Egyetlen tekvandósunk 18 évesen ötödik lett az olimpián

Csupán élete harmadik tornáján szerepelt a felnőttek között, nagy jövő áll Salim Omar előtt.

Magyar Nemzet
2021. 07. 24. 15:09
SALIM Omar Gergely
Tokió, 2021. július 24. A magyar Salim Omar (kékben) és a késõbbi gyõztes dél-koreai Dzsang Dzsun küzd a férfi tekvondósok 58 kilogrammos kategóriájának bronzmérkõzésén a világméretû koronavírus-járvány miatt elhalasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. július 24-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpián a tekvandósok 58 kilogrammos kategóriájában Salim Omar a vigaszágon az első összecsapását megnyerte, de a bronzérmet nem sikerült megszereznie, a harmadik helyért vívott mérkőzésén 46-16-ra kikapott a dél-koreai Dzsang Dzsuntól, így az ötödik helyen zárt. Ám a tanzániai felmenőkkel is rendelkező, 18 éves versenyzőnk élete harmadik tornáján szerepelt a felnőttek között – az elsőn áprilisban az 54 kg-ban Európa-bajnok lett, a másodikon májusban az 58 kg-ban megszerezte az olimpiai kvótát –, kiválóan helytállt. A bronzmeccsen ugyanis a sokkal tapasztaltabb regnáló világbajnok győzte le, aki előzetesen az olimpia legnagyobb esélyesének számított.

Salim Omar (kékben) előtt szép jövő áll
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Tokióban az egyetlen tekvandósunk révén huszonegy év után voltunk érdekelve ismét az ötkarikás játékokon, s mit tesz a sors, 2000-ben Sydney-ben versenyzőnk nagybátyja, Salim József is az 58 kg-ban indult, s ő is az ötödik helyen végzett. De micsoda különbség: ő 33 esztendősen érte el ezt az eredményt. Salim Omarnak még jó néhány olimpián lehet esélye arra, hogy majd dobogóra is állhasson.

Édesapja és egyben edzője, Salim Gergely – aki az 1992-es barcelonai olimpián aranyérmes lett az ötkarikás játékokon akkor még bemutatósportágnak számító tekvandóban – Tokióban a bronzmeccs után meg is ígérte, hogy Omar a 2024-es párizsi olimpián még jobb lesz. Az 58 kg-ba még bele kell erősödnie és sokat is kell tanulnia a sportágból, de már a tokiói mérkőzéseiből is rengeteg tapasztalatot szűrhet le – fogalmazott Salim Gergely.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.