Mi lesz Lékaival és Miklerrel? Chema válaszolt

A Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) kedden sajtótájékoztatót tartott, amelyen értékelték a női és a férfiválogatott szereplését. Az eseményen természetesen a jövő is szóba került, Chema Rodríguez például a Lékai Máté és Mikler Roland sorsát firtató kérdésre is válaszolt.

Forrás: MTI2024. 09. 03. 15:04
20240729_123_KAR
Lékai Máté a párizsi olimpián Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar szövetség keddi sajtóeseményén az MKSZ első embere, Ilyés Ferenc felidézte: míg tavasszal még azt tervezgették, hogy tudnak-e olimpiai selejtezőtornák rendezésére pályázni, ez sikerült, és mindkét csapat sikerrel vette a kvalifikációt.

– Szerettünk volna nyomot hagyni az olimpián is, az volt a cél, hogy jó lenne mindkét csapatnak továbbjutnia a csoportból. Ez csak a női csapatunknak sikerült, de a fiúknak is mondtam, hogy emelt fővel jöjjenek haza, legyenek büszkék magukra – fogalmazott a sportvezető, hangsúlyozva: mindkét csapat fiatal még. – Az első helyszín talán nem volt a legméltóbb a kézilabdához, kicsinek tűnt a csarnok, a lille-i stadion és az ottani hangulat viszont óriási volt – mondta, jelezve, minden mérkőzésen ünnepi hangulat volt, ez pedig jót tett a sportágnak.

Golovin: Gyorsabban kell játszani

Golovin Vlagyimir, az ötkarikás hatodik női válogatott szövetségi kapitánya pozitívan értékelte a hat mérkőzést. 

– Több is lehetett volna ebben meg kevesebb is. Büszke vagyok rá, hogy ezt a hat mérkőzést így játszottuk. Három éve dolgozom ezzel a csapattal, az elején nem hittük el, hogy ennyire jók vagyunk. Önbizalomhiányosnak éreztem a csapatot, az olimpián viszont érezni lehetett, hogy mentálisan nagyon erősek vagyunk – fejtette ki, hozzáfűzve: mindig volt egy-egy játékos, aki akár védekezésben, akár támadásban tudott lökni egy kicsit az együttesen. – Le kell zárni ezt a szakaszt, büszkének lenni a csapatra, az eredményre. Nem szeretném, ha húsz éven keresztül a svédek elleni mérkőzés utolsó tizenöt másodpercéről beszélnénk – fogalmazta meg, egyben elismerte: sebességben még javulnunk kell a következő világversenyekre.

Lékai és Mikler kap meghívót?

Chema Rodríguez, a francia fővárosban tizedik férficsapat szövetségi kapitánya kiemelte: fejlődtek, jobbá váltak, ám az az igazán jó, ha nyernek.

– Lehetsz elégedett az elvégzett munkával, ám a győzelem a fontos. Jó munkát végeztünk, viszont ha összességében nézzük, csupán egy meccset nyertünk meg az ötből, ez a valóság – mondta a spanyol szakvezető, aki szerint két-három találkozón győzhettek volna még. Leszögezte: az évek alatt sokat fejlődött az együttese, amely meglátása szerint az olimpián játszotta a legjobb mérkőzéseit. 

Arra a kérdésre, hogy Mikler Roland és Lékai Máté visszavonul-e a nemzeti színektől, azt mondta: mindig is tiszteletben fogja tartani, ha valaki több időt szeretne a családjával tölteni, ezért lemondja a válogatottságot, ugyanakkor mindig a legjobb keretet szeretné összeállítani, így aki nem jelzi távolmaradását, annak meghívót fog küldeni. 

 

Kiegyenlített volt a mezőny

Nagy László elnökségi tag meglátása szerint izgalmas és nagyon kiegyensúlyozott olimpia volt a párizsi, a férfi szakágban az elmúlt ötkarikás játékokból biztosan a legkiegyenlítettebb: 

– Tudtuk, hogy nagyon nehéz dolog a továbbjutás a csoportból. Szerethető a csapat, de ez nem párosult győzelmekkel. Előrelépés ugyanakkor van, sokkal stabilabban játszott a férfiválogatott, mint korábbi világversenyeken, nem voltak nagy amplitúdók.

Rámutatott ugyanakkor, hogy amennyiben a férfiválogatott megnyeri az Egyiptom elleni mérkőzést, az afrikai riválisban akkor is benne lett volna a bravúr, így még egy, de inkább két meccset kellett volna nyerni a továbbjutáshoz. 

– Zárkóztunk az elithez, a következő lépés az lesz, hogy még jobban szorongassuk őket, és alkalmanként győztesen hagyjuk el a pályát. Korosztályban megvagyunk, hiányérzet a győzelmeket leszámítva nincs bennem – mondta, megemlítve: 

míg a férficsapat helyezése a realitás, addig a női együttestől a hatodik hely nagyon jó. Meglátása szerint a férfi világelitbe tartozó válogatottak kézilabdázói klubszinten rendszeresen játszanak kulcsszerepet nemzetközi kupamérkőzéseken, ez a magyar csapatnál is segítene a még közelebb zárkózáshoz. 

 

November végén kezdődik az Eb

Horváth Gabriella főtitkár a részben hazai rendezésű, novemberben kezdődő női Európa-bajnokság kapcsán ismertette: a szervezés hajrájába fordulnak. Felidézte, Debrecen két csoportot lát vendégül, ezek továbbjutóihoz a franciákat is felvonultató bázeli kvartett első két helyezettje csatlakozik a hajdúsági városban sorra kerülő középdöntőre. Elmondta, jövő héten kerül sor a delegációvezetők terepszemléjére, majd Bécsben szeptember végén a játékvezetőknek is lesz szeminárium. Hangsúlyozta, hogy lesznek magyar játékvezetők és versenybírók a kontinensviadalon.

– Nagyon szépen telik a csarnok, elsősorban persze a magyar válogatott mérkőzéseire, de a másik csoport mérkőzésein is sok szurkolóra számítunk – mondta a jegyértékesítésről.

A magyar válogatott a svédekkel, az északmacedónokkal és a törökökkel szerepel az A csoportban. A női Eb december közepén ér véget, egy hónappal később pedig már a férfiak sikeréért szoríthatunk, ugyanis 2025 januárjában Horvátország, Dánia és Norvégia világbajnokságot rendez. A mieink a D csoportba kerültek Hollandia, Észak-Macedónia és Guinea mellé, és a horvátországi Varasdon játsszák majd a mérkőzéseiket.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.