Angol szóvicc áldozata lett Szoboszlai Dominik a Liverpool első meccse után

Szoboszlai Dominik végigjátszotta a Liverpool idénybeli első tétmeccsét, az új vezetőedző, Arne Slot ráadásul a tízes poszton számolt vele, amit a Mohamed Szalahnak adott gólpasszal hálált meg a magyar középpályás az újonc Ipswich Town ellen 2-0-ra megnyert találkozón a Premier League első fordulójában. Angliai lapszemle Szoboszlai játékának az értékeléséről és egy szóvicc, avagy megszületett a Dom-inant Szoboszlai.

2024. 08. 17. 16:37
Soccer friendly - Liverpool vs Sevilla
Szoboszlai Dominik végigjátszotta a Nottingham elleni bajnokit Fotó: EPA/ADAM VAUGHAN
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Győzelemmel mutatkozott be a Liverpool élén Arne Slot, aki gyenge első félidő után sokkal intenzívebb, dominánsabb csapatot küldött vissza a pályára, s ennek köszönhetően végül 2-0-s győzelemmel rajtolt a bajnokságban a csapat a Jürgen Klopp utáni éra első tétmérkőzésén. Szoboszlai Dominik április óta először volt kezdő a Premier League-ben, végigjátszotta a meccset, a második gól előtt ő adta a gólpasszt Mohamed Szalahnak, Slot pedig a korábbiakhoz képest feljebb, a tízes poszton vetette be őt. Az angol lapok egyértelműen a jobbak közé sorolták Szoboszlait az értékeléseikben.

English Premier League - Ipswich Town vs Liverpool
Szoboszlai Dominik gólpasszt adott a Liverpool első meccsén az idényben. Fotó: EPA/TOLGA AKMEN

A Liverpool Echo szerint Szoboszlai játéka hetes osztályzatot érdemelt, ennél jobbat csak a két gólszerző, Diogo Jota és Mohamed Szalah, valamint a középpályáról Ryan Gravenberch kapott a helyi laptól (mindannyian nyolcast). „Az első félidőben volt egy lövés, amit szögletre blokkoltak, ezenfelül nem sokat mutatott – írták Szoboszlairól. – A folytatás viszont teljesen más sztori volt, felnőtt a tízes poszthoz és szépen kiszolgálta Szalahot.”

Szoboszlai? Minden adottsága megvan a tízes poszthoz

A Liverpool.com hetest adott Szoboszlainak, ennél jobb osztályzatot csak Szalah (8) érdemelt ki a csapatból. „Lassan lendült bele, de a meccs végére megtalálta a ritmust – elemezték a játékát. – A magyarnak minden képessége megvan a tízes poszt betöltéséhez, ám az utolsó harmadban hatékonyabbnak kell lennie. Ahogy az egész csapat, úgy ő is sokkal jobb volt a szünet után.”

A ThisIsAnfield.com nyolcasra értékelte Szoboszlai teljesítményét, ennél jobbat senki sem kapott. „Az előző idény végén látott visszaesés után Szoboszlai sokkal jobban nézett ki az új szezon kezdetén. Mac Allister és Gravenberch előtt eleinte nem tudott beszállni a játékba, de a szünet után kivételes volt. A visszahúzós csele után Alexander-Arnold indítása pazar volt, az Ipswich nem tudta féken tartani őt” – írták.

A Goal.com hetesre értékelte a magyar középpályást, ennél jobbat csak Szalah és Alexander-Arnold kapott (mindketten nyolcast). Így látták a játékát: „Több csapattársához hasonlóan nagyot javult a játéka a második félidőre, amelyben pompásan szolgálta ki Szalahot a második gól előtt.”

Dom-inant Szoboszlai – szóvicc a Daily Mailen

A Daily Mail a meccstudósítása végén értékelte Szoboszlai játékát, amiről sokat elmond a szóvicc, amit a nevéből kreáltak: Dom-inant Szoboszlai. Angliában Domnak becézik a magyar középpályást, akinek a játékát ekképpen jellemezték dominánsnak. Egyebekben megjegyezték, hogy a felkészülési időszak egyik érdekes kérdése az volt, hogy Szoboszlai játékában tud-e új dimenziót nyitni Slot az előző, vegyes idénye után. A lap kiemeli, hogy az Ipswich ellen Szoboszlai teremtette a legtöbb lehetőséget a Liverpoolnak, és talán több támadó feladatot kaphat, mint Klopp alatt, ami izgalmas lehet a szurkolóknak.

Szoboszlai egyébként három helyzetet alakított ki a meccsen (holtversenyben a legtöbb), négyszer szerzett labdát (a második legtöbb) és 91 százalékos pontossággal passzolt (43-ból 39-szer jó helyre ment a labdája).

Premier League, 1. forduló:
Arsenal-Wolverhampton Wanderers 2-0 (1-0)
Everton-Brighton 0-3 (0-1)
Newcastle United-Southampton 1-0 (1-0)
Nottingham Forest-Bournemouth 1-1 (1-0)
Ipswich Town-Liverpool 0-2 (0-0)
Később:
West Ham United-Aston Villa 1-2
Vasárnap játsszák:
Brentford-Crystal Palace 15.00
Chelsea-Manchester City 17.30
Hétfőn játsszák:
Leicester City-Tottenham Hotspur 21.00
Pénteken játszották:
Manchester United-Fulham 1-0 (0-0)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.