Kimerítő hajsza az olimpiai aranyért, magyar hőssel

A tokiói olimpia első kerékpárosérmeit az egyik legnagyobb presztízsű számban, a férfi országúti mezőnyversenyben osztják ki. Magyar részről Valter Attila indul.

2021. 07. 23. 19:53
Valter Attila országúti kerékpáros
Valter Attilát ezúttal a kék-fehér helyett a magyar nemzeti színekben figyelhetjük Forrás: Facebook/Groupama-FDJ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán egyetlen olimpiai versenyszámnak sincs annyi esélyese, mint a férfi kerékpárosok országúti mezőnyversenyének. Szombaton, magyar idő szerint 4.00-kor rajtol a viadal, a bajnok kilétére azonban várhatóan csak hat-hét órával később derül fény. A 130 fős mezőnyben Magyarországot képviseli.

Kerékpárban sohasem szereztünk még olimpiai érmet, és Tokióban sem lehet ez az elvárás. Ugyanakkor Valter idén, a Giro d’Italián egyszer már váratlanul hőssé vált, amikor három napon át vezette az olasz körverseny összetettjét. A magyar kerekesnek ráadásul fekszik a három emelkedőt is tartalmazó pálya, így ő is jó eredményben bízik.

– Az első két hegyen próbálom majd a lehető legkevesebb energia felhasználásával tartani a lépést az esélyesekkel, hogy az utolsó emelkedőn élni tudjak a kínálkozó lehetőségekkel – mondta Valter Attila, aki a május végén lezárult Giro óta mindössze a júniusi magyar bajnokságon versenyzett.

Valter Attilát a kék-fehér helyett ezúttal a magyar nemzeti színekben figyelhetjük
Forrás: Facebook/Groupama-FDJ

Mivel a három komoly emelkedő után a mezőnyverseny a Fudzsi autóverseny-pályán, síkon ér véget, az győztes olyan versenyző lehet, aki a hegymászás mellett sprintben is jó. Erre a prototípus a belga Wout van Aert, aki az idei francia körversenyen nehéz hegyi szakaszt és mezőnyhajrás etapot is nyert. Az ő esélyei azt is jelenthetik, hogy a riói bajnok honfitársa, Greg van Avermaet nem saját címvédéséért, hanem csapattársa aranyérméért dolgozik majd.

Az országúti mezőnyverseny azonban távolról sem tartozik azon versenyszámok közé, ahol szinte előre odaítélhető az aranyérem, és ez különösen igaz az idei, nehéz pályán. A Tour-győztes Tadej Pogačar és Primož Roglič szlovén duó összedolgozva képes lehet olyan tempóra, amelyet nagyon kevesen képesek tartani, és mindketten nyertek már rangos egynapos versenyt is.

Néhány éve ilyen pályán az esélyesek legszűkebb körébe tartozott volna a spanyol Alejandro Valverde. A szám 2018-os világbajnoka az év végén, 41 évesen befejezi pályafutását, az ő győzelme búcsúzásképp már szenzáció lenne, de a Tour andorrai befutóján megmutatta, hogy még maradt a lábaiban karrierje utolsó hónapjaira. A célegyenes előtti hosszú lejtő pedig akár egy másik veteránnak, a 36 éves olasz Vincenzo Nibalinak is kedvezhet.

A címvédő Van Avermaet mellett a többi riói dobogós is ott lesz a mezőnyben Jakob Fuglsang (Dánia) és Rafał Majka (Lengyelország) ezúttal is a saját sikeréért tekerhet. A 2012-es ezüstérmes, Rigoberto Urán (Kolumbia) éppen a Tour utolsó hetére fogyott el, ugyanakkor a vele együtt négyfős kolumbiai csapat hagyományosan remek hegymászókból áll. De nem lebecsülhető a brit csapat sem, amelyben három Grand Tour-győztes (Simon Yates, Geraint Thomas, Tao Geoghegan Hart) teker...

Az esélyesek teljes körét lehetetlen felsorolni, szinte minden komolyabb kerékpáros nemzetnek akad olyan versenyzője a mezőnyben, aki a közelmúltban mutatott teljesítménye alapján joggal reménykedhet benne, hogy a szombat az ő napja lesz. A dobogón azonban ezúttal is csak három hely van. Elképesztő bravúr lenne tehát, ha Valter Attila is odaférne, de ha halvány is ez a reményünk, legalábbis reálisan álmodozhatunk róla.

A befutó helyszínén, a Fudzsi autóverseny-pályán negyvenöt évvel ezelőtt a Formula–1-es világbajnoki cím dőlt el James Hunt javára Niki Laudával szemben. Most egészen másfajta hajsza végén az országúti mezőnyverseny olimpiai aranyérme talál itt gazdára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.