Szörnyű lett tokiói sorsolásunk, szakvezetőnk ráadásul megsérült

Ma elkészítették az olimpia cselgáncsversenyeinek a sorsolását, és ami a négy női indulónkat illeti, mindannyian pechesek voltak. Igaz, hogy nagyon jó sorsolást nem foghattak volna ki, hiszen egyikük sincs súlycsoportjában a nyolc kiemelt között. A férfiaknál pedig még az egyetlen kiemeltünk, a vb-ezüstérmes Tóth Krisztián is „belehúzott”.

Magyar Nemzet
2021. 07. 22. 12:31
null
Csernoviczki Éva mostanság nem az ellenfeleket, hanem a bábut dobálja Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A női 57 kg-ban tavaly Eb-t nyert júniusban a budapesti világbajnokságon a nyolcaddöntőben búcsúzott, és ez azzal járt, hogy a világranglista alapján az olimpián nem került be a nyolc kiemelt közé, ő a kilencedik a rangsorban a kategóriája 25 fős mezőnyében. Az A csoportban azzal a lengyel Julia Kowalczykkal kezd, aki éppen Tokióban érte el legjobb eredményét, harmadik lett a 2019-es világbajnokságon. Karakas számára a második akadály a nyolcaddöntőben régi nagy ellenfele, a hatszoros Európa-bajnok portugál Telma Monteiro lehet, akit a tavalyi Eb-döntőben legyőzött, ő a 8. a világranglistán. A Honvéd versenyzőjének a nyolc között a papírforma alapján a világranglista-vezető kanadai Jessica Klimkaittal kellene összecsapnia.

A nyolcba jutáshoz Csernoviczki Évának (48 kg), Pupp Rékának (52 kg) és Özbas Szofinak (63 kg) hatalmas bravúr kell. A 2012-es londoni olimpián bronzérmes Csernoviczki első ellenfele az indiai Shushla Likmabam, akinek legjobb eredménye egy második hely a Nemzetközösségi Játékokon. Utána viszont a 2017-ben Budapesten világbajnok, kétszeres vb-2., az olimpián harmadik kiemelt japán Tonakival Funával küzdhet meg. Tonaki eddig mindhárom találkozáskor legyőzte dzsúdósunkat – ez nem éppen jó előjel.

Az idei Eb-n harmadik helyzett Pupp Réka súlycsoportja egyik legjobbját kapta első ellenfélnek a címvédő, világ- és Európa-bajnok koszovói Majlinda Kelmendi személyében, aki a negyedik kiemelt. Özbas Szofinak is nehéz rivális jutott már a 16 közé jutásért, a hatodik helyen kiemelt, Európa-bajnok és vb-3. német Martyna Trajdos.

A harminc esztendős Kelmendi kapcsán a a Judoinfo.hu megjegyzi, hogy sok problémával küzdött az elmúlt időszakban. A koronavírus-járvány miatt több mint egy teljes szezont kihagyott. Ebben az évben nyert egy World Masters- és egy Grand Slam-bronzérmet, de legutóbb februárban lépett tatamira, nem tudni, sérüléseiből mennyire tudott felépülni.

Legnagyobb reménységünk, a vb-ezüstérmes, az idei budapesti vb-n harmadikként zárt a férfi 90 kg-ban a harmadik kiemelt – ő az egyetlen kiemeltünk –, s a kategória 33 indulója között a D csoport táblájának tetejére került. Első ellenfele a 16 közé jutásért a menekültek csapatát képviselő Popole Misenga lesz, aki Kongóban született és a 2015-ös vb után menedékjogot kért Brazíliában. A riói játékokon is a menekültek csapatával vett részt, s egy mérkőzést nyert. Versenyzőnknek remélhetőleg csak bemelegítés lesz, utána azonban szinte borítékolhatóan a japán Mukai Soicsiro vár majd, aki az „erősorrendben” csak a tizedik, ám a 2019-es tokiói vb-n ezüstérmes volt. Ha azt nézzük, hogy Tóth kiket foghatott volna ki a második meccsére, akkor egyértelműen a legnehezebb ellenfelet kapja.

A huszonöt esztendős japán nyert már Grand Slamet Párizsban és Oszakában is, ráadásul nincs róla szép emlékünk, hiszen a 2019-es budapesti Grand Prix-n a legjobb nyolc közé jutásért legyőzte Krisztiánt. Július 28-án szerdán a hazai pálya alighanem Mukai mellett szólna, de versenyzőnk remek formában van ebben az évben, s a súlycsoportjában bárkit képes lehet legyőzni.

Az Eb-bronzérmes Ungvári Attila (81 kg) a 32 közé jutásért az egyiptomi Mohamed Abdelaallal találkozik, míg Cirjenics Miklós (100 kg) a 16 közé jutásért az Eb-3. lett Jevgenis Borodavkóval meccsel – a nőkhöz képest még azt is mondhatjuk, hogy nekik jó a sorsolásuk. Ungvári Attila ebben az évben nagy bravúrokra volt képes, bronzérmet nyert az antalyai Grand Slamen, majd Kazanyban már ő lett a Grand Slam-győztes – most ilyen formát kellene mutatnia már a nyolc közé jutáshoz is.

A sorsolás napja sajnos nem a mi napunk volt, és ehhez még vegyük hozzá, hogy a férfiválogatott szövetségi kapitánya, Pánczél Gábor egy labdás foglalkozásnál megsérült, a bokáját látva és az érzései alapján feltehetőleg részleges szalagszakadást szenvedett… Ennél csak jobb jöhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.