A szakállas óriással is elbírt csapatunk, este jön az újabb (arany)érem?

A párizsi olimpia vívóversenyein ma a férfipárbajtőr csapatversenye van műsoron, amit nagy reményekkel vártunk. Együttesünk Siklósi Gergely, Koch Máté, Andrásfi Tibor, Nagy Dávid összeállításban nem titkolta, hogy az aranyéremre tör, és az első akadályt sikerrel vette, a nyolc között 45–30-ra nyert a kazahok ellen.

2024. 08. 02. 14:28
Párbajtőrözőink a nyolc között legyőzték a kazahokat Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Párizsban az egyéni versenyben a tokiói olimpián ezüstérmes, egyéni világbajnok Siklósi Gergely, aki világranglista-vezetőként érkezett, a 16 között kiesett, de még rosszabbul járt a vb-címvédő, a rangsorban második Koch Máté, ő már az első asszóját elveszítette, így a 32 között búcsúzott. Andrásfi Tibor bravúros szerepléssel a negyedik helyen végzett, de az elődöntőben és a bronzmeccsen is egy tussal maradt alul a hosszabbításban, és ez így nagyon bosszantó…

Siklósi Gergely, Koch Máté, Andrásfi Tibor, Nagy Dávid
Siklósi Gergely, Koch Máté, Andrásfi Tibor és Nagy Dávid a mai kezdés előtt (Fotó: Csudai Sándor)

Csapatunk – amelyben a negyedik versenyző Nagy Dávid – a világranglistán az ötödik helyen áll, de két egyéni világbajnokkal és immár egy olimpiai negyedik helyezettel mi más lehetne a célja, mint az arany. A mieink első ellenfele a nyolc között a kazah válogatott volt, amely a világranglista negyedik helyezettje, s érdekesség, hogy a Zalaegerszegről indult Tóth Ferenc vezeti.

Az olimpia egyéni versenye átírta a világranglistát: S iklósi visszacsúszott a második helyre, Koch a hatodikra, Andrásfi viszont feljött a kilencedikre. Nagy Dávid a 41. A kazahoknál a most az egyéniben negyeddöntőig jutott Ruszlan Kurbanov a 16., Elmir Alimzsanov a 29., Jerlik Sertaj a 39., Vagyim Sarlaimov a 49. – ezek alapján egyértelműen a jobb erőkből álló magyar csapat számított az esélyesnek. Az ellenfélnél Kurbanov, Alimzsanov és Sarlaimov volt a kezdő trió. A lelátón pedig ott voltak az olimpiai ezüstérmes kardcsapatunk tagjai, Szilágyi Áron, Szatmári András, Rabb Krisztián és Gémesi Csanád.

Siklósi, Koch és Andrásfi is remekül vívott

Az első asszóban Siklósi 5-1-re verte a kazahok szakállas óriását, Sarlaimovot, a másodikban Koch egymás után kapott tét tust Alimzsanovtól, de utána négyet adott neki zsinórban. Andrásfi 2-0-ra kikapott Kurbanovtól, ám az első kör után 9-5-re vezettünk. A második kör asszói a következőképpen alakultak: Koch–Sarlaimov 9-8, Siklósi–Kurbanov 2-0, Andrásfi–Alimzsanov 9-5, az állás pedig 29-18 volt a javunkra. A záró körben Koch 3-2-re nyert Kurbanov ellen, Andrásfi pedig 8-2-re páholta el Sarlaimovot. Az utolsó asszóra Siklósi 40-22-es vezetésünknél állt fel Alimzsanov ellen, a vége 45-30 lett, imponáló magyar győzelem.  

– Nem számítottunk ennyire magabiztos győzelemre – árulta el a vegyes zónában Andrásfi Tibor. – Nagyjából az volt a koncepció, hogy kontrát vívunk ellenük, és ha az elején megszerezzük a vezetést, utána türelmesek vagyunk. Ha nekik kell rohanni, úgy nehezen tudnak támadást felépíteni. Csak jöttek előre, mi pedig nagyon szépen levadásztuk őket hátul.

Együttesünk tehát ott van a négy között, az éremhez egy mérkőzést kell megnyernie, az aranyhoz mind a kettőt; hogy az úszó Kós Hubert tegnapi nagy diadala után újra olimpiai aranyat ünnepelhessünk. De először az elődöntőben a házigazda franciákat kellene legyűrni.  

FRISSÍTÉS!!!

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.