Elhunyt Adam West, az első Batman

Ő volt West polgármester szinkronhangja is a Family Guyban.

Lakner Dávid
2017. 06. 10. 18:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolcvannyolc éves korában, pénteken meghalt Adam West, aki Batmant alakította a hatvanas években futó sorozatban. A színész rövid küzdelem után leukémiában hunyt el Los Angelesben.

William West Anderson 1928. szeptember 19-én született a washingtoni Walla Wallában. Apja, Otto West Anderson farmer, anyja, Audrey V. Speer pedig operaénekes volt, aki a családalapításért adta fel hollywoodi álmait. Szülei válása után West anyjával Seattle-be költözött.

Irodalmat és pszichológiát tanult, majd 1957-ben elvette Frisbie Dawsont, akivel Hollywoodba költözött. Ahogy első, Billie Lou Yeagerrel kötött házassága, úgy ez a kapcsolat sem tartott sokáig, 1962-ben másodjára is elvált. Harmadik feleségét, Marcelle Tagand Leart 1970-ben vette el.

Számos sorozatban játszott pályája kezdetén, 1959-ben pedig már Paul Newman oldalán szerepelt a The Young Philadelphiansben. Olyan szériákban bukkant fel, mint az 1959-es Maverick, az 1961-es The Detectives és a szintén 1961-es Laramie. 

William Dozier producer azután szerződtette Batmannek, hogy egy Nestlé-reklámban látta őt egy James Bond-szerű kém szerepében. A népszerű sorozat 1966-tól 1969-ig futott az ABC-n, az azonos című nagyjátékfilm 1966-ban jött ki Leslie H. Martinson rendezésében. Batmanként feltűnt egy közszolgálati hirdetésben is, ahol arra bátorította a gyerekeket, hogy Lyndon B. Johnson elnök felhívására vegyenek a vietnami háborút támogató bélyegeket. 1970-ben még azt is felajánlották neki, hogy játssza el James Bondot a Gyémántok az örökkévalóságnak című filmben, de visszautasította a szerepet. Későbbi önéletrajzában állította: úgy vélte, a titkosügynököt mindig is brit színésznek kell alakítania.

Szerette volna eljátszani Batmant az 1989-es Tim Burton-filmben is, egy ideig viszont úgy volt, hogy Thomas Wayne szerepét kaphatja meg. Mégsem jelent meg már a későbbi filmekben, ahogy sorozatbéli társa, a Robint játszó Burt Ward sem. Animációs sorozatokban, rövid rajzfilmekben viszont felbukkant még Bruce Wayne-ként. Szerepelt a Hooper, a kaszkadőr (1978), Az ifjú Lady Chatterley 2. (1985), az Omega zsaru (1990) és a Maxim Xul (1991) című filmekben is.

Számos rajzfilmsorozatban hallhattuk a hangját: A Simpson családban, a Futuramában, a Fecsegő tipegőkben és a Johnny Bravóban is közreműködött. Legismertebb szinkronszerepe a Family Guy sorozathoz kötődik, amelyben 2000-től haláláig ő kölcsönözte West polgármester hangját. Quahog őrült vezetőjének szerepében West végre ki tudott lépni Batman árnyékából, és népszerűsége ismét jelentősen megugrott. 

„Nyugodj békében, Adam West. Egyszer találkoztunk 1987-ben, és annyira zavarban voltam, miközben őrülten menőnek gondoltam magam, hogy nem tudtam elmondani, mit is jelentettél nekem gyerekkoromban” – írta Twitter-oldalán Neil Gaiman író. „Te voltál az ÉN Batmanem” – üzente Edgar Wright rendező. Részvétet nyilvánított Mark Hamill is, aki egy animációs sorozatban Joker hangját kölcsönözte. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.