Akkor most Az utolsó Jedik vagy Az utolsó Jedi?

A rendező véleménye más, mint amire a hivatalos cím utal. Kavarodás egy messzi-messzi galaxisban, de van konklúziónk.

Földi Bence
2017. 10. 12. 19:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Skywalker, az utolsó Jedi” – ez állt a Csillagok háborúja 2015 decemberében bemutatott hetedik epizódjának bevezető szövegében. A film végén fel is bukkant a karakter, de a Luke Skywalkert alakító Mark Hamillnek egyetlen szó sem jutott. Annál többet szerepel majd a nyolcadik részben, amely a The Last Jedi címet kapta a Lucasfilmtől januárban.

A Jedi szó trükkös szó az angolban, kivételnek számító főnév, amelynek nincsen többes számot jelölő alakja. A rajongók éppen ezért várták az angoltól eltérő nyelvek címváltozatait – hisz nem lehetett tudni, egy vagy több Jediről szól-e majd a sztori. Ezek végül be is futottak: németül, franciául, spanyolul és olaszul is Jedik szerepelt a nyolcadik epizód elnevezésében.

A magyar forgalmazó, a Forum Hungary februárban azonban úgy döntött, szembemegy a trenddel, és leleplezte Az utolsó Jedi filmcímet – az erről szóló Facebook-poszt továbbra is elérhető a Filmkockák nevű oldalon, amelyet ők kezelnek. Akkor rákérdeztünk, miért döntöttek az egyes szám mellett a mindenütt máshol használt többes szám helyett, de azt írták, nem mondhatnak semmit ez ügyben.

Akkor még örültünk, mert januárban mi is így fordítottuk a The Last Jedit. Ám a kavarodásnak akkor még nem volt vége, március végén ugyanis a Forum Hungary ugyancsak a Facebookon jelentette be, hogy a korábbi változat mögé dobják a többes szám jelét, így a hivatalos elnevezés Az utolsó Jedik lett. „Az Erő ezzel a címmel van” – írták angolul az aktualizált plakát alá, de nem közöltek semmit a változtatás okairól.

Alig két héttel később, április közepén Rian Johnson rendező azonban amellett tette le a garast, hogy egyetlen utolsó Jedi van, Luke Skywalker. „Vicces, hogy elkezdtek erről kérdezgetni az emberek. Bennem fel sem merült ez a kérdés. Az én fejemben egyes számú a címben a Jedi. Arról, hogy Luke az utolsó Jedi, Az ébredő Erőben is szó van” – utalt az ABC News műsorában Johnson a cikkünk elején is idézett felvezető szövegre.

A film szeptemberