Pénit felmentették a doppingügyében – „megetették” a Furoszemiddel

A Nemzetközi Sportlövőszövetség (ISSF) felmentette doppingügyében az Európa-bajnok Péni Istvánt, aki még márciusban az indiai világkupán szolgáltatott pozitív mintát.

Magyar Nemzet
2021. 05. 21. 13:47
null
Péni István szerint a külső körülmények kizárása a legnehezebb feladat a sportlövészetben Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Sportlövők Szövetsége (MSSZ) pénteken délután a következőket közölte:

„A Nemzetközi Sportlövőszövetség orvosi és antidopping-bizottságának minden részletre kiterjedő vizsgálata, illetve az annak során tett megállapítások alapján az ISSF felmentette Péni István válogatott sportlövőt, aki ennek alapján mostantól az ISSF égisze alatt rendezett eseményeken teljes jogosultsággal állhat rajthoz” – írja 2021. május 20-án kelt levelében Vladimir Liszin, az ISSF elnöke.

„Mint ismeretes, a sportoló a 2021 márciusában megrendezett világkupán, Új-Delhiben pozitív mintát adott. Dr. James Lally, az ISSF orvosi és antidopping-bizottságának elnöke az eljárás során megállapította:

– Péni István sportoló a szóban forgó doppingügyben vétlen.

– Péni Istvánnal szemben szabotázs történt.

– Sidi Péter magyar sportlövő egyértelműen, láthatóan, szabálytalanul lépett be, és illegálisan tartózkodott 45 percig Péni István szállodai szobájában.

Sidi Péter a Magyar Sportlövők Szövetségének az elnöke által feltett három kérdésre nem adott magyarázatot:

– Kinek a megbízásából lépett be Péni István szobájába?

– Kitől kapott kulcsot a szobába való belépéshez?

– Mit csinált a szobában?

A laboratóriumi vizsgálatok egyértelműen kimutatták az oda egyáltalán nem illő furoszemid [a furoszemid egy vízhajtó szer – a szerk.] jelenlétét a bevizsgált, Péni István által használt D-vitamin-kapszulákban. A bontatlan dobozokban lévő vitaminon végzett laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy az említett D-vitamin normális esetben furoszemidet nem tartalmaz.

Az ISSF rendkívül gyorsan járt el, és humánus döntést hozott, amelynek köszönhetően Péni István az előttünk álló eszéki Európa-bajnokságon lőállásba állhat.”

Az Európa-bajnokság szombaton kezdődik Eszéken, Péni István ezen már az olimpiára hangol a magyar szövetség tájékoztatása szerint. A már kvótás Péni az ötkarikás játékok műsorán szereplő három puskás számban, azaz légpuskában és kisöbű szabadpuska összetettben egyéniben, illetve légpuska vegyes csapatban szerepel. Az itthon fegyelmi eljárás alá vont, ugyancsak kvótás, világbajnok Sidi Péter nem indulhat az Eb-n, bár ügyvédjén keresztül ezt szerette volna elérni. Sidi csütörtökön közleményben utasította vissza azokat a vádakat, melyek szerint köze lenne Péni István indiai világkupán adott pozitív doppingmintájához.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.