A Kossuth-díjas színésznő, akit a kommunisták nem szerettek

Szakmai indulásakor, filmszerepei okán külföldön is jegyzett művész volt. Ám több mint öt évtizedes színészi pályáját jórészt vidéken töltötte. 1963-tól a Szolnoki Szigligeti Színház, 1969-től a Miskolci Nemzeti Színház, 1970-től a József Attila Színház, 1972-től ismét a Miskolci, 1979-től a Pécsi Nemzeti Színház, majd 1981-től 2014-ig a Győri Nemzeti Színház (1992-ig Kisfaludy Színház) társulatának tagja volt. Az utóbbi időben szabadúszó. 2019-ben megkapta a Kossuth-díjat. Mostanában a fővárosi közönség is találkozhat vele a budapesti Nemzeti Színház Macskajáték című előadásában, Giza szerepében, Udvaros Dorottya partnereként. Sztankay Ádám még a télen beszélgetett a nagy színésznővel, Gyöngyössy Katalinnal.

Forrás: ORIGO.HU2022. 04. 18. 14:04
Gyöngyössy Katalin Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész FORRÁS: MTI/CZIMBAL GYULA
Gyöngyössy Katalin Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művészFORRÁS: MTI/CZIMBAL GYULA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A színésznő a pályafutása nagy részét vidéki teátrumoknál töltötte. Milyen érzés most az ország első számú teátrumának, a budapesti Nemzeti Színháznak a színpadán játszani? – tette fel a kérdést az Origo munkatársa az interjújában, melyre Gyöngyössy Katalin ezt válaszolta:

Nagyon jó érzés. Részben azért is, mert már a hatvanas években a Nemzeti Színházhoz akart szerződtetni Marton Endre, aki akkoriban a színház főrendezője volt. Azonban a másik főrendező, Major Tamás megakadályozta a dolgot.

Major Tamás önhatalmúlag – és persze a kommunisták egyetértésével – lett a színház igazgatója 1945 után. Konfliktusos személyisége miatt azonban 1962-ben leváltották a posztról, színházi kívülálló, a pártkáder Meriuk Vilmos került a helyére. Ám közismerten elég hatalma maradt. Önnel mi volt a problémája? Esetleg családjának polgári háttere szúrta a szemét? – a portál ezen kérdésére a Kossuth-díjas színésznő az alábbiakat válaszolta:

Nem tudom a konkrét okokat. Marton Endrének és Major Tamásnak is megvolt a maga gárdája, folyamatos szakmai csatározás zajlott a két főrendező között. Majornak az sem tetszett, hogy 1969-ben beugrottam Arthur Miller Bűnbeesés után című darabjába, miközben a kritikák revelációt emlegettek. Marton még megrendezte velem Kodolányi Földindulását a televízióban, ami ugyancsak szépen sikerült, de ez sem enyhítette Major ellenállását.

A teljes interjú IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Gyöngyössy Katalin Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész (Fotó: MTI/Czimbal Gyula)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.