Kiderítették, ki a leggazdagabb ember a szórakoztatóiparban

Peter Jackson, A Gyűrűk ura-filmek új-zélandi rendezője a leggazdagabb a szórakoztatóiparban a Forbes magazin listája szerint.

Forrás: MTI2022. 02. 11. 10:34
Jackson, Peter
London, 2014. december 1. Peter Jackson új-zélandi rendezõ érkezik A Hobbit: Az öt sereg csatája címû filmjének londoni világpremierjére 2014. december 1-jén. (MTI/EPA/Andy Rain) Fotó: Andy Rain
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jackson 2021-ben 580 millió dollárt (180,5 milliárd forintot) keresett, elsősorban vizuális effektusokkal foglalkozó cége, a Weta Digital egy részének eladásából a Unity Software-nek 1,6 milliárd dollárért. A Forbes becslései alapján Jackson az üzletből 600 milliót kapott kézhez, további 375 milliót pedig részvényben.

Ezzel az új-zélandi rendező – Steven Spielberg és George Lucas után – a harmadik a történelemben, aki filmkészítésből milliárdos lett

– írta a The Guardian online kiadása pénteken.

Bob Dylan, Paul Simon és Bruce Springsteen a leggazdagabb tíz közé került, mindhárman eredeti felvételeik katalógusának eladásával. Springsteen a becslések szerint 500 millió dollárt kapott a Sony Musictól.

A South Park-sorozat készítői, Trey Parker and Matt Stone a hatodik helyre futottak be 210 millióval, miután aláírtak egy hatéves, 900 milliós szerződést a Paramount+ streamingszolgáltatóval számos film elkészítésére.

Kanye West, Jay-Z zenészek és Dwayne Johnson színész szintén bejutott az első tíz közé zenéik és filmjeik bevételei révén, de reklámszerepléseik is sokat nyomtak a latban. West edzőcipőt, Jay-Z pezsgőt, Johnson tequilát hirdetett.

Reese Witherspoon amerikai filmszínésznő volt tavaly a legjobban kereső nő a szórakoztatóiparban, ez a 12. helyhez volt elég. Hello Sunshine nevű, elsősorban női történekkel foglalkozó produkciós cége 115 milliós bevételre tett szert, az Apple TV-n futó The Morning Show-ban játszott szerepe mintegy 20 millió dollárt hozott.

Borítókép: Peter Jackson (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.