Túl a drámán, jöhet az olimpia Péni István számára

Hivatalosan a pénteki megnyitóval veszi kezdetét a tokiói nyári olimpia, bár néhány versenyszámban már szerdán elkezdődött a vetélkedés. Magyarország sok sportágban bízhat joggal az éremszerzésben, ezek közé tartozik a sportlövészet is, amelynek itthoni képviselői szívesen lemondtak volna az elmúlt fél év sajtófigyelmének döntő többségéről.

2021. 07. 22. 6:50
null
Péni István szerint a külső körülmények kizárása a legnehezebb feladat a sportlövészetben Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A XXXII. nyári olimpiai játékokat minden sportoló számára meghatározza majd a pandémia, az óvintézkedések végigkísérik a versenyzők tokiói tartózkodását. A magyar küldöttség tagjai közül talán a sportlövők számára lehet a legnyomasztóbb a Covid árnyéka, hiszen a sportág áprilisban a koronavírus miatt vesztette el a közelmúlt klasszisát, a 2004-es olimpiai aranyérmest, Igaly Diánát. Athénban a női skeet versenyszámban ünnepelhetett bajnoki címet Igaly, azóta viszont nem hoztunk érmet a sportágban olimpiáról, a legjobb eredmény Sidi Péter öt éve, Rio de Janeiróban elért ötödik helye.

Sidinek a tokiói lehetett volna a hatodik olimpiája, az eredményei alapján helye is lett volna a csapatban, azonban őt a Magyar Sportlövőszövetség (MSSZ) júniusban két évre eltiltotta a versenyzéstől, amiért a márciusi indiai világkupaversenyen negyvenöt percen keresztül jogtalanul tartózkodott versenytársa, Péni István szobájában.

Az esetre azután derült fény, hogy Péni pozitív doppingmintát szolgáltatott Indiában. A Nemzetközi Sportlövőszövetség (ISSF) a vizsgálat során megállapította, hogy a magyar versenyző vétlen, szabotázs áldozata lett. A körülmények alapján pedig annak végrehajtásában a fő gyanúsított Sidi, de erre sem a nemzetközi, sem a hazai szövetség vizsgálata nem talált bizonyítékot, az MSSZ az eltiltást kizárólag a jogtalan behatolás miatt szabta ki a sportolóra.

Péni István (balra) ott lehet Tokióban, Sidi Péter eltiltását tölti Fotó: Földi Imre/Nemzeti Sport

Sidi tehát nem indul Tokióban, Péni viszont már a májusi, eszéki Európa-bajnokságon is ott lehetett. Sőt légpuskában, karrierje során másodszor Eb-aranyérmet is nyert, azaz úgy tűnik, hogy a viszontagságos hónapok a formáját nem viselték meg. Ez biztató jel Tokióra nézve, olyannyira, hogy az AP egészen parádés olimpiát, három versenyszámból három érmet vár a világranglistán éllovas magyar sportlövőtől. Ha az amerikai hírügynökség jóslata beteljesedik, a kisöbű sportpuska összetett versenyszáma és a Tokióban bemutatkozó légpuska-vegyespáros után – a tizenkilenc éves Mészáros Eszterrel együtt – arany-, míg a légpuskások egyéni versenyét követően bronzérmet akaszthat – a tokiói protokollnak megfelelően – a saját nyakába.

Huszonnégy évesen Péni lesz a tokiói magyar sportlövő-különítmény korelnöke, egyben a négyfős csapat egyetlen tagja, aki nem olimpiai újonc: Rio de Janeiróból egy 12. és egy 13. hellyel tért haza. Péni mellett a puskások két egyéni versenyszámában elindul az ifjúsági olimpiai aranyérmes Pekler Zalán is, aki Eszéken a kabátja merevsége miatt maradt le az összetett versenyszám Eb-döntőjéről. Remélhetőleg Tokióban a felszereléssel már minden rendben lesz, és akkor a huszonegy éves Pekler is szerezhet kellemes meglepetést.

Pekler Zalán három éve még ifjúsági olimpián lőtt, idén már a felnőttek között versenyez
Fotó: Jonathon Nackstrand/MTI/EPA/OIS/IOC

Mészáros Eszteré lesz az első versenyszám az olimpián, amelyben bajnokot avatnak: a női légpuska selejtezőjét július 24-én szombaton, magyar idő szerint 1.30-kor rendezik, míg 3.45-kor már kezdődik a finálé. Mészáros szintén szerzett Eb-aranyérmet Eszéken, igaz, a junio­rok között, tőle egyéni számban az idei olimpián még bravúr lenne az olimpiai döntő. A nemek egyenlőségének jegyében bevezetett vegyes páros versenyszámban viszont, szintén Eszéken, világkupaversenyt nyert Pénivel június végén, a siker pedig nemcsak Mészáros önbizalmának tett jót, hanem kilátásba helyezte azt is, hogy a versenyszám első olimpiai érmei közül Magyarországnak is jusson.

A sportlövő csapat negyedik tagja, Major Veronika az egyetlen, aki nem puskával, hanem pisztollyal lőhet az olimpiai céltáblákra. A huszonnégy éves sportoló futócéllövésben is kiváló, az viszont nem szerepel az olimpián. Sportpisztolyban a 2019-es évben ő volt a világ legjobbja: három világkupaversenyből háromszor zárt dobogón, kétszer nyert is. Ő azok közé tartozhat, akiknek nem tett jót az olimpia kényszerű elhalasztása, a hosszú versenymentes időszak után az idei Európa-bajnokságon nem mutatott csúcsformát, bár a sportpisztolycsapattal azért szerzett egy bronzérmet.

A magyar sportlövőcsapat programja

Július 24. női légpuska (Mészáros Eszter)

Július 25. női légpisztoly (Major Veronika); férfi légpuska (Pekler Zalán, Péni István)

Július 27. légpuska-vegyescsapat (Mészáros Eszter, Péni István)

Július 29–30. női sportpisztoly (Major Veronika)

Július 31. női kisöbű sportpuska összetett (Mészáros Eszter)

Augusztus 2. férfi kisöbű sportpuska összetett (Pekler Zalán, Péni István)

...

A tokiói olimpia legfontosabb eseményeiről ITT olvashat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.