Saját játékosa okozott gondot az amerikai kapitánynak

32-10-re nyerte a harmadik negyedet Ausztrália ellen, és a nehézségek ellenére bejutott az olimpiai döntőbe az Egyesült Államok férfi kosárlabdacsapata.

Magyar Nemzet
2021. 08. 05. 10:10
amerikai öröm
Szaitama, 2021. augusztus 5. Az amerikai válogatott tagjai ünnepelnek, miután 97-78-ra gyõztek a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia férfi kosárlabdatornája elõdöntõjében játszott Ausztrália - Egyesült Államok mérkõzésen a szaitamai Szuper Arénában 2021. augusztus 5-én. MTI/EPA/Ota Kijosi Fotó: Ota Kijosi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai kosárlabda-válogatott vereséggel kezdte az olimpiát, és a csapat környékéről érkező hírek is arra utaltak, hogy a riválisoknak lehet esélyük akár az aranyéremre is.

A csoportkörben Csehország és Irán ellen simán nyert az amerikai válogatott, majd a negyeddöntőben a spanyolok csak két negyedik tudták tartani a lépést Kevin Durantékkel. A Brooklyn Nets sztárja fontos céllal érkezett Tokióba: Carmelo Anthony után ő lenne a második férfi játékos, aki három olimpiai aranyéremmel büszkélkedhet. (Az amerikai női válogatott színeiben Sue Bird és Diana Taurasi az ötödik olimpiai sikerére hajt!)

Durant ennek megfelelően a csapat élére állt, a spanyolok elleni siker során huszonkilenc ponttal lett a mezőny legeredményesebb játékosa.

Ausztrália viszont az elődöntőben ráijesztett az amerikai sztárokra. A hat NBA-játékossal felálló ausztrál csapat a második negyed közepére tizenöt ponttal (41-26) ellépett. Legjobbjuk éppen az a Patty Mills volt, aki a San Antonio Spursben 2012 óta Gregg Popovich keze alatt játszik, az edző viszont az olimpián az Egyesült Államok csapatát vezeti.

Az amerikaiak is megérezték, hogy rossz a helyzet, és a következő 15 percben Dream Teamet idéző produkciót nyújtottak: 48-14-re nyerték meg ezt a szakaszt, ezen belül a harmadik negyedet 32-10-re. Durant ezúttal is vezér volt, 23 pontjával és kilenc lepattanóval. Innen pedig már nem lehetett visszaút, így a rögös rajt ellenére az amerikai válogatott bejutott a döntőbe. Olimpiai finálét csak egyszer veszített el az Egyesült Államok, 1972-ben, a Szovjetunió ellen, hírhedt végjátékban.

Az ellenfél ezúttal vagy az a Franciaország lesz, amely a nyitányon legyőzte az USA-t, vagy pedig a Luka Dončić vezette Szlovénia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.