Mi is az a finndingi? – ebben lesz magyar aranyesély az olimpián

Legújabb éremesélyesünk, Berecz Zsombor iránt való tiszteletből sem árt tisztában lennünk a finndingi vitorlás hajóosztály legfontosabb paramétereivel. A hajó 4,5 méter hosszú, minden felszerelésével együtt 123 kg, vitorlája 10 négyzetméter. Igazán sajnálhatjuk, hogy Párizsban már nem szerepel az olimpia műsorán.

Magyar Nemzet
2021. 08. 01. 12:35
BERECZ Zsombor
Berecz Zsombor irányította a figyelem középpontjába a finndingit Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi fán terem a finndingi? fantasztikus tokiói szereplésének köszönhetően találkozunk napok – egészen pontosan tíz futam – óta a finndingi kifejezéssel. A vitorlázók betéve tudják az összes hajóosztály közötti különbséget, de az átlagember nem sokat tud a finndingiről.

Kezdjük rögtön azzal, hogy 1952-ben született meg a finndingi kifejezés. A Finn Vitorlás Szövetség az 1952-es helsinki olimpia előtt tervezői pályázatot írt ki. Erre a pályázatra adta be a svéd Rickard Sarby a Finn Dinghy terveit. A tesztversenyeket a prototípus fölényesen megnyerte, ezzel bekerült a hajó az olimpiára, és azóta is töretlen a hajóosztály népszerűsége – olvasható a Vitorlázás.hu oldalon.

1952 óta szerepelt a vitorlás hajóosztály az olimpia programján
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A hajó 4,5 méter hosszú, minden felszerelésével együtt 123 kg, vitorlája 10 négyzetméter. A Finn One Design rögzíti, hogy a szigorú előírások alapján különböző helyeken épült hajók egyformák legyenek. Így a vitorlázótudás dönt a versenyeken, nem a hajók közötti különbség. Régen a hajótest fából készült, ma már korszerű műanyagokból. Az árbócokat először fából, majd alumíniumból, manapság karbonból gyártják.

Nem szeretnénk ünneprontók lenni, de sajnos nem árt rögzíteni, hogy a tokiói az utolsó olimpiája a finndingi hajóosztálynak, 2024-ben Párizsban már nem szerepel a műsoron. Idén Berecz Zsombor révén magyar éremmel, akár arannyal érhet véget a finndingi hajóosztály olimpiai karrierje.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.