Milák Kristóf az olimpia tiszteletére szakállat növesztett

Magyar idő szerint kedden, a hajnali órákban a legnépesett magyar csoport tagjaként megérkezett Japánba Milák Kristók. a teljes magyar olimpiai csapat valószínűleg legnagyobb favoritja. A 200 méteres pillangóúszás világcsúcstartója a tokiói játékok tiszteletére szakállat növesztett, amelytől a versenyek kezdetére nyilván megválik.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Sporthírszolgálat2021. 07. 13. 9:41
null
Az új, helyesebben átmeneti stílus. Milák Kristóf szakállat növesztett Fotó: Földi Imre Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a Tokióba indulás napján, hétfő hajnalban is edzett a Duna Arénában a 200 pillangó világbajnoki címvédője és a szám világcsúcstartója. Edzője szerint azért volt szükség a kora reggeli úszásra és átmozgatásra a konditeremben, mert így csak egy edzésnapja marad ki, és talán a repülőn is jobban tud majd aludni, amíg a Budapest–Dubaj–Tokió 9500 kilométeres utazás végére ér.

Az elutazás előtti pillanatokat megörökítő, a Magyar Úszószövetség Facebook-oldalára feltöltött videó tanúsága szerint Milák Kristóf az olimpiai tiszteletére bozontos szakállat növesztett.

Milák Kristók és Selmeci Attila egyelőre csak érinti Tokiót, egy hetet Hosszú Katinkához és a többi úszóhoz hasonlóan ők is Korijamában töltenek el.

– Szép emlékek fűznek mindkettőnket ehhez a kisvároshoz, ahová 2019-ben azért mentünk el edzőtáborozni, hogy tapasztalatokat gyűjtsünk, szokjuk az időátállást, és a háromhetes munka után még versenyeztünk is a japánokkal. Áradt felénk a vendéglátók szeretete, lesték a kívánságainkat, igazán jó emberek vettek körül bennünket. A mentalitásuk azóta aligha változott, de a szigorú intézkedések miatt a hangulat biztos nem lesz olyan bensőséges, mint két évvel ezelőtt – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Selmeci Attila, a Tokióba aranyéremért elutazó Milák mestere.

Tiszta lelkiismerettel

Az edző meggyőződéssel állítja, hogy amikor Tokióban elérkezik az igazság órája, és Kristóf a célba érkezik a 200 pillangó döntőjében, mind a ketten tiszta lelkiismerettel tekinthetnek fel az eredményjelző táblára. Abban a tudatban, hogy minden tőlük telhetőt megtettek közös álmuk megvalósulásáért. Bármilyen legyen is a végeredmény.

Selmeci Attila és Milák Kristóf felkészülten várja az olimpiát

– Sok bizonytalansággal, annál is több munkával, olykor súrlódásokkal, máskor az elért eredmények boldogságával telt el az a tizenhat hónap, ami most mögöttünk áll. Nem szeretek nagyokat mondani, de most az csúszik ki a számon, hogy az olimpiai győzelemért az életünket adtuk. Vitathatatlan, és ezt Kristóf több nagy ellenfele is elismeri, hogy a 200 pillangón ő a legnagyobb esélyes. Akiből nem hiányzik a kellő önbizalom, mert tudja, hogy neki áll a zászló. Ő a világranglista éllovasa, az idei 11 legjobb eredményből hat az ő nevéhez fűződik, köztük az első négy. Ennek ellenére is óvatos vagyok, mert a közelmúltban már sok toronymagas esélyest táncoltattak meg az ellenfelei. Úgy tűnik, hogy az első három helyből Tokióban kettőt az európai úszók fognak elcsípni, de azért a japánokat sem szabad kihagyni a számításokból.

A riválisokról

Selmeci ezzel az idei rangsorban a negyedik helyen álló Tomoru Honda és a négyszeres világbajnok, emellett olimpiai bronzérmes Daija Szeto ambícióira célzott.

A junior Európa-bajnokságon felbukkant ifjú román csillagot, David Popovicit, aki 100 gyorson 47,30 mp-cel a világ idei legjobb eredményét repesztette, Selmeci Attila egyelőre nem tudja hová tenni, igaz, a 16 éves román tehetség egyelőre inkább a gyorsúszásra összpontosít.

Daija Szetót amúgy tavaly októberben három hónapra felfüggesztette a japán szövetség, mert kiderült, hogy házas emberként szeretőt tart, amit nemcsak erkölcstelen, hanem sportszerűtlen cselekedetnek is minősítettek. Szeto idei legjobb ideje 1:55.20 perc, amivel csak a 11. a világranglistán, de a 2017-es budapesti világbajnokságon bronzérmes, két évvel később Kvangdzsuban pedig második helyezett 27 éves japánban Selmeci szerint ennél sokkal több van.

Olimpiai tűzkeresztség

– Kristóf most esik át az olimpiai tűzkeresztségen, én viszont már kétszer is belekóstoltam a versenyek versenyének kavalkádjába – folytatta Selmeci, aki 1996-ban, Kiss László megbízását teljesítve, Kovács Ágnes felkészítéséért volt felelős, 2000-ben pedig a máltai válogatott edzőjeként utazhatott el Sydneybe. – A puding próbája viszont számomra is csak most következik. Egy egészen különleges sportoló edzőjeként úgy utazom el Japánba, hogy életem eddigi legnagyobb kihívása csak most vár rám. Szerencsésnek tartom, hogy Kristóf a 4×100-as gyorsváltó tagjaként hangolódhat fel a 200 pillangóra, amelynek a döntőjére július 28-án kerül sor. Az is benne van a kalapban, hogy a döntője után nem sokkal a 4×200-as váltóban is szerepet kap, de amilyen az ő elképesztő regenerációs képessége, akkor is képes lesz mindent beleadni – mondta befejezésül a sikerkovács Selmeci Attila.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.