Hiába a tokiói bronzérem, távozik a magyar szövetségi kapitány

Pánczél Gábor a továbbiakban minden figyelmét klubjának, az MTK-nak kívánja szentelni.

Magyar Nemzet
Forrás: Judoinfo.hu2021. 08. 03. 15:55
null
Pánczél Gábor Forrás: Judoinfo.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tokiói olimpia cselgáncsversenyein a férfiak 90 kilogrammos súlycsoportjában bronzérmes lett, ez mindenképpen sikeres szereplést jelent férfiválogatottunknak, Pánczél Gábor szövetségi kapitány – aki Tóth edzője – mégis távozik a posztjáról. A szakember erről a Judoinfo.hu szakportálnak beszélt.

Pánczél Gábor szövetségi kapitány távozásának hátterében az áll, hogy a továbbiakban minden figyelmét klubjára, az MTK Budapest dzsúdósaira kívánja fordítani.

– Nem azért távozom, mert nem csinálnám szívesen, de a nemzetközi versenyeken alkalmazott protokoll miatt a viadalokon és edzőtáborokon való részvétellel több hónapos, nagyságrendben akár féléves kieséssel jár ez a feladatkör. Ezt a folytatásban sem a klubommal, sem a fiatal versenyzőimmel, köztük a fiammal, sem a családommal nem tehetem meg. Persze klubedzőként ott leszek majd Párizsban is, már most augusztusban is erre készülünk – jegyezte meg a következő olimpiára előretekintve Pánczél Gábor.

A szakember az újdonsült olimpiai bronzérmes, nem mellesleg vb-ezüst és vb-bronzérmes Tóth Krisztiánnal természetesen folytatja a közös munkát.

– Krisztián elment pihenni, de felajánlotta, hogy amikor csak szólok, azonnal jön segíteni. Megnyugtattam, hogy szeptemberig erre aligha kerül sor. A klubtársaival most a budapesti U23-as Európa-bajnokságra készülődünk, őket úgy engedtem el az olimpia előtt, hogy gyógyuljanak meg, töltődjenek fel, mert mostantól nagyon cudar világ jön. Kitekerem a belüket szeptemberig, az alapozáson dolgozunk gőzerővel. Krisztián várhatóan szeptemberben jön vissza, biztos vagyok benne, hogy nagy elánnal csap majd bele a munkába, aztán utána, hogy mikor akar versenyezgetni, azt még nem tudom. Ezt ő fogja eldönteni, érett, felnőtt sportoló, aki felelős döntéseket tud hozni. A pályafutása keretbe foglalódott, minden világversenyről, minden korosztályban van érme, ami egészen különleges. Ezzel persze az én edzői pályafutásomat is keretbe tette, de ettől függetlenül dolgozunk tovább.

Pánczél Gábor úgy tervezi, azért a következő olimpián is ott lesz
Fotó: Judoinfo.hu

Pánczél Gábor a hosszabb interjúban a tokiói olimpiát elemezve egy szakmai érdekességről is említést tett:

– Nagyon nagy szerencsénk volt, hogy Havasiné Fridrich Annamária személyében volt egy magyar bíró is a tokiói olimpián, Panni a küzdelmeket megelőző bírói megbeszélés után elmondta nekünk, hogy sokkal kevesebb intés lesz, mint eddig, az az egyöntetű elvárás a versenyzők felé, hogy oldják meg egymás között a tatamin, ne az intések döntsék el a meccseket. Ez mindenképpen hideg zuhanyként éri az embert, ha öt éven át készül a nagy versenyre, megvan a taktikája, s hirtelen teljesen más bíráskodáshoz kell alkalmazkodnia. A japánok amúgy kiválóan éltek ezzel, bár ők előtte is türelmesek voltak, most szépen megvárták, amíg az ellenfelek kihajtják magukat. Krisztián azzal állt elém, Gabi, ez nekünk nem olyan jó, hogy nem intenek, de nem értettem vele egyet. Attól, hogy nem intenek, a meccs képe nem változik meg, lehajtod, bedarálod őket, tudsz jobbra-balra dobni, csak hinned kell magadban. És Krisztián bedarálta őket, minden meccsén tudott dobni.

Tóth Krisztián a bronzmeccse megnyerése pillanatában
Fotó: Tumbász Hédi

Hivatalosnak nem tekinthetjük, de Pánczél Gábor arról is beszélt, hogy tudomása szerint Csernoviczki Éva (48 kg) és (57 kg) egy súlycsoporttal feljebb folytatja pályafutását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.