Kárpát-medencei magyar „minikolónia” Tokióban

A 176 fős magyar olimpiai csapat tagjai mellett a tizenötöt alig meghaladó számú külhoni magyar származású sportoló és edző vesz részt a tokiói olimpián. Kárpát-medencei körkép, amelyből kiderül, hogy a térségből nemcsak minden korábbinál kisebb létszámú küldöttségek érkeznek a japán fővárosba, de a magyarság jelenléte is csökkenőben.

2021. 07. 20. 10:23
Szőcs Bernadette, magyar
Szőcs Bernadette Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország szomszédai közül Ukrajna indíthatja a legnagyobb létszámú sportolói gárdát a XXXII. Nyári Olimpiai Játékokra: 158 sportolót 25 sportág 30 versenyszámában. A Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz 1993-ban csatlakozó ország az 1994-es téli olimpián mutatta meg magát először önállóan a világnak, két évre rá pedig, az atlantai nyári játékokon aratta eddigi legnagyobb sikereit. A centenáriumi olimpián a még a szovjet struktúrákon izmosodott ukrán sport kilenc aranyéremmel, öt ezüsttel és kilenc bronzzal zárt, azóta viszont folyamatosan csökken a „termés”, legutóbb, Rio de Janeiróban már csak két aranyra futotta, öt ezüst és négy bronz mellett. Az idei küldöttség az eddigi legkisebb létszámú, soraiban egyetlen kárpátaljai sportolóval, a párbajtőrvívó Anatolij Herejjel, illetve édesapjával, idősebb Anatolij Herejjel, a válogatott egyik edzőjével. Esetükben erős túlzás lenne magyar identitásról beszélni, de információink szerint értenek magyarul. Ha ez értesülés bármiféle segítséget is jelenthet a magyar vívóknak…

Népesség szempontjából Románia küldöttsége következik, ahol a keretlétszám az utolsó pillanatban haladta meg a százat, miután a női teniszezők csoportos visszalépése – Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Begu și Patricia Țig sérülésre hivatkozva lemondta az olimpiai szereplést – Mihaela Buzărnescu engedélyt kapott a nemzetközi szövetségtől az egyéni versenyben való indulásra. Ezzel a keleti szomszéd némileg meghaladta a négy évvel ezelőtti mélypontot, amikor mindössze 96 sportoló indítására szerzett jogot, a számok azonban ezúttal némileg félrevezetők. A tokiói 101-es keretbe a húzóágazatnak számító evezés ugyanis 36 személyt ad, a ritka kivételként olimpiai szerepléshez jutó labdarúgás pedig 18 plusz négyet. Az eredményességi elvárások is ehhez mérten visszafogottak, a szakemberek négy-hat érem megszerzését tartják reálisnak, aranyat pedig legfeljebb az evezéstől remélnek. Összehasonlításként: négy éve egy-egy-három volt az éremsor, míg a legnagyobb éremszüretet a szocialista országok többségét nélkülöző 1984-es Los Angeles-i játékok hozták. Az akkori húsz aranyéremből a tornász Szabó Kati egymaga négyet szerzett.

Idén a romániai magyarság is mélyen alulreprezentált a keretben, mindössze hárman képviselik a legnagyobb létszámú külhoni magyar közösséget. Közülük a világranglista 26. helyén lévő asztaliteniszező, a marosvásárhelyi származású Szőcs Bernadette a legismertebb. A sepsiszentgyörgyi birkózó, Incze Krisztina élete első olimpiájára készül, kedvező sorsolás esetén pontszerzésre is képesnek tartják. A kolozsvári Miklós Andrea atlétikában, 400 méteres síkfutásban kapott rajtengedélyt, ő Rió után másodszor próbálkozhat az olimpián.

A román keret legelismertebb tagja a marosvásárhelyi birkózóbíró, Gyarmati Ferenc, akit a világ legjobb bírójának is választottak már. Az ötödik olimpiájára készülő, 41. életévében járó tornász, Marian Drăgulescu edzője, Gáll István Csaba tornászedző ebben a minőségében hatodik olimpiájára utazott, miután 1976-ban Montrealban tagja volt a hatodik helyezett román csapatnak.

Szőcs Bernadette
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Szerbia 85 fős küldöttségében mindössze két magyar, Szilágyi Csaba úszó és Nemes Máté birkózó kapott helyet. Kvótára hajtott Nemes testvére, az ugyancsak birkózó, vb-címmel is rendelkező Viktor is, de ő végül nem ért révbe. Biztos indulói pozíciót mondott viszont vissza a teniszezők világranglistáján momentán 57. Györe László, akit a versenyek indulói tábláján Laslo Djere néven érdemes keresni. A zentai születésű 26 éves fiatalember inkább a kitzbüheli salakpályás versenyt részesíti előnyben az évnek abban az időszakában.

A legtöbb magyart a legkisebb létszámú, a 12 sportágban mindössze 39 fős olimpiai küldöttséget útnak indító Szlovákia kerete sorakoztat fel, bár a besorolással itt is csínján kell bánni. Forrásaink szerint az alsószeli származású ökölvívó Csemez András és edzője, a galántai Kovács Kid Tamás esetében nem lehetnek kérdőjeleink. A kajakosok tömörítik a legtöbb magyar, illetve magyar gyökerekkel rendelkező versenyzőt: egyéniben Gelle Péter, a négyes tagjaként Botek Ádám, a somorjai Zalka Csaba pedig ezúttal edzőként utazik. Mellettük ott lesz a parton Likér Péter is. A teniszezők mezőnyében indul az ATP 99. helyezett Gombos Norbert, a sportlövőknél pedig Varga Erik. Közülük is kikerülhet az, aki tovább növeli az olimpiai mozgalomban 1993 óta jelen lévő ország kilenc aranyból, tizenkét ezüstből és hét bronzból álló „nyári” éremkollekcióját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.