Rióban ellopták az érmét, most nyerne helyette Európa-bajnokunk

Öt éve a riói olimpián birkózóink és cselgáncsozóink is lemaradtak a dobogóról: bár mindkét sportágban több éremesélyesünk volt, be kellett érnünk két, illetve egy ötödik hellyel. A „nagy dobásokat” Tokióban is várjuk, remélhetőleg most nem hiába. Huszonegy év után tekvandóban, valamint az ötkarikás programban most debütáló karatéban is érdekeltek leszünk egy-egy fővel, ugyancsak jó kilátásokkal. A küzdősportokban összesen tizenhat versenyzővel célozzuk meg a dobogót.

2021. 07. 21. 7:07
LŐRINCZ Tamás; KORPÁSI Bálint; LŐRINCZ Viktor
A Lőrincz fivérek joggal mosolyognak, ez az ő vb-jük volt Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tokiói ötkarikás játékok előtt kimondottan jól hangzik, hogy birkózásban a kötöttfogás 77 kg-os súlycsoportjában Lőrincz Tamást, a 87 kg-ban pedig öccsét, Viktort egyaránt az első helyen emelték ki, a nemzetközi versenyeken elért eredményeket nézve a kategóriájukban mindketten világranglista-vezetők. Az olimpián azonban a „karfiolfülűeknél” könnyű sorsolást nem lehet kifogni. Itt a krém indul, nincsenek ilyen-olyan szabadkártyával kijutók, hogy a világ végéről színesítsék a mezőnyt, és súlycsoportonként csupán tizenhat versenyző lép szőnyegre. Legfeljebb az összevont afrikai és óceáni kvalifikációs tornáról kvalifikált két birkózó lehet könnyebb falat, mert aki a világbajnokságon az első hatban végzett vagy a többi kontinentális, esetleg az utolsó esélyt megragadva a világkvalifikációs versenyen döntőbe jutott, arról ilyesmit nem állíthatunk. A kötöttfogás 97 kg-os súlycsoportjában a 21 éves, junior Európa-bajnok éppen ezen az utolsó, szófiai tornán szerezte meg a kvótát, és nagyon vegyük komolyan, amit mondott: nem látogatóba utazik Tokióba, hanem éremért.

A Lőrincz testvérek esetében ezt mondani sem kell. idén megnyerte a varsói Európa-bajnokságot, négy Eb-aranya van, a tokiói részvételét pedig két éve a kazahsztáni, nur-szultáni vb megnyerésével biztosította be, ő a regnáló világbajnok is. A 2012-es, londoni olimpián még két súlycsoporttal lejjebb, a 66 kg-ban ezüstérmes lett, Rióban a nyolcaddöntőben búcsúzott, most pedig pályafutása utolsó versenye előtt áll.

– Jó előjel, hogy a játékokat megelőző utolsó világ- és Európa-bajnokságot megnyertem, és szerintem a felkészülésem is kiválóan sikerült, remek edzőpartnerekkel dolgozhattam együtt. Öcsémmel, Viktorral nagy vágyunk, hogy vb-n, Eb-n és olimpián is együtt álljunk dobogóra, már csak az utóbbit kellene összehoznunk most, Tokióban. Hogy nem lesznek nézők? Felőlem csarnok se legyen, csak tegyenek le egy szőnyeget, aztán birkózzuk le! – mondja a Budapesti Honvéd 34 éves klasszisa.

Három évvel fiatalabb öccsét Rióban bírói machináció fosztotta meg a bronzéremtől. A német Denis Kudla elleni bronzmeccsét szemérmetlenül elcsalták, az egyik érintett később maga is elismerte, hogy „nyomás” alatt voltak. Hogy, hogy nem, a Nemzetközi Birkózószövetség bíróbizottságának akkor történetesen német elnöke volt. Mindez örökre tüske marad Lőrincz Viktorban, aki egy év múlva Európa-bajnok lett, az említett nur-szultáni vb-n pedig a második helyen zárt.

– Nehéz időszakon vagyok túl, nem is olyan rég még sérüléssel és betegséggel egyaránt bajlódtam, de úgy érzem, mostanra jó formába lendültem. Azt azonban nem árulom el, mit remélek az olimpián – fogalmazott sejtelmesen a fiatalabb Lőrincz fivér a válogatott utolsó sajtónyilvános edzésén.

A 67 kg-ban induló, harmincéves Korpási Bálint világ- és Európa-bajnok a 72 kg-ban, ez viszont nem olimpiai súlycsoport, így először le kellett fogynia, majd a budapesti kvalifikációs tornán döntőbe kellett jutnia a tokiói részvételért. Mindkét feladatot megoldotta. A nőknél a 38 éves Sastin Marianna – a sportág első magyar női világbajnoka – két éve a vb-5. helyével jutott kvótához, a férfi szabadfogású 65 kg-ban az Oroszországból honosított Muszukajev Iszmail pedig vb-bronzzal. A 28 éves, macskaügyességű dagesztáni versenyző Tokióban is kirukkolhat egy szép eredménnyel, de azt azért ne várjuk, hogy majd ékes magyar szavakkal nyilatkozik.

