Világbajnokunk családi körben vehetett búcsút az olimpiáktól

Véget ért Telegdy-Kapás Boglárka ötödik és egyben utolsó olimpiája. A helyezést tekintve nem ez volt riói bronzérmesünk legjobb szereplése, de korábbi eredményeit magában tudatosítva boldog volt a versenynapjával. A 2019-ben világbajnoki címet szerző Telegdy-Kapás családi körben tölthette a különleges napot, férje, Telegdy Ádám vele egy napon versenyzett Párizsban.

2024. 08. 01. 16:13
Telegdy-Kapás Boglárka Telegdy Ádám úszás Párizs olimpia 2024 Kós Hubert
Telegdy-Kapás Boglárka és Telegdy Ádám ugyanazon a napon versenyzett az olimpián Fotó: MTI/Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kapás Boglárka 2008-ban, Pekingben tizenöt évesen vehetett részt első olimpiáján, majd Londonban, Rióban és Tokióban összesen hat úszódöntőben szerepelt. 2016-ban 800 gyorson lett olimpiai bronzérmes, 2019-ben viszont 200 pillangón szerzett világbajnoki címet. Utóbbi szám jelentette az olimpiai búcsút is Párizsban, ahol Telegdy-Kapás Boglárka betegséggel küzdve is középdöntőt úszhatott szerdán.

Telegdy-Kapás Boglárka világbajnok úszás olimpia 2024 Párizs magyar csapat család Telegdy Ádám
Telegdy-Kapás Boglárka a célban utolsó olimpiai úszása után (Fotó: Csudai Sándor)

– Sikeres volt a napom, minden teher nélkül szerettem volna úszni. Kiúsztam magam, számítottam rá, hogy a döntő sajnos nem lesz meg – mondta a középdöntője után Telegdy-Kapás.

Milyen nagy sikereket ért el Telegdy-Kapás Boglárka?

Úszónk ötödik olimpiai szereplése sokáig kérdéses volt, csak a kvótaszerző időszak hajrájában úszta meg a szintidőt.

– A kvótaharc segített abban, hogy tudjam értékelni, hogy egyáltalán itt lehetek. Sok velem egykorú úszó ki sem jutott az olimpiára.

A pszichológusom tanácsolta, hogy ne támasszak magammal szemben elvárásokat, inkább gondoljam végig, mi mindenre lehetek büszke a pályafutásomból.

A riói bronz azóta még inkább felértékelődött, látjuk, hogy nem potyognak csak úgy az égből az érmek. Mellette voltam kétszer negyedik, egyszer hatodik és két váltódöntőben is úszhattam. S persze nyilván ott van a vb-cím is 2019-ből – vont mérleget Telegdy-Kapás Boglárka a pályafutásáról, amely még nem ért teljesen véget, az úszó tervei szerint a decemberi, budapesti rövid pályás világbajnokságon zárja le sportolói karrierjét, alighanem családi körben.

Igaz, utóbbi Párizsban is adott volt. Az olimpia úszóprogramja úgy alakult, hogy Kapás és férje, Telegdy Ádám ugyanazon a napon versenyzett, a lelátóról pedig előbbi édesanyja, valamint a 200 háton versenyző Telegdy szülei is szorítottak az olimpikon házaspárnak.

– Nagyon büszke voltam rá, az elmúlt napok nem voltak könnyűek neki, a lehető legrosszabbkor jött a betegsége. Azzal, amit ki tudott hozni ebből a helyzetből, megmutatta, hogy ő mekkora sportember valójában – méltatta felesége teljesítményét Telegdy Ádám, aki saját úszása miatt kissé csalódott volt, miután nem jutott be a döntőbe.

A 200 hát csütörtök esti fináléjában így is lesz magyar érdekeltség, Kós Hubert ráadásul az aranyérem fő esélyese.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.