Nem szakadt el a szalmaszál, negyeddöntős a női kézilabda-válogatott!

A magyar női kézilabda-válogatott megkapaszkodott az utolsó szalmaszálban. Spanyolország után a B csoport zárómérkőzésén 26-23-ra legyőze Svédországot is és bejutott a legjobb nyolc közé az olimpián. A szerdai negyeddöntőben azonban a legutóbbi két meccsnél is nagyobb feladat vár a mieinkre, Norvégia lesz az ellenfél.

2021. 08. 02. 10:42
null
Fotó:Tumbász Hédi Nemzeti Sport Fotó: Tumbász Hédi Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harsány csatakiáltás szűrődött ki a magyar öltözőből, a hanghullám a vegyes zónáig is eljutott. Anna Vjahirjeva egy pillanatra fel is kapta a fejét, miközben érdeklődésemre azt taglalta, a magyarok szereplését Kovacsics Anikó és Szucsánszki Zita hiánya alapjaiban határozza meg az olimpián. Olyannyira ismeri a mieinket, hogy egyenesen azt mondta, Kovacsics a magyar csapat szíve.

Az egyaránt elvesztett első három mérkőzés után a magyar válogatott többet nem kívánhatott, mint hogy az egész B csoport utolsó mérkőzésén úgy fusson ki, hogy a saját kezében legyen a sorsa. Miután a franciák legyőzték a brazilokat, az oroszok pedig a spanyolokat, a sors megadta ezt a lehetőséget.

Nincs az a sportoló, akit egy ilyen helyzet ne dobna fel. S noha a svédek már tét nélkül, biztos csoportelsőkként léptek pályára, bizony lelkesebben énekelték a maguk himnuszát.

A meccs eleje azonban azt mutatta, a lelkükben mégsem égett olyan nagy lánggal a tűz, eltelt öt perc, mire felvették a mieink tempóját. A magyar válogatott ugyanis kiválóan kezdett. Vámos Petra, az olimpia felfedezettje szerzett vezetést, aztán Tomori góljával már 2-0 volt javunkra. Először a 8. percben szisszentünk fel, amikor Roberts közelről fejen dobta Bíró Blankát, akit ápolni kellett. Szerencsére tudta folytatni a magyar kapus, ezért mondjuk inkább úgy, ziccert hárított.

A 24. percig minden úgy ment, mint a karikacsapás. Bíró kiválóan védett, több lövés mellett két hetest is hárított, s elöl is szépen jöttek a gólok. Vezettünk már négy góllal is (10-6-ra), majd Márton harmadik góljával 13-10-re, s akkor jött a nőknél szinte törvényszerű rövidzárlat. A svédek fordítottak (13-14), de szerencsére elhúzni már nem volt idejük, sőt a szünetre sikerült egyenlítenünk (15-15).

Bíró Blanka fantasztikusan védett, Zácsik Szandara négy gólja mellett határozottan védekezett, Tomori volt a szellemi vezér
Fotó: Tumbász Hédi Nemzeti Sport

A közismert klisével élve a második félidőben minden elölről kezdődött. És tényleg. Ismét a magyar válogatott lódult meg, s még határozottabban is, mint az első játékrészben, a 40. percben a nem csupán szellemi vezérré előlépett Tomori Zsuzsa második találatával 21-15-re elhúztunk.

Hát még ha a hetesek is bementek volna! Klujber után Vámos is hibázott, majd Klujber ismét, de szerencsére visszapattant hozzá a labda. Újabb megtorpanás, 22-19-nél Elek Gábor időt kért. Jó érzékkel, mert utána Vámos bravúros gólt szerzett. Aztán sajnos az egyébként kiválóan játszó Háfra nem találta el az üres kaput, a svédek viszont betaláltak. Plusz öt helyett plusz három. Nem mindegy.

Szerencsére a svédek tudat alatt mégsem koncentráltak annyira, vért sem ittak, így nem büntették meg kíméletlenül a gyengélkedéseinket. Bíró pedig még jobban védett, mint a spanyolok ellen. Érzékeny veszteséget jelentett, hogy az 50. percben Tomorit végleg kiállították, és sajnos még azt sem mondhatjuk, hogy túlzott szigorral. Az argentin bírópárosra nem lehetett panaszunk.

23-20-nál megmerevedett az állás, hét percig nem esett gól. Persze felőlünk itt le is fújhatták volna. Aztán Zácsik pazar átlövésből törte meg a gólcsendet (24-20). Már csak hat perc volt hátra…

Nem kellett infarktust átélnünk. A meccs utolsó, méltó jeleneteként Bíró védett ziccert, 26-23-ra nyertünk, ott vagyunk a negyeddöntőben, ahol Norvégia vár ránk.

B csoport, 5. (utolsó) forduló:

Magyarország-Svédország 26-23 (15-15)

magyar gólszerzők: Márton 4, Háfra 4, Lukács 4, Klujber 4/2, Szöllősi-Zácsik 4/1, Vámos 3, Tomori 2, Helembai 1.

További eredmények: Oroszország-Spanyolország 34-31, Franciaország-Brazília 29-22.

A csoport végeredménye: 1. Svédország 7 pont, 2. Oroszország 7, 3. Franciaország 5, 4. Magyarország 4, 5. Spanyolország 4, 6. Brazília 3.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.