A 2019-es nur-szultáni vb-n ezüst-, Lőrincz Tamás aranyérmes lett, a háttérben a bronzérmes Korpási Bálint
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A birkózók hatfős kontingense mellett cselgáncsozóink heten lesznek Tokióban, a névsor, férfiak: Ungvári Attila (81 kg, 20. a világranglistán), (90 kg, 3.), Cirjenics Miklós (100 kg, 32. – kontinentális kvóta), nők: Csernoviczki Éva (48 kg, 24.), Pupp Réka (52 kg, 19.), (57 kg, 12.), Özbas Szofi (63 kg, 25.). A dzsúdósok hároméves kvalifikációban gyűjtögették a pontokat, és június közepén, a budapesti világbajnokság után húzták meg a vonalat a ranglistákon. Tokióban a birkózókhoz képest cselgáncsban némileg népesebb lesz a mezőny. Súlycsoportonként a világranglista első 18 helyezettje indulhat (minden országból egy versenyző), s további 120 kvótát kiosztottak kontinentális eloszlásban, ezekből Európának 25 (13 férfi és 12 női) jutott.

Az első számú éremesélyesünknek számító, 27 éves Tóth Krisztián – mint jeleztük – a 90 kg-ban harmadik a világranglistán. Már 2014-ben ezüstérmes lett a cseljabinszki vb-n, így a riói olimpián is a favoritok között tartották számon, de ez a teher, s amit az olimpia önmagában is jelent, bevallottan összeroppantotta, a nyolcaddöntőben búcsúzott. Most a budapesti vb-n bronzérmes lett, nem mellékesen pedig sorrendben a hetedik világbajnokságán végzett pontszerző helyen. Tegyük hozzá, hogy az előző három vb-n elveszítette a bronzmeccsét, az olimpia előtt a legjobbkor törte át ezt a gátat.

– A mélypontot az év elején megéltem már, de a családomnak, az edzőmnek, a stábomnak köszönhetően gyorsan kijöttem belőle. Az elmúlt időszakban kimaxoltuk, amit ki lehetett, most már csupán azért kell szorítani, hogy jó sorsolás és egy jó nap köszöntsön rám a július 28-i versenynapon – fogalmazott az elutazás előtt az MTK dzsúdósa.

A 31 éves Karakas Hedvig 2020-ban megnyerte a prágai Eb-t, s itthon ő lett az év sportolója, a 34 éves Csernoviczki Éva olimpiai bronzérmes 2012-ből, neki két Eb-aranya van, a 25 éves Pupp Réka idén Eb-bronzérmes lett, s két Grand Slam-versenyen is harmadikként zárt. Mindez azt vetíti előre, hogy a női szakágban is odaérhetünk a legjobbak közé.

– A dunavarsányi táborban már a finomhangoláson volt a hangsúly. Tiszta lelkiismerettel megyek Tokióba, mert a munka nagy részét elvégeztem, csak a fogyasztás van hátra, s az elmúlt huszonegy év tapasztalatai alapján úgy érzem, a legjobb formában tudok majd tatamira lépni – nyilatkozta pénteken Karakas Hedvig a Liszt Ferenc repülőtéren, amikor útra kelt a dzsúdós csapat. Cselgáncsozóink az olimpiai műsor elején szerepelnek, a sort nyitva Csernoviczki Éva már szombaton harcba száll.

Váratlan magyar aranyesély tekvandóban

A Los Angelesben élő, tanzániai felmenőkkel is rendelkező, 18 éves Salim Omar májusban a tekvandósok szófiai olimpiai kvalifikációs tornáján döntőbe jutott az 58 kg-os súlycsoportban, s ez azt jelentette, hogy huszonegy év után lett újra ötkarikás indulónk a sportágban. Legutóbbi olimpikonunk Salim Omar nagybátyja, Salim József volt, aki 2000-ben, Sydney-ben ötödikként zárt, ugyancsak az 58 kg-ban. De említsük meg azt is, hogy versenyzőnk édesapja, a dán állampolgárságú Salim Gergely 1992-ben a barcelonai olimpián aranyérmes lett azon a versenyen, amelyet bemutató jelleggel rendeztek meg – a tekvandó akkor még csak bemutatósportág volt az ötkarikás játékokon. Salim Omar április elején még 17 éves volt, amikor ugyancsak Szófiában Európa-bajnok lett az 54 kg-ban. Ezzel a sportág első magyar Eb-aranyát szerezte, de nem olimpiai súlycsoportban, a kvótát egy kategóriával feljebb kellett megszereznie, s ezt úgy tette meg, hogy a sorsdöntő versenyen mindhárom ellenfelét leiskolázta. Mást ne mondjunk, az 58 kg regnáló Európa-bajnokát 38-12-re verte meg! Tokióban a súlycsoportjában 16 induló lesz, és versenyzőnk nem kertel: az aranyéremért megy. Az olimpiai programban most debütáló karatéban, a férfi 75 kg-ban az Eb-ezüstérmes Hárspataki Gáborért szoríthatunk. Neki is jók az esélyei, már csak azért is, mert a súlycsoportjában csupán tízen mérethetik meg magukat Tokióban. Ökölvívásban is egy versenyzőnk szerzett kvótát, a férfi 57 kg-ban Gálos Roland lesz ott a 27 fős mezőnyben.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.