pillanattól kezdve hatalmas erőfölényben volt az algériai. Valamennyi menetet megnyerte a pontozóknál, és a döntőben mutatott teljesítménye alapján kijelenthető lenne, megérdemelten ért fel a csúcsra. Csak egy gond van, hogy a világbajnokság után elvégzett gendervizsgálat alapján Helif biológiailag férfi.

A találkozó végén Jang a levegőbe emelte ellenfele karját, elismerve a vereségét. Ez éles kontraszt Helif és az olasz Angela Carini elleni nyitómérkőzése utáni jelenetekkel. Az eredményhirdetés után az egész csarnok őrjöngve ünnepelte Helifet, aki edzője vállán hagyta el a ringet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.