Kifakadt a magyar úszó: Belehaltam, fejben gyenge vagyok

Debütált a tokiói olimpián Milák Kristóf, aki az úszás délutáni selejtezőiben a 4×100 méteres gyorsváltót a holnapi döntőbe segítette, ami nagy bravúr. Ennek a 2017-es vb-n bronzérmes váltónak volt a vezére Kozma Dominik, neki azonban most nem osztottak lapot, és eléggé kifakadt. No, nem ezért, hanem a teljesítménye miatt.

Magyar Nemzet
2021. 07. 25. 13:54
MILÁK Kristóf
Tokió, 2021. július 25. Milák Kristóf úszó a Vizes Központban tartott edzésen a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián 2021. július 25-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hajnali döntőkben érem nem, de három helyezés született az úszóink jóvoltából , Verrasztó Dávid negyedik, ötödik, hatodik lett 400 vegyesen. Délután a selejtezőkkel folytatódott a program a medencében.

A férfiak 200 méteres gyorsúszásában Németh Nándor a harmadik futam ötödik helyén csapott a célba 1:46,19-es eredménnyel, azaz új egyéni csúccsal. Ugyanebben a számban, a következő futamban ugrott vízbe az országos rekord tartója, Kozma Dominik, aki a táv végére teljesen elkészült az erejével, nyolcadik lett 1:48,87-es idővel. Ezzel neki nem volt esélye a továbbjutásra, Németh viszont a 11. helyen középdöntős lett.

A férfi gyorsváltóban vette át Kozma Dominik szerepét Fotó: MTI/Kovács Tamás

– Testileg készen állnék, de fejben gyenge vagyok – vallotta be Kozma Dominik. – Hosszú volt ez az olimpiai felkészülés, megszületett a gyerek is, elég sok változás volt az életemben. És harmincéves vagyok, miközben az átlagéletkor szerintem húsz körül van. Most már ott tartunk, hogy tizenhat évesek csapkodnak olyan időket, amiket én sose tudtam. Mentálisan egyre nehezebb. A végébe belehaltam, az utolsó negyven méter értékelhetetlen volt. De becsülettel végigcsináltam, ahogy bírtam.

Késely Ajna döntőre esélyes volt a nők 400 méteres gyorsúszásában, hiszen 2019-ben Európa-bajnoki bronzérmes, a világbajnokságon pedig negyedik helyezett volt a számban. Csakhogy azóta nem tudott olyan erős időeredményeket úszni, és ez Tokióban sem jött össze neki: a 4:05,34-gyel a tizedik helyen zárta az olimpiát, nem jutott be a fináléba.

Papíron lehettek továbbjutási reményei Burián Katalinnak is 100 háton, ám peches volt: 1:00,07 perccel hetedik lett a futamában, összességében pedig 17., azaz egyetlen hellyel és mindössze három századdal csúszott le a középdöntőről. Fájó, de neki majd a 200 hát lesz a fontosabb, amelyen kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes.

Férfi 100 háton Telegdy Ádám 54,42-vel a 29. helyen kiesett, de Buriánhoz hasonlóan ő is elsősorban a kétszázra készül. Ugyanebben a számban Bohus Richárdot diszkvalifikálták, amit ő nem bánt különösebben, mert csak beúszni szerette volna a medencét a férfi 4×100-as gyorsváltóban való szereplése előtt.

S akkor a gyorsváltó. Kezdőemberként Milák Kristóf ugrott a vízbe, aki 48,56-tal a negyedik helyen adta át a stafétát Szabó Szebasztiánnak. A magyar csapat 200 pillangós aranyvárományosa ezúttal elmaradt az ob-n úszott százas idejétől (48,00). Szabó után Bohus következett, majd záró emberként Németh Nándor, aki nagyot úszva a harmadik helyre hozta be a magyar váltót 3:12,73-mal az Egyesült Államok és Ausztrália mögött. Összességében a hatodik legjobb lett Magyarország, azaz bejutott a hétfői döntőbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.