Meghalt Jake LaMotta, az igazi Dühöngő Bika

Profi pályafutása alatt 106 meccset vívott. A ringben olyan volt, mintha ketrecben harcolna az életéért.

MN
2017. 09. 20. 17:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden, 95 éves korában, tüdőgyulladás következtében, a floridai Miamiben meghalt Jake LaMotta egykori bokszbajnok, akiről Martin Scorsese a Dühöngő bika című film főszereplőjét mintázta 1980-ban. A film címszerepéért Robert De Niro Oscar-díjat kapott. A halálhírt a 25 éves menyasszonya, Denise Baker közölte – írja a New York Times.

LaMotta New Yorkban született 1921-ben, szicíliai bevándorlók gyermekeként. Saját megfogalmazása szerint semmirevaló kölyök volt, és egy javítóintézetben kezdett bokszolni, ahová betörési kísérlet miatt került. Veretlen amatőr pályafutás után 1941-ben lett profi. 1943-ban szerzett hírnevet azzal, hogy legyőzte „Sugar” Ray Robinson középsúlyú bajnokot, akivel pályafutása során összesen hatszor csapott össze.

Összesen 106 meccset vívott, 83-at megnyert, ebből harmincat KO-val, és csak 19-et veszített. Hihetetlenül bírta az ütéseket, és ezzel ki is fárasztotta az ellenfeleit, majd ő lendült támadásba. Ahogy az emlékirataiban írta: „Törj ki a sarokból, és üsd, üsd, üsd. Viseld el az összes fenyítést a másik fickótól, maradj ott, és üss, üss, üss!” Ray Arcel legendás bokszedző szerint LaMotta a ringben olyan volt, mintha egy ketrecben harcolna az életéért.

Bár egymillió dollárt keresett a ringben, magánélete viharos volt, többször elvált, és börtönbe is került. Scorsese kifejezetten róla mintázta a Dühöngő bika főszereplőjét, olyannyira, hogy LaMotta több ezer menetet bokszolt De Niróval, hogy felkészítse, és hiteles legyen a vásznon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.