Pillanatok alatt omlott össze Kanye West dollármilliárdokat érő birodalma

Pár hét leforgása alatt Kanye West szinte minden üzleti kapcsolatát tönkretette.

Forrás: VG.hu2022. 10. 29. 13:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pár hét leforgása alatt Kanye West – aki egy ideje már csak Yeként hívatja magát – szinte minden üzleti kapcsolatát tönkretette a botrányt keltő kijelentéseivel, majd ezt követően a Forbes üzleti magazin közölte, hogy a rapper, divattervező, üzletember már le is csúszott a milliárdosok globális listájáról

Jellemző a 45 éves sztárra, hogy gátlástalanul provokál, és folyamatosan konfliktuskereséssel akarja magára felhívni a figyelmet, amelynek köszönhetően mindig a média középpontjába kerül. Egy zenei díjátadón például a színpadon kikapta a díjazott Taylor Swift kezéből a mikrofont, és arról kezdett el beszélni, hogy Beyoncé érdemelte volna meg az elismerést, vagy Donald Trump akkori amerikai elnököt ölelgette az ovális irodában

de arról is beszélt már, hogy ő maga is elindul az elnökválasztáson. 

Az évek alatt többször is beszélt mentális betegségeiről, 2005-ben mesélt arról először, hogy bipoláris zavarral küzd, de a közösségi médiában gyakran kifejezte vonakodását a pszichiátriai gyógyszerekkel kapcsolatban. 2018-ban a Twitteren azt írta, hogy hat hónapja nem szedi a gyógyszereket, és ennek következtében „újra érzi saját magát” – olvasható a VG.hu cikkében.

Az utóbbi időben azonban több olyan kijelentés is tett az interneten, amelyek miatt már a Twitter- és Instagram-fiókját is zárolták. A Twitteren például egy kommentjében úgy fogalmazott, hogy „death con 3” kategóriába – az amerikai hadsereg védelmi készenléti állapotára (DEFCON) utalva – helyezi magát a zsidókkal szemben. Később tagadta, hogy a posztja antiszemita lett volna, hiszen szerinte a feketék is zsidók. Az Instagramon pedig P. Diddy amerikai rapperrel folytatott SMS-váltását osztotta meg, amelyben úgy fogalmazott, hogy 

P. Diddyt a „zsidó emberek irányítják”. 

Miután a nagy közösségi oldalak elérhetetlenné tették a fiókjait, bejelentette: megvásárolja a vitatott Parler közösségi platformot, ahol szerinte szabadon terjesztheti a nézeteit.

Szeptemberben a Gap közölte, hogy felmondja a közös üzletet Westtel, mert a ruhamárka elnöke, Mark Breitbard szerint „nem sikerült közös nevezőre jutniuk az elképzelések megvalósítását illetően”. Pár napja az Adidas is bejelentette, hogy azonnali hatállyal megszakítja a közel egy évtizede tartó üzleti partnerséget az előadóval, ezzel pedig a német ruhamárka mintegy 250 millió eurós (közel 103 milliárd forint) bevételtől eleshet az idei pénzügyi évben. A szakításnak az előzménye a rapper párizsi divathéten keltett botránya volt, amikor bemutatta a white lives matter feliratú  („a fehér életek számítanak”) kollekcióját, de a hónap elején a Drink Champs című podcast műsorban sikerült azzal is maga ellen fordítani az óriáscéget, amikor azt mondta, hogy

Antiszemita szöveget is mondhatok, akkor sem fog az Adidas kirúgni.

A héten folytatódott Kanye West mélyrepülése: ki kellett tessékelni a Skechers sportcipőgyártó Los Angeles-i székházából, miután meghívás nélkül beállított. A cég az eset után közleményt adott ki arról, hogy biztosan nem dolgoznak együtt Westtel a megnyilvánulásai miatt. A sorba a JPMorgan Chase is beszállt, a pénzintézet képviselői levélben tudatták, hogy felmondják a rapper, divattervező szerződését, vigye máshova a megtakarításait, majd a Balenciaga divatmárka is megszakította az együttműködést az előadóval.

A CAA ügynökség hétfőn közölte, hogy megszakított a zenésszel minden kapcsolatot, az MRC film- és tévéstúdió lefújta tervezett dokumentumfilmjét az énekesről, illetve a Def Jam Recordings is felbontja vele a szerződését. Camille Vazquez, aki Johnny Deppet is képviselte sikeresen az Amber Heard elleni perben – a korábbi hírekkel ellentétben – már nem hajlandó a zenész üzleti érdekeltségeit képviselni.

Ari Emanuel, a WME ügynökség anyavállalatának, az Endeavournak a vezérigazgatója pedig véleménycikket írt a The Financial Timesban, amelyben felszólította a szórakoztatóipari cégeket – köztük a Spotifyt, az Apple-t is –, hogy hagyják abba az előadóval való együttműködésüket. Később Daniel Ek, a Spotify elnöke a Reutersnek azt mondta, hogy nem távolítják a platformukról a rapper zenéjét, hacsak ezt Kanye kiadója külön nem kéri tőlük.

Jeremy Zimmer, a United Talent Agency vezérigazgatója egy belső levelezésben azt írta, hogy 

„közösségeinkben az antiszemitizmus növekedését látjuk, amelyet Kanye megjegyzései táplálnak”, illetve minél hamarabb bojkottot sürget az előadóval szemben.

Az amerikai előadó 2020-ban került fel először a Forbes listájára, akkor a lap egymilliárd dollárra becsülte Kanye West vagyonát, azonban a rapper állította, valójában 3,3 milliárd dollárja van, és közölte, hogy 

az üzleti magazinnál „senki sem tudja, hogyan kell számolni”. 

A lap szerint hasonló viták minden évben voltak, majd a zenész olyan dokumentumokat küldött a szerkesztőknek, amelyekben állította, hogy az Adidas-partnersége önmagában 4,3 milliárd dollárt ér. Később amikor megtudta, hogy összesen kétmilliárd dollárt kereshet az üzlettel, továbbra is a Forbes újságíróit kritizálta.  

A Forbes szerint Kanye West jelenlegi vagyona 400 millió dollárra tehető, amely ingatlanból, készpénzből, zenei portfóliójából és a volt felesége, Kim Kardashian Skims alakformáló cégében szerzett ötszázalékos részesedéséből származik. 

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Kanye West (Forrás: Flickr)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.