Francia bravúr, álomcsapat helyett rémálom a rajton

Franciaország 83-76-ra legyőzte az Egyesült Államok csapatát a tokiói olimpia férfikosárlabda-tornájának első fordulójában.

Magyar Nemzet
2021. 07. 25. 18:01
olimpiai kosárlabda
Forrás: USA Today Sports
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai férfikosárlabda-válogatott örök esélyese az olimpiáknak, különösen 1992 óta, amikor először alkották NBA-sztárok a csapatot. A barcelonai aranyérmes együttest teljes joggal nevezték álomcsapatnak, azaz Dream Teamnek, a név pedig szinte állandó jelzővé vált. Ezúttal azonban – egyelőre – szó sincs álomszerű teljesítményről: Kevin Duranték 83-76-os vereséget szenvedtek első tokiói meccsükön Franciaországtól.

Intő jel akadt bőven. A legutóbbi, 2019-es világbajnokságon a csapat története legrosszabb szereplését mutatta be, hetedik lett az Egyesült Államok, a negyeddöntőben éppen Franciaországtól kapott ki. Elhúzódott az NBA-szezon, az amerikai keretből hárman – Devin Booker, Jrue Holiday, Khris Middleton – négy nappal ezelőtt fejezték be a bajnoki döntőt. A válogatott a felkészülési időszakot két kínos vereséggel kezdte, utána viszont jött két győzelem, és úgy tűnt, összeáll a játék.

A franciák azonban ismét kibabráltak Gregg Popovich csapatával. Az amerikai kezdés nem volt rossz, az első két játékrészt szorosan, de megnyerte a csapat, a harmadik negyed elején tíz ponttal is vezettek Duranték. A játékrész végén viszont már 62-56 volt az állás a franciák javára. Nem volt még vége az izgalmaknak, az amerikaiak fordítottak, az utolsó három és fél percben viszont mindössze két pontot szereztek, így Franciaország kerekedett felül.

Pontszerzésben a Boston Celtics francia játékosa, Evan Fournier (28) vitte a prímet, az amerikaiak közül senki sem jutott el húsz egységig. A kétpontosok hatékonyságában nagy különbség volt a két csapat között: a franciák hatvan, az amerikaiak viszont mindössze 41 százalékkal dobtak a triplavonalon belülről.

Az öt NBA-játékost felvonultató franciák számára nagy önbizalomlöketet adhat ez a győzelem, az amerikai csapat semmiképpen sem verhetetlen Tokióban. Az amerikaiak a papíron gyengébb Csehország és Irán ellen javíthatnak. A három csoportból az első két helyezettek mellett a két legjobb csoportharmadik is továbbjut, a lényeg a negyeddöntőktől kezdődik. De történelmi tény, hogy az amerikaiak eddig nem nyertek úgy olimpiát férfikosárlabdában, ha bármelyik meccsüket elveszítették.

Tokiói olimpia, a férfikosárlabda-torna vasárnapi eredményei

A csoport: Franciaország–Egyesült Államok 83-76, Csehország–Irán 84-78

B csoport: Olaszország–Németország 92-82, Ausztrália–Nigéria 84-67

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.