időjárás 25°C Fatime 2023. június 5.
logo

Thierry Baudet: Rutte beszólása lényegében uniós állásinterjú volt

Judi Tamara (Hága)
2021.06.27. 19:00
Thierry Baudet: Rutte beszólása lényegében uniós állásinterjú volt

Nagyon kedvelem azt, ahogyan Magyarország kiáll az identitása, a hagyományai és nem mellesleg a szuverenitása mellett. Azt remélem, hogy sosem kényszerülnek térdre

– mondta a Magyar Nemzetnek Thierry Baudet, akit a dél-hollandiai Schijndelben, egy kampányrendezvényen értünk utol. A Fórum a Demokráciáért (FvD) nevű jobboldali konzervatív párt vezetője szerint Mark Rutte EU-csúcson elhangzott nyilatkozata finoman szólva sem volt helyénvaló. Mint arra Thierry Baudet rávilágított, maga a kritika nem lepte meg: az utóbbi időben tendenciának látszik, hogy vezető uniós és nyugati politikusok nekimennek Magyarországnak. – Az már inkább meglepett, hogy Rutte ennél is messzebbre ment.

Azt gondolom, hogy egy jövőbeli uniós csúcspozícióra pályázik, gyakorlatilag ez volt az állásinterjúja

– fogalmazott az FvD vezetője. Nevetve hozzátette, mindegy, melyik EU-elnöki pozíciót célozza a jelenlegi ügyvivő kormányfő, neki csak „a nemzetközi standardoknak megfelelő fizetés, pozíció és a sofőr számít”. – Nincs más az életében. Egy egyedülálló férfi, aki híján van az intellektuális érdeklődésnek. A hatalom, a politika fontos neki – húzta alá.

– Jómagam meglehetősen liberális nézeteket képviselek a szexuális beállítottság kérdésében, szerintem mindenki tegye azt, ami boldoggá teszi. Abban viszont maradéktalanul egyet kell értenünk, hogy a gyermekeket nem szabad szexualizálni, ez egy vörös vonal. Ezzel a céllal, a kiskorúak védelmével messzemenőkig egyetértek – szögezte le Baudet a magyar pedofilellenes törvényről szólva.

A holland politikus szerint is elsődleges fontosságú a gyermekek védelme Forrás: ANP

A Fórum a Demokráciáért vezetője – aki elmondása szerint birtokában van némi magyartudásnak – lapunknak arról is beszélt, hogy

jelenleg pártja és a Fidesz között formális értelemben nincs kapcsolat.

Viszont teljes mértékben támogatja az Orbán Viktor, Mateusz Morawiecki, Matteo Salvini nevével fémjelzett európai reneszánsz ötletét, annak pártosodása esetén „százszázalékos bizonyossággal” érdeklődne a csatlakozás iránt.

Névjegy. Thierry Henri Philippe Baudet 1983-ban született Észak-Hollandiában, francia és indonéz felmenőkkel is rendelkezik. Történész-filozófus végzettségű, disszertációját a nemzeti identitás és a multikulturalizmus témájában írta. Az írásból könyv is született, ami Magyarországon A határok jelentősége címen jelent meg 2015-ben. Baudet pártja, a Fórum a Demokráciáért (FvD) 2016-ban vált politikai párttá, előtte agytrösztként működött. Euroszkeptikus, jobboldali konzervatív tömörülésről van szó: a 2016-os EU–ukrán társulási szerződésről szóló holland népszavazás során aktívan kampányolt a nemek mellett. A 2017-es parlamenti választások alkalmával két mandátumot szereztek, mindössze két év múlva pedig megnyerték a 2019-es a hollandiai tartományi választásokat. A 2021-es holland parlamenti választások előtt a párt szakadt, emiatt némileg csalódást keltő, nyolc mandátumot szereztek a holland alsóházban. Baudet a holland jobboldalon Geert Wilders kihívójának tartják, ám a politikusok elmondásuk szerint szövetségesként tekintenek egymásra.

 

Holland támadás

Gábor Dzsingisz: A holland miniszterelnök helyében szerényen meghúzódnék a sarokban

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.