Varga Barnabás a kispadon, Saldanha a pályán kezdett, a brazil a Fehérvárnak is betalált

Két hullámvölgyben lévő csapat találkozott a Groupama Arénában vasárnap, amikor az NB I 10. fordulójának záró találkozóján a Ferencváros a Fehérvárt fogadta. A találkozó érdekessége az volt, hogy ezúttal Saldanha kapott kezdőként lehetőséget, aki élt is ezzel, újabb, immár az ötödik találatát szerezte meg. A Fradi 2-0-s sikerét egy másik brazil, Kady tette teljessé, aki büntetőből vette be Dala hálóját. A zöld-fehérek ezzel a győzelemmel visszatértek a tabella élére, és a formájuk alapján bizakodva várhatják a csütörtöki, Nice elleni, hazai pályán játszandó Európa-liga-találkozót.

2024. 10. 20. 19:47
Saldanha a Fehérvár ellen is betalált, már 5 bajnoki gólnál jár Fotó: Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NB I 10. fordulójának utolsó meccsén a Ferencváros azt a Fehérvárt fogadta, amely a zöld-fehérekhez hasonlóan hullámvölgyben van. A Fradi zsinórban két meccset veszített el – az Európa-liga alapszakaszában a Tottenham, a hazai pontvadászatban a Paks ellen kapott ki –, míg a fehérváriak háromszor maradtak pont nélkül a bajnokságban. A két csapat egymás elleni csatái gazdag múlttal rendelkeznek: eddig 113-szor találkoztak a legfelső osztályban, a párharcban az utóbbi években a zöld-fehérek domináltak, így az örökmérlegben is lényegesen jobban állnak: 54 FTC-győzelem, 31 döntetlen, 28 Vidi-siker.

Miskolc 20241020
Labdarugas NBI FTC-Fehervar,
Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport
A brazil gólgép, Saldanha ezúttal kezdőként lépett pályára a Fehérvár ellen    Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

Az előző idényben rendre az éppen aktuális vendégcsapat nyert, Fehérváron tavaly augusztusban 5–3-ra a Fradi, majd tavaly novemberben Szabó Levente fejesgóljával a Fehérvár, míg legutóbb, februárban Varga Barnabás góljaival 2-0-ra nyert a Ferencváros. A válogatott csatárnak bajnokin mostanáig ez az utolsó duplája. Ám ezúttal az elmúlt két szezon gólkirálya nem kapott lehetőséget arra, hogy megismételje ezt a teljesítményét, ugyanis a válogatottól a hét elején visszatérő Varga helyett a sokáig kilencven percre alkalmatlannak tartott Saldanha került a kezdőbe.

Mondjuk az előző szezonban a szerb bajnokságban társgólkirályi címet szerző brazil csereként elég hatékonynak bizonyult eddig – kezdőként egyszer szerepelt, akkor helyzetbe sem nagyon került –, ugyanis a Budafok elleni kupameccsen két gól és egy gólpassz, az MTK ellen egy gól, míg a Puskás Akadémia ellen egy mesterhármas fűződik a nevéhez. A Fehérvár ellen pedig megkapta a lehetőséget ismét, hogy kezdőként is bizonyítson, és Saldanha élt is ezzel. Ugyan a 23. percig maximum a szőkén virító hajáról lehetett tudni, hogy a pályán van, ám akkor megvillant: egy Szerafimovtól elpattanó labdára lecsapott, majd két lépés után a világ legtermészetesebb módján, 14 méterről úgy lőtt a kapuba, hogy Dalának esélye sem volt védeni.

A kapott gól után hirtelen felébredt a Fehérvár, az addig maximum a kirúgásokkal és a hazaadásokkal foglalkoztatott Dibusznak hirtelen védenie is kellett. Aztán a 32. percben Rommens növelhette volna a Fradi előnyét, ám a belga középpályás megmagyarázhatatlan módon fölérúgta – némi túlzással a Lurdy Ház parkolójában esett le a labda – Kady legurítását. 

Kady a Paks után a Fehérvárnak is betalált. Fotó: Illyés Tibor

Szünet után Dala két bravúrral tartotta versenyben a Fradit: előbb Traoré lövését, majd Saldanha emelését hárította, ám az 56. percben már ő is tehetetlennek bizonyult, amikor Kady büntetőből bevette a kapuját. Úgy tűnt, hogy a zöld-fehérek kiütik az ellenfelüket, ám Kehinde tett arról, hogy maradjon még izgalom a meccsben: hirtelen Chuck Norris bőrébe bújva kis híján lerúgta Simut fejét, ami miatt azonnal megkapta a piros lapot. Az emberelőnybe került Fehérvár nekiesett a Fradinak, és a hazaiak összetehetik a kezüket, hogy megúszták gól nélkül, hiszen kétszer is a kapufa mentette meg a hálójukat a góltól.

Saldanha helyett a kiállítást követően Varga lépett pályára, aki nem tudott helyzetbe kerülni. Maradt a 2-0-s Fradi előny, és a zöld-fehérek ezzel a győzelemmel visszatértek a tabella élére,. A formájuk alapján bizakodva várhatják a csütörtöki, Nice elleni, hazai pályán játszandó Európa-liga-találkozót. 

NB I, 10. forduló

Szombat

Debrecen–Paks 0-5 (0-3), Nagyerdei Stadion, 4664 néző, jv.: Erdős, gólszerzők: Vécsei (9.), Tóth B. (32.), Mezei (41.), Papp K. (65.), Ötvös (11-esből 76.), kiállítva: Kocsis G. (Debrecen, 76.)

Diósgyőr–MTK 0-2 (0-2), DVTK Stadion, 5405 néző, jv.: Derdák, gólszerzők: Kosznovszky (2.), Molnár R. (42.)

Újpest–Nyíregyháza 1-0 (0-0), Szusza Ferenc Stadion, 6039 néző, jv.: Rúsz, gólszerző: Duarte (90.)

Vasárnap

Kecskemét–Puskás Akadémia 0-3 (0-2), gól: Nagy Zsolt (11-esből), Lamin Colley, Urho Nissila

Zalaegerszeg–Győr 1-2 (1-0), ZTE Aréna, 3012 néző, jv.: Kovács, gólszerzők: Croizet (25.), illetve Bitri (72.), Bumba (82.)

Ferencváros–Fehérvár 2-0 (1-0)   Groupama Aréna, 11 105 néző, jv: Antal P., gólszerzők: Saldanha (23.), Kady (56.), kiállítva: Kehinde (62.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.