időjárás 1°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Császi Ádám új filmjének Tallinnban lesz a világpremierje

Forrás: MTI
2022.11.02. 11:09 2022.11.02. 16:17
Császi Ádám új filmjének Tallinnban lesz a világpremierje

Császi Ádám Háromezer számozott darab című filmjének az A-kategóriás Tallinn Black Nights Film Festivalon (PÖFF) lesz a világpremierje – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI).

A közlemény szerint Észak-Európa élvonalbeli szemléje november 11-én kezdődik, és immár 26. alkalommal vonultatja fel a kortárs film legizgalmasabb alkotásait - köztük 4 magyar játékfilmet és 9 rövidfilmet - az észt fővárosban.

Háromezer számozott darab címmel a legnagyobb európai kisebbség, a romák művészi ábrázolásának ellentmondásairól készített fekete komédiát Császi Ádám.

A tallinni fesztivál szervezői nyilvánosságra hozták, hogy az alkotást meghívták a Rebels with a Cause elnevezésű versenyprogramba, ahol először lesz látható november 18-án.

A Háromezer számozott darab című film történetében egy színházi rendező öt nehéz sorsú fiatal roma életéről készít előadást. A színdarab kendőzetlen kegyetlenséggel meséli el életük történetét, vagyis a traumáikkal kereskedik. Amikor az előadást meghívja egy neves német színházi fesztivál, a csoport tagjai kénytelenek szembenézni múltjukkal és felvenni a küzdelmet a rasszista sztereotípiák egész tárházával - olvasható a film ismertetőjében.

A főbb szerepeket Farkas Franciska, az Örök tél, a Brazilok és az Aranyélet színésznője, Pápai Rómeó, a Drága örökösök tévésorozat egyik szereplője, Gerner Csaba, aki a Nyitva és az Argo 2 című filmekből is ismert, valamint Oláh Edmond, Varga Norbert, Pászik Cristopher, Horváth Kristóf és Wieland Speck német színész, rendező játsszák.

Korábban már nyilvánosságra hozták, hogy Bernáth Szilárd erőteljes bemutatkozó rendezését, a Larry-t, Kárpáti György Mór rendező-forgatókönyvíró második mozifilmjét, a Jövő nyár című drámát és Szakonyi Noémi Veronika a nyílt örökbefogadás témáját feldolgozó Hat hét című alkotást is bemutatják Tallinnban.

A Tallinn Black Nights filmfesztivál Észak-Európa egyik legjelentősebb fesztiváljává és legmozgalmasabb szakmai platformjává vált az elmúlt 25 évben.

A fesztiválon két hét alatt mintegy 250 filmet és 300 rövidfilmet, animációt vetítenek. A 26. Tallinn Black Nights Filmfesztivált november 11. és 27. között rendezik meg, a magyar filmek premierjét az alkotók jelenlétében tartják.

Borítókép: Fotó a Háromezer számozott darab című filmből (Fotó: AD FILM)


 

 


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.