Egyszerre szerény és vagány az olimpia felfedezettje

Vámos Petra jól viseli a terhet, hogy Kovacsics Anikó és Szucsánszki Zita sérülése miatt egyedül maradt irányítóként a magyar női kézilabda-válogatottban. A húszéves játékos hat gólján felül remek teljesítménnyel vállalt kulcsszerepet a spanyolok elleni győzelemből. A vagánysága mellett a szerénysége is dicséretes.

2021. 08. 01. 4:19
LUKÁCS Viktória; VÁMOS Petra
Jellemző pillanat. Vámos Petra arcára van írva az elszántság. Hat gólt dobott a spanyolok ellen Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A győzelem elsöprő érzése feledteti a részleteket, mégis érdemes felidézni, hogyan is kezdődött a spanyolok ellen 29-25-re megnyert mérkőzés. A magyar válogatott első támadásánál Zácsik Szandra úgy harcolt ki hétmérest, hogy a spanyoloktól még ki is állították Hernándezt. Mindenki meglepedőtt, amikor Vámos Petra állt a vonal elé – és az ifjú irányító kissé bátortalan lövését kivédte a veterán spanyol kapus, Castellanos.

Felsejlett az oroszok elleni meccs, amikor a második félidőben – akkor még nem értettük, miért – Vámos szinte végig a pályán volt, s noha eleinte nem ültek a lövései, rendíthetetlenül próbálkozott, végül öt góljával egyértelműen a jobbak közé tartozott a rossz emlékű, 38-31-re elvesztett találkozón.

Utóbb kiderült, a Debrecen húszéves, ózdi születésű kézilabdázójára azért hárult ilyen nagy feladat, mert Kovacsics Anikó után Szucsánszki Zita is megsérült, így egyedül maradt klasszikus irányítóként a keretben. S azt is elkönyvelhettük, nem álvagány, egy-egy rossz kísérlet nem szegi a kedvét. (A franciák elleni nyitómeccsen egyenesen ő volt a csapat legeredményesebb játékosa hét találattal, és három góljával a brazilok ellen is megállta a helyét.)

Jellemző pillanat. Vámos Petra arcára van írva az elszántság. Hat gólt dobott a spanyolok ellen

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az azonban túl nagy tehernek tűnt, hogy az utolsó szalmaszálba kapaszkodva ő vezesse győzelemre a magyar válogatottat a spanyolok ellen. Mégis ez történt. Az első percben kihagyott hetes dacára. Vámos Petrát ezúttal sem kötötte béklyóba a felelősség. Hibája után rögtön javított – bemutatott egy passzt, úgy tört át a védelmen, s ugyan a kapust érintve, de a lövése utat talált a hálóba –, s miként a második félidőben „rossz kéz” oldalról dobott gólja alkalmával, olykor lehetetlen helyzetből is betalált.

Ne fukarkodjunk a dicsérettel: Vámos Petra az olimpia felfedezettje.

Mondhatjuk, persze, nincs szüksége a felfedezésre, hiszen fiatal kora dacára már másfél éve válogatott, tagja volt a gyászos emlékű, 2019-es világbajnokságra utazott keretnek is. Ám egészen az olimpiáig inkább kiegészítő embernek számított. Tokióban azonban – még ha nem is úgy, ahogy vágyott rá – megkapta a lehetőséget, s élni tudott vele.

A meccs végén járt a pacsi
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A hirtelen rászakadt népszerűséget nehezebben viseli, mint a felelősséget. A spanyolok elleni meccs után tőle is kértünk nyilatkozatot az interjúzónában. Félszegen figyelte, ahogy Márton Gréta, Klujber Katrin és Bíró Blanka elmondja el a véleményét, majd amikor szóhoz jutott volna, az idő közben befutott Elek Gábor torkolta le kissé érdes stílusban. Még ha az elismerést is kihallhattuk belőle, kicsit goromba volt a rövid nadrágos kapitány helyre utasító parancsszava, hogy „gyerekként” várjon csak a sorára.

Elek Gábor azzal ütötte helyre a humorosnak szánt, mégis kissé kínos jelenetet, hogy a nyilatkozatában kiemelte, az irányító posztot egy húszéves lány oldotta meg, akinek besegített Tomori Zsuzsa.

Amellett, hogy nagyobb felelősséget, több lehetőséget is kapott, hiszen egyedüli irányítóként nem kell attól tartania, hogy egy rossz megoldás után netán egyből a padon találja magát. Tehát inkább felelősség vagy lehetőség? – kérdeztem tőle.

A kérdés közben bólogatott annak jeleként, hogy ő is így gondolja.

– Igen, különös helyzet állt elő, igyekszem úgy megfelelni a rám bízott feladatnak, hogy ne pakoljak túl nagy terhet magamra. Úgy érzem, beilleszkedtem a rendszerbe, és voltak periódusok, amikor egészen jól kezeltem a karmesteri pálcát. Akadtak pillanatok, amikor elkélt a többiek segítsége, rengeteget biztattak a kispadról. A védekezést kellett rendbe tennünk, támadásban mindig megtaláltuk a megoldást

– felelte Vámos Petra szerényen, sőt kicsit lámpalázasan.

Az a lényeg, hogy a pályán sem a lába, sem a keze nem remeg meg. A svédek elleni meccs után örömmel fokoznánk a dicséretét.

Három feltétel

Miként megírtuk, három feltételnek kell együtt teljesülnie ahhoz, hogy a magyar válogatott továbbjusson az olimpiai torna B csoportjából. Mondanánk, hogy mindenekelőtt a magyar válogatottnak le kell győzni a már garantáltan csoportelső svédeket. Ám ez csupán a harmadik kívánság a sorban. A mieink meccse előtt játsszák ugyanis a Brazília–Franciaország és az Oroszország–Spanyolország találkozót. Előbbin arra van szükség, hogy a két hárompontos együttes összecsapása ne végződjön döntetlenre, utóbbin pedig arra, hogy nyerjenek az oroszok. Ha mindhárom feltétel teljesül, akkor Spanyolország és Brazília vagy Franciaország előtt a magyar válogatott negyedikként végez a csoportba, azaz folytathatja a a negyeddöntőben. A szombat esti rangadó után – amelyen az A csoportban Norvégia legyőzte Hollandiát – azt is tudjuk, hogy a nyolc között Norvégia lehet az ellenfél.

A B csoport állása: 1. Svédország 7 pont, 2. Oroszország 5, 3. Spanyolország 4, 4. Brazília 3, 5. Franciaország 3, 6. Magyarország 2.

Az 5. (utolsó) forduló hétfői programja (magyar idő szerint): Brazília–Franciaország (4.00), Spanyolország–Oroszország (7.15), Magyarország–Svédország (9.15)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.