Elemér 2024. február 28.
logo

A Nirvana nyerte az albumborítójuk miatt indított pert

Forrás: BBC
2022.09.06. 13:45 2022.09.07. 07:21
A Nirvana nyerte az albumborítójuk miatt indított pert

Egy amerikai bíró elutasította egy férfi legutóbbi perét a Nirvana ellen a banda ikonikus 1991-es albumborítója miatt, amelyen meztelenül látható csecsemőként. A 31 éves Spencer Elden azt állítja, hogy a Nevermind lemezborítóján való megjelenése gyermekek szexuális zaklatásának minősül - olvasható a BBC cikkében.

Spencer Elden a Nirvana Nevermind lemezével a kezében (Fotó: Youtube/ John Chapple)

A bíró arra hivatkozott, hogy a felperes túl sokáig várt a feljelentéssel, így az ügy elavult az évek során. Spencer Elden úgy tűnik, hogy jogi úton már nem tudja tovább görgetni az ügyet, de az amerikai média még mindig ott van a lehetőségek között. Legalábbis ügyvédei ezt az utat tanácsolják neki a továbbiakban.

Elden szerint ő gyermekként nem akadályozhatta meg a kép felhasználását

A per középpontjában az a fotó állt, amelyen Elden csecsemőként, meztelenül látható, és egy horogra akasztott dollárt kerget egy medencében. Spencer Elden azt is kifogásolta, hogy ilyen fiatalon nem volt képes tiltakozni a kép felhasználása ellen. 

A férfi 150 ezer dollár kártérítést követelt magának, amely kicsit több, mint 60 millió forintnak megfelelő összeg.

Kirk Weddle, a kép készítője mellett a vádlottak padjára kerültek a Nirvana egykori tagjai, Dave Grohl és Krist Novoselic, valamint Courtney Love, Kurt Cobain özvegye is.

Spencer Elden 2021-ben indított pert, mert úgy gondolta, még mindig lehet esélye egy évtizedes jogsértés tisztázására, hiszen állítása szerint a szóban forgó felvétel felnőttkorában is csak hátrányt okozott neki.

A per elavult, a kártérítésnek annyi

A pert januárban indították újra, amikoris az üggyel foglalkozó Los Angeles-i bíró úgy ítélte, hogy Elden bőven kimerítette a tízéves elavulási időt, így már nem kaphatja meg a kártérítést.

A védelem üdvözölte az ítéletet, valamint a pert „érdemtelennek” nevezték és úgy érezték, hogy Eldennek inkább haszna származott abból, hogy szerepelt a Nevermind albumborítóján. Kiemelték, hogy a képet egyszer újra is komponálták a férfival, valamint a szülei 1991-ben 200 dollárt, vagyis közel 80 ezer forintot kaptak az akkor még ismeretlen bandától.

A Nevermind albumból világszerte több mint harmincmillió példány kelt el, ezért a világ legkelendőbb lemezei közé tartozik.

Borítókép: A Nevermind egyike a világon legtöbbet eladott lemezeknek (Fotó: Flickr)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.