A Nirvana nyerte az albumborítójuk miatt indított pert

A pert Spencer Elden indította, aki csecsemőként szerepelt a Nevermind albumon

Forrás: BBC2022. 09. 06. 13:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy amerikai bíró elutasította egy férfi legutóbbi perét a Nirvana ellen a banda ikonikus 1991-es albumborítója miatt, amelyen meztelenül látható csecsemőként. A 31 éves Spencer Elden azt állítja, hogy a Nevermind lemezborítóján való megjelenése gyermekek szexuális zaklatásának minősül - olvasható a BBC cikkében.

Spencer Elden a Nirvana Nevermind lemezével a kezében (Fotó: Youtube/ John Chapple)

A bíró arra hivatkozott, hogy a felperes túl sokáig várt a feljelentéssel, így az ügy elavult az évek során. Spencer Elden úgy tűnik, hogy jogi úton már nem tudja tovább görgetni az ügyet, de az amerikai média még mindig ott van a lehetőségek között. Legalábbis ügyvédei ezt az utat tanácsolják neki a továbbiakban.

Elden szerint ő gyermekként nem akadályozhatta meg a kép felhasználását

A per középpontjában az a fotó állt, amelyen Elden csecsemőként, meztelenül látható, és egy horogra akasztott dollárt kerget egy medencében. Spencer Elden azt is kifogásolta, hogy ilyen fiatalon nem volt képes tiltakozni a kép felhasználása ellen. 

A férfi 150 ezer dollár kártérítést követelt magának, amely kicsit több, mint 60 millió forintnak megfelelő összeg.

Kirk Weddle, a kép készítője mellett a vádlottak padjára kerültek a Nirvana egykori tagjai, Dave Grohl és Krist Novoselic, valamint Courtney Love, Kurt Cobain özvegye is.

Spencer Elden 2021-ben indított pert, mert úgy gondolta, még mindig lehet esélye egy évtizedes jogsértés tisztázására, hiszen állítása szerint a szóban forgó felvétel felnőttkorában is csak hátrányt okozott neki.

A per elavult, a kártérítésnek annyi

A pert januárban indították újra, amikoris az üggyel foglalkozó Los Angeles-i bíró úgy ítélte, hogy Elden bőven kimerítette a tízéves elavulási időt, így már nem kaphatja meg a kártérítést.

A védelem üdvözölte az ítéletet, valamint a pert „érdemtelennek” nevezték és úgy érezték, hogy Eldennek inkább haszna származott abból, hogy szerepelt a Nevermind albumborítóján. Kiemelték, hogy a képet egyszer újra is komponálták a férfival, valamint a szülei 1991-ben 200 dollárt, vagyis közel 80 ezer forintot kaptak az akkor még ismeretlen bandától.

A Nevermind albumból világszerte több mint harmincmillió példány kelt el, ezért a világ legkelendőbb lemezei közé tartozik.

Borítókép: A Nevermind egyike a világon legtöbbet eladott lemezeknek (Fotó: Flickr)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.