Világbajnokunk: „Vállalom a felelősséget, miattam kaptunk ki”

A magyar férfi kardválogatott kikapott az elődöntőben, így a bronzéremért vívhat a fegyvernem szerdai csapatversenyében a tokiói olimpián. A Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Szatmári András összeállítású gárda a legjobb négy között óriási csatában, 45-43-ra maradt alul az olaszokkal szemben, s a magyar idő szerint 11.30 órakor kezdődő bronzmeccsen a németekkel találkozik.

Magyar Nemzet
2021. 07. 28. 7:25
null
Szilágyi Áron az egyni arany mellé begyűjtött egy bronzémet csapatban Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tokióban vívásban a férfi kardcsapatok versenyében a negyeddöntőben válogatottunk (Szilágyi Áron, Szatmári András, Decsi Tamás, tartalék: Gémesi Csanád) 45-36-ra legyőzte az Egyesült Államokat, az elődöntőben pedig az olaszokkal találkozott, akik csak 45-44-re nyertek az irániak ellen. Összejött tehát az egyik nagy „kardklasszikus”. Szinte kívülről ismeri a másikat a két ellenfél. Az olaszok kvartettjében nem történt változás, az elmúlt években abszolút állandónak számít a Luca Curatoli, Luigi Samele, Enrico Berre, Aldo Montano négyes. A magyar szövetség kimutatása szerint az olimpiászban rendre összekerült a két válogatott. Rio óta nem kevesebb mint 15 (!) alkalommal találkoztak a mieink Curatoliékkal. A mérleg igencsak vegyes volt. Tízszer nyertek az olaszok, ötször a mieink. Ugyanakkor a legutóbbi nyolc meccset nézve 4-4 volt a mérleg. Ráadásul világ- és Európa-bajnokságokon (azaz a legfontosabb versenyeken) négy randevúból hármat követően mi örülhettünk.

Az első asszóban Szatmári 5-3-ra kikapott Curatolitól, de ezután jött Szilágyi, aki szombaton az egyéni után háromszoros olimpiai bajnok lett, és most is szenzációsan kezdett, az első öt tust ő adta Semale ellen. Végül 7-1-re nyert, azaz 10-6-ra fordítottunk. Decsi 5-5-öt ért el Berre ellen, 15-11 ide.

Az olaszok máris cseréltek, az amúgy az első asszójában megsérült Samele helyett beállt a veterán, 42 éves Montano, a 2004-es athéni olimpia egyéni bajnoka, aki a görög fővárosban a döntőben Nemcsik Zsoltot győzte le 15-14-re. Most Szatmári életét is megkeserítette, a pást végén rendre befejezte a támadásait, 6-5-re megverte egyéni világbajnokunkat, az olaszok 20-17-re feljöttek. Decsi következett Curatoli ellen, s az ellenfél 21-20-ra zárkózott. Az olaszok nagy színészek, kaptak egy büntetőtust a hepciáskodásért, majd Decsi talált, 25-21-nél visszaállt a négy tus különbség. Jött Szilágyi és Berre, s amire nem gondoltunk, 26-25-nél megint közel kerültek hozzánk az olaszok. Olimpiai bajnokunk összekapta magát, 29-25 lett, majd 30-25, ezzel zárult a második kör.

Fotó: Mirkó István

A veterán Montano Decsi ellen is felszívta magát, 5-2-re, 7-3-re vezetett, megint egy tusra jött fel az olasz csapat, de az asszó vége Decsié volt, 35-32-es állásnál következett Szatmári és Berre. Két olasz találat, 35-34 – megint nagyon izgulhattunk. S 0-0 után először 35-35-nél döntetlen volt az állás, 36-35-re pedig már az olaszok vezettek, majd 37-35-re is. Szatmári azonban 38-37-re fordított. Ekkor Berre talált, minden kezdődött elölről. 38-39, 39-39, 39-40. Az utolsó párban Szilágyi Áronra várt a feladat, hogy fordítson Curatoli ellen. Elképesztő izgalmak, 39-41, 40-41, 40-42, 40-43, 41-43, 42-43, 43-43, 43-44, majd videózás után 43-45, kikaptunk, csapatunk 11.30-kor a bronzéremért vív.

– Ez a meccs nekem nem sikerült annyira, mint a negyeddöntő, vállalom is a felelősséget. Miattam kaptunk ki – értékelt önkritikusan Szatmári András. – Sajnáltam, hogy a végén nem tudtam vezetéssel átadni, mert szerintem akkor nyertünk volna. Áron így is közel volt ahhoz, hogy megfordítsa, de a vége nagyon pechesen alakult. 43-43-nál nem szólalt meg a gép, pedig egyértelmű találatot adtunk, amit aztán végül mi kaptunk. Ez röhejes, főleg egy olimpiai elődöntőben. Aztán az utolsó tus is kétes volt.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.