Csiki dam és a szocializmus: aki meglékelte a rock and rollt

Dobosként kezdte a pályafutását, frontemberként lett hivatása egyik idolja.

Forrás: Origo.hu2022. 04. 17. 14:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sokkal saját együttese, az R-GO 1982-es megalapítása után a közönség és a szakmai ítészek együttesen választották meg az év énekesének, szövegírójának, illetve zeneszerzőjének, mely utóbbi kategóriában hamarosan ismét a legjobbnak bizonyult– olvasható az Origo cikkében.Az elmúlt napokban az Erkel Színházban mutatták be első musicaljét, Az ég tartja a földet címmel, amely Árpád-házi Szent Erzsébet történetét dolgozza fel, Lezsák Sándor költészete alapján.Az R-GO pedig idén májusban a Papp László Budapest Sportarénában tervezi megünnepelni fennállása negyvenedik évfordulóját. A jeles dátum apropóján a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett alapítótag, Szikora Róbert az Origónak adott interjújában idéz fel életéből, pályafutásából néhány hangsúlyos epizódot. Szóba kerülnek a rendszerváltás és az azt megelőző világ sajátosságai is, valamint elárulja, van-e benne félsz, amikor a politikával kapcsolatban fejti ki a véleményét.Ahogy beszél arról is, hogy milyen megélni a zenésztársak elvesztését, tart-e a mulandóságtól. Sztankay Ádám Szikora Róberttel még télen beszélgetett.

Múlt év decemberében volt a hatvannyolcadik születésnapja. Megérinti az évek pergése?

„Őszintén mondom: nem zavar. Kissráckoromban kíváncsiság volt bennem: mi lesz majd vajon kétezerben? Beláthatatlanul távolinak tűnt a dátum. Ma már kétezer-huszonkettőt írunk, adná magát a koromhoz passzoló kérdés: félek-e a haláltól? Nem félek, hiszen a mi Urunk már legyőzte. Nincs olyan, hogy halál – az csak egy átmenet –, eljön a feltámadás.”

A részvét persze önben is munkál, amit az ifjú Babicsek Bernát tragikus halála kapcsán tett segítő gesztusai is jeleztek. Személyében olyan kollégát veszített el, aki négy évig harmonikázott az R-GO mellett. Bizonyára erős hittel sem könnyű feldolgozni a történteket, ahogy az olyan emblematikus zenésztársak közelmúltbeli váratlan eltávozását sem, mint a járvány áldozatává lett Balázs Fecóét, Kóbor Jánosét.

„1980 decemberében a Hungária együttes téli turnén volt, amikor valaki bejött a szállásunk éttermébe és elmondta: lelőtték John Lennont. Számomra a Beatles volt az álomzenekar. Mind a négy tagja emblematikus művész, de Paul McCartney és John Lennon szerintem egy egészen más, éteri dimenzióhoz tartoznak. Hallottam, amit abban az étteremben mondtak, de nem fogtam fel azonnal, a szívemig érően. Idő kellett hozzá. Ugyanígy van ez akkor is, amikor a honfitársaim közül halnak meg drámai körülmények között ikonikussá lett zenésztársak. Nemcsak Bernát, hanem a két idősebb zenésztársam esetében is.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Szikora Róbert (Fotó: Origo/Csudai Sándor)
 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.