Halálcsoport: Portugália és Franciaország után felkészül Németország

Halálcsoport. Így jellemezték – azaz hát jellemeztük elsősorban mi, magyarok – a labdarúgó Európa-bajnokság F csoporttját, hiszen a címvédő Portugália mellett az előző két világbajnokság győztese, Franciaország és Németország került velünk össze. Nos, Portugália és Franciaország már elvérzett a nyolcaddöntőkben, ha halálcsoport, akkor ez lesz a sorsa ma 18.00-tól Németországnak Anglia ellen.

Magyar Nemzet
2021. 06. 29. 14:10
null
Sok okuk még nem volt az örömre a németeknek az Európa-bajnokságon Fotó: Philipp Guelland Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszájára fordul a halálcsoport? Ez a ma esti angol–német összecsapás tétje. Vajon a portugálok és a franciák után a németek is búcsúznak?

Anglia–Németország. Másfelől az egyik nagy múltú, klasszikus párharc a labdarúgás történetében. A két válogatott eddig 32 alkalommal mérkőzött meg egymással, hat döntetlen mellett mindkettő 13-szor nyert. Többször világversenyen, emlékezetes összecsapáson ütköztek meg, ezek közül kiemelkedik az 1966-os világbajnokság döntője, amelyet a házigazda angolok hosszabbítás után 4-2-re nyertek meg a németek, azaz akkor még az NSZK ellen.

Southgate volt a bűnbak 1996-ban

A másik emlékezetes csata, az 1996-os, angliai Eb elődöntője, amikor – szintén a Wembley Stadionban – a németek tizenegyespárbajban nyertek; a 12 játékos közül egyedül Gareth Southgate hibázott. Az angolok jelenlegi szövetségi kapitánya… Southgate ezzel nem kívánt foglalkozni a találkozó előtt, inkább arra helyezte a hangsúlyt, Anglia ismét tényező a világ labdarúgásában. Így igaz, a 2018-as oroszországi világbajnokságon az elődöntőig meneteltek, ott 1-0-s vezetésről kaptak ki a horvátoktól hosszabbításban 2-1-re.

– Az elmúlt három-négy évben sikerült ledobnunk azokat a mázsás súlyokat, amelyeknek a terhét évtizeden át cipeltük – fogalmazott Southgate. – Látjuk, hogy történelmet írhatunk, a játékosok pedig élvezik ezt a kihívást, és nem tartanak tőle.

Azért arról se feledkezzünk meg, hogy a németek a legutóbbi hét meccsükön nem kaptak ki az angoloktól a Wembley-ben, két döntetlen mellett ötször győztek. Legutóbb 1975 márciusában, barátságos meccsen maradtak alul.

Félnek a németek az angol szurkolóktól

A csoportkörben és az Olaszország–Ausztria nyolcaddöntőre még csak 25 ezer nézőt engedtek be a Wembley Stadionba, az Anglia–Németország találkozón már 45 ezren lehetnek jelen, majd az elődöntőkön és a döntőn már 60 ezren.

„Ez a könnyelműség megdöbbent” – háborgott a Süddeutsche Zeitung hasábjain Horst Seehofer, Németország szövetségi belügyminisztere. A politikus nyilatkozatában arra szólította fel a brit kormányt és az UEFA-t, hogy tegyenek lépéseket a nézőszám csökkentése érdekében. A kritikát megfogalmazók sorához csatlakozott Winfried Kretschmann, Baden-Württemberg tartomány miniszterelnöke is.

Nagy-Britanniában az elmúlt hetekben ismét erősen megugrott az új koronavírus-fertőzöttek száma, az adat négyszer több, mint az EU-átlag. Az új betegek 95 százalékánál a vírus delta variánsát mutatták ki. A németek többek között amiatt aggódnak, hogy az esetlegesen megfertőződő szurkolóik hazatérve Németországba hozzájárulhatnak egy újabb járványhullám kialakulásához.

A hazai pálya előnye ezúttal is az angolok mellett szól, miként az is, hogy a csoportkörben meggyőzőbb teljesítményt mutattak, mint a németek. A horvátokat és a cseheket is 1-0-ra győzték le – mindkétszer volt eredményes –, a két meccs között pedig feledhető, gól nélküli döntetlent játszottak a skótokkal.

A szintén társrendező németek eközben Münchenben 1-0-ra kikaptak a franciáktól, majd ugyan 4-2-re legyőzték (közte két öngóllal) a portugálokat), végül a magyar válogatott ellen megszenvedtek a 2-2-es döntetlenért, ami éppen a továbbjutásukat jelentette.

Megmutatnák igazi karakterüket a németek

Sok okuk még nem volt az örömre a németeknek az Európa-bajnokságon
Fotó: MTI/EPA/Philipp Guelland

Joachim Löw, a németek kontinenstorna után távozó szövetségi kapitánya úgy fogalmazott: mostantól kezdve már „minden vagy semmi” a tét az Eb-n.

– Eddig hullámzóan teljesítettünk, de tudjuk, hogy erősek is lehetünk, ha sikerül néhány dolgot kijavítanunk, megmutatnunk az igazi karakterünket. Amennyiben viszont nem, akkor nehéz dolgunk lesz. Azért is lesz nehéz dolgunk, mert az Eb során először kell idegenben szerepelnünk – jelentette ki Löw.

Rutin kontra fiatalság

a németek veterán csatára nem kertelt. – Tovább akarok jutni! – jelentette ki. – A közelmúltban nem sikerült kellőképpen megvédenünk a kapunkat, és ezúttal is csak akkor lehetünk sikeresek, ha csapatként működünk.

Phil Fodent, a Manchester City 21 éves kiválósága azt fejtegette, remélhetőleg a támadójátékukkal sok kellemetlenséget okoznak majd az ellenfélnek. – Vagyunk olyan jók, mint bárki más. Nyilvánvaló, hogy nem akkor születtem, amikor ez a rivalizálás kezdődött, de mi már egy másik, új csapat vagyunk, és a saját történelmüket akarjuk írni. Nem gondolhatunk túl sokat arra, hogy mi történt a múltban, csak erre a meccsre koncentrálunk – fejtegette ifjonti hévvel.

Európa-bajnokság, nyolcaddöntő:

Anglia–Németország, London 18.00, v: Danny Makkelie (holland)

Várható kezdőcsapatok:

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Maguire, Shaw – Rice, Phillips – Foden, Mount, Sterling – Kane

Németország: Neuer – Ginter, Hummels, Rüdiger – Kimmich, Goretzka, Kroos, Gosens – Havertz, Müller, Gnabry

A párharc továbbjutója a Svédország–Ukrajna találkozó (21.00) győztesével mérkőzik a negyeddöntőben szombaton, Rómában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.