Több szempontból is áttörést hozott a Wonder Woman

Libanonban viszont nem szárnyalhat, mert izraeli főszereplőnője miatt betiltották a filmet.

Lakner Dávid
2017. 06. 06. 15:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül erősen nyitott a mozipénztáraknál a múlt héten bemutatott Wonder Woman, a film női rendezője, Patty Jenkins pedig már le is előzte vele A szürke ötven árnyalata készítőjét, Sam Taylor-Johnsont. Eddig a rendezőnők között utóbbi tartotta a leglátványosabb pénzügyi nyitás rekordját az Egyesült Államokban, 85,2 millió dollárját viszont most simán megelőzte a szuperhősös film 100,5 milliója. Globálisan is jól szerepelt a DC-képregény alapján készült történet, a hétvége 223 millió dollárt termett Jenkinsék számára. Igaz, e téren a 242 milliót hozó erotikus „szürkét” nem sikerült megelőzni.

Szuperhősfilmes szempontból szintén szokatlannak mondható, hogy a film nézői között többségben voltak eddig a nők. A Hollywood Reporter szerint 52 százalékot tettek ki az érdeklődők közt, miközben a műfajban 60 százalékos férfitöbbség szokott lenni.

Akadt viszont, ahol nem szárnyalhatott a Wonder Woman: Libanonban betiltották a filmet mindössze azért, mert a főszereplőnő, Gal Gadot Izraelből származik. Pedig a filmet ettől még be kívánták mutatni a közel-keleti országban is, az ezzel szemben hozott döntés csupán néhány órával előzte meg a Wonder Woman mozikba kerülését. Ebben nagy szerepe volt a helyi Izrael-ellenes kampányszervezetnek, amely „izraeli katonafilmnek” kiáltotta ki a Wonder Womant. Libanon hivatalosan háborúban áll Izraellel, bár 2006 óta általános tűzszünet van érvényben. 

Gadot egyébként két évig szolgált is az izraeli hadseregben, tizennyolc évesen pedig Miss Izraellé választották. Szerepelt a tavalyi Batman Superman ellenben is, amit a kampányszervezet szintén megpróbált betiltatni Libanonban, de akkor nem járt sikerrel. Az ismert libanoni blogger, Elie Fares meg is jegyezte: következetlen a küzdelem a film ellen, miközben például a Gadot szereplésével készült Halálos iramban filmeket bemutatták az országban. 

A pénzügyi siker egyúttal cáfolta azt a közkeletű tévedést is, hogy női szuperhősös mozival nem lehet kasszát robbantani. Korábban a 2004-es Macskanő és a 2005-ös Elektra bukása miatt gondolták úgy, hogy hasonló filmalkotás nem érhet el kiugró eredményt. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.