Császi Ádám új filmjének Tallinnban lesz a világpremierje

Császi Ádám Háromezer számozott darab című filmjének az A-kategóriás Tallinn Black Nights Film Festivalon (PÖFF) lesz a világpremierje – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Forrás: MTI2022. 11. 02. 11:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint Észak-Európa élvonalbeli szemléje november 11-én kezdődik, és immár 26. alkalommal vonultatja fel a kortárs film legizgalmasabb alkotásait - köztük 4 magyar játékfilmet és 9 rövidfilmet - az észt fővárosban.

Háromezer számozott darab címmel a legnagyobb európai kisebbség, a romák művészi ábrázolásának ellentmondásairól készített fekete komédiát Császi Ádám.

A tallinni fesztivál szervezői nyilvánosságra hozták, hogy az alkotást meghívták a Rebels with a Cause elnevezésű versenyprogramba, ahol először lesz látható november 18-án.

A Háromezer számozott darab című film történetében egy színházi rendező öt nehéz sorsú fiatal roma életéről készít előadást. A színdarab kendőzetlen kegyetlenséggel meséli el életük történetét, vagyis a traumáikkal kereskedik. Amikor az előadást meghívja egy neves német színházi fesztivál, a csoport tagjai kénytelenek szembenézni múltjukkal és felvenni a küzdelmet a rasszista sztereotípiák egész tárházával - olvasható a film ismertetőjében.

A főbb szerepeket Farkas Franciska, az Örök tél, a Brazilok és az Aranyélet színésznője, Pápai Rómeó, a Drága örökösök tévésorozat egyik szereplője, Gerner Csaba, aki a Nyitva és az Argo 2 című filmekből is ismert, valamint Oláh Edmond, Varga Norbert, Pászik Cristopher, Horváth Kristóf és Wieland Speck német színész, rendező játsszák.

Korábban már nyilvánosságra hozták, hogy Bernáth Szilárd erőteljes bemutatkozó rendezését, a Larry-t, Kárpáti György Mór rendező-forgatókönyvíró második mozifilmjét, a Jövő nyár című drámát és Szakonyi Noémi Veronika a nyílt örökbefogadás témáját feldolgozó Hat hét című alkotást is bemutatják Tallinnban.

A Tallinn Black Nights filmfesztivál Észak-Európa egyik legjelentősebb fesztiváljává és legmozgalmasabb szakmai platformjává vált az elmúlt 25 évben.

A fesztiválon két hét alatt mintegy 250 filmet és 300 rövidfilmet, animációt vetítenek. A 26. Tallinn Black Nights Filmfesztivált november 11. és 27. között rendezik meg, a magyar filmek premierjét az alkotók jelenlétében tartják.

Borítókép: Fotó a Háromezer számozott darab című filmből (Fotó: AD FILM)


 

 


 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.