Új tulajdonosa lesz Brad Pitt filmstúdiójának

A tranzakció háromszázmillió dollárra értékelte fel Hollywood egyik legelismertebb független stúdióját.

Munkatársunktól
Forrás: VG.hu2022. 12. 11. 10:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Francia befektetők vásárolták meg Brad Pitt Plan B Entertainment nevű filmstúdióját, amely olyan kasszasikereket gyártott, mint a 2016-ban bemutatott Holdfény (Moonlight) vagy a pénzügyi világ sötét bugyraiba betekintést engedő 2015-ös A nagy dobás (The Big Short). 

A transzatlanti felvásárlás a Financial Times által szerzett információk szerint háromszázmillió dollár értékű volt. A filmsztár a brit lapnak elmondta, hogy az Oscar-díjas stúdió, amelyet a 2000-es évek elején alapított „kinőtte a mi kis garázsunkat”, s készen áll arra, hogy a francia Mediawan nevű konglomerátum támogatásával tovább bővüljön. 

A Plan B egyike Hollywood legsikeresebb, és a szakma által is leginkább elismert független stúdióinak. 

Felvásárlása azon ritka tranzakciók közé tartozik, amelyek során európai befektetők szállnak be a tengerentúli showbizniszbe. Korábban egyetlen ilyen eset volt, amikor a Vivendi 2001-ben megvásárolta a Universal Studiost.

A Mediawan magántulajdonú cég, 2015-ben alapította a telekom-milliárdos Xavier Niel, a befektetési bankár Matthieu Pigasse, valamint a televíziós producer Pierre-Antonie Capton. Sikeresebb produkcióik közé tartozik a Call My Agent, valamint a Három muskétás egy feldolgozása.

A tranzakció részletei nem nyilvánosak, az FT tudomása szerint az ügylet háromszázmillió dollárra értékelte a Plan B-t,

ennek felét készpénzben, másik felét Mediawan részvényekben kapják meg a tulajdonosok. A részvénystruktúra felhígulásának elkerülése érdekében a cégben tőkeemelést hajtanak végre, ebben részt vesz a Mediawan többi tulajdonosa, az amerikai KKR kockázati tőketársaság, valamint a francia állami tulajdonú BPI befektetési alap.

Az eredeti cikk Francia befektetők vették meg Brad Pitt filmstúdióját címmel olvasható a Vg.hu oldalán.

Borítókép: Brad Pitt (Forrás: Flickr)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.