Hollandia térdre kényszerült

A nyolcaddöntők során játszották le az utolsó budapesti mérkőzést az Európa-bajnokságon. Hollandia és Csehország találkozóját megelőzték találgatások lehetséges botrányoktól, ám ezek elmaradtak, a két csapat jó hangulatú meccset játszott egymással. A szünetig nem esett gól, utána viszont Matthijs de Ligt-et hamar kiállította a játékvezető, amit a csehek kihasználtak, és 2-0-ra megnyerték a mérkőzést. Hollandia kiesett, Csehország pedig továbbjutott.

2021. 06. 27. 20:22
Holland szurkolók
BUDAPEST - Supporters Netherlands with rainbow flag during the UEFA EURO 2020 match between the Netherlands and the Czech Republic at the Puskas Arena on June 27, 2021 in Budapest, Hungary. (Photo by ANP Sport via Getty Images) Fotó: ANP Sport Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elbúcsúzott a Puskás Aréna az Európa-bajnokságtól. Négy mérkőzésnek adott otthont, négy találkozón kaptak ízelítőt a magyar emberek, hogy milyen a hangulata a világ harmadik legrangosabbnak tartott sporteseményének, ebből kettőn ráadásul a magyar válogatottat is buzdíthatták – aki átélhette, aligha felejti el valaha is. Különösen úgy, hogy itt mindig telt ház előtt játszhatták le ezt a négy meccset, és aki itt járt az megcsodálhatta és megszerethette Európa egyik legmodernebb stadionját.

A búcsú sem akármilyen mérkőzés volt: a csoportban száz százalékkal végzett hollandok a harmadik helyen továbbjutott csehekkel találkoztak. Sejteni lehetett, hogy a Puskás Arénában a narancssárga lesz a domináns szín, de már jóval korábban, vasárnap délelőtt ellepték a holland szurkolók Budapest belvárosát, majd később megszállták a Hősök tere mellett elterülő szurkolói zónát. Kora délután onnan vonultak el az Arénába, remek hangulatban, jócskán feldobva az útba eső kocsmák forgalmát, és amellett, hogy remekül érezték magukat, nem tettek semmi különöset.

 

Így vonultak a holland szurkolók a Hősök terétől a Dózsa György úton a Puskás Arénáig
MTI/Mohai Balázs

 

Ez csak azért fontos, mert az interneten elterjedt, szivárványos zászlókat osztogatnak majd, ahogyan a németek tették szerda este Münchenbe, ám szerencsére ez álhírnek bizonyult. Béke és barátság honolt a Puskás Aréna környékén, néhol egy csoportban söröztek magyarok, hollandok és csehek, minden jel arra mutatott, hogy a labdarúgó Európa-bajnokságnak ezen a mérkőzésén is a labdarúgás lesz a főszereplő. Pénteken este egy újságíró megkérdezte Frank de Boer szövetségi kapitányt, hogy a kezdés előtt a játékosai letérdelnek-e, mire ő azt felelte, hogy nekik ez nem szokásuk, és bár fontos számukra a tolerancia, a rasszizmus elleni harc, ők ehhez nem így járulnak hozzá. A holland médiában az jelent meg vasárnap délután, hogy a szurkolói zónába és a stadionba a rendezők nem engedik be a szivárványos zászlókat, azokat le kell adni a bejáratoknál. A kezdés előtt egy órával az UEFA a Twitter oldalán azt jelentette meg, hogy ő nem tiltotta meg az ilyen zászlók bevitelét a szurkolói zónába, ez a helyi rendezők felelőssége, és az európai szövetség szívesen látja ott az ilyen szimbólumokat.

Georginio Wijnaldum, a holland válogatott csapatkapitánya előre jelezte, ő szivárványos karszalaggal lép majd a pályára, és a hírek szerint hozzátette, hogy ha emiatt őt bántás éri, akkor az egész csapat levonul a pályáról. Nos, nem érte. Sem őt, sem mást, mindkét tábor zavartalanul énekelhette el a saját nemzeti himnuszát, nem harsant egyetlen kósza fütty sem, Wijnaldum pedig összpontosíthatott arra, ami dolga, azaz a játékra. Illik szólni természetesen a csehekről is: ők is szép számban érkeztek Budapestre, sokat tettek a pompás hangulatért, de holland zászló jóval több lobogott, és a narancssárga szigetek is nagyobbak voltak a lelátón. A szivárványszín pedig azért csak megjelent a stadionban: az Európa-bajnokság szponzorainak egy része váltott át erre, így a pályát övező hirdetések olykor ezzel a színkombinációval jelentek meg, de ez így történik más helyszíneken is. Sok magyar is vett jegyet erre a találkozóra, őket Csányi Sándor, az MLSZ elnöke levélben kérte sportszerűségre, olyan viselkedésre, amelybe senki sem tud belekötni.

Ilyen előzmények után kezdődött meg maga a mérkőzés. Valamivel a hollandok játszottak veszélyesebben, néhányszor közel álltak a nagy helyzethez, de a kaput nem találták el, a csehek kontrái is hamar elgyengültek. Az ivószünetben a publikum magyar része rázendített a Ria, ria, Hungária! rigmusra, így próbálta elűzni az unalmat. Ez persze nem tetszett a meccsen érdekelt két tábornak, ők is nekiálltak szurkolni, így a lelátón hevesebb hangpárbaj dúlt, mint futballcsata a pályán. Hamarosan a tömeg elkezdett hullámozni is, ezt többnyire akkor teszi, amikor kénytelen saját magát szórakoztatni… Az első félidő végén egy cseh majd két holland helyzet élénkítette az érdeklődést a pályán történtek iránt, de mindkét csapat gól nélkül mehetett pihenőre.

 

A holland Frenkie de Jongot próbálja szerelni a cseh Tomas Soucek
Fotó: MTI/EPA pool/Illyés Tibor

 

A második félidő viszont roppant mozgalmasan indult. Előbb Malen hiába vezette egyedül a labdát a cseh kapura, Vaclík menteni tudott, majd a másik oldalon az 53. percben Matthijs de Ligt úgy állította meg a kilépő Schicket a holland tizenhatos előtt, hogy estében kézzel elütötte előle a labdát. Előbb sárga lapot kapott, ám Karszjov játékvezető visszanézte az estet, és pirosra módosította a büntetést. Az emberelőnybe került csehek nagy fölénybe kerültek, amit a 68. percben gólra váltottak, egy beívelés után Holeš bólintott három méterről a hálóba – 0-1. A 80. percben pedig el is dőlt a mérkőzés, ekkor egy remek labdaszerzés után Schick érkezett, és lőtt a jobb alsó sarokba – 0-2.

Bár a kiállítás nyilván döntő mozzanata volt a mérkőzésnek, ez a holland csapat sápadt árnyéka a korábbi önmagának, a piros lap előtt sem sugározta magából, hogy nyerhet. Csehország viszont taktikusan, okosan és a kiállítást jól kihasználva megérdemelten győzött, és némi meglepetésre a nyolc között várhatja a folytatást. A Puskás Aréna tehát bravúros eredménnyel búcsúzott el az Európa-bajnokságtól és a szurkolóktól. Nem sokáig marad üresen: szeptember 2-án Anglia jön Budapestre világbajnoki selejtezőt játszani.

Európa-bajnokság, nyolcaddöntő, vasárnap: Hollandia–Csehország 0-2 (0-0), Puskás Aréna, 60 000 néző, gólszerző: Holeš (68.), Schick (68.). Kiállítva: De Ligt (51.).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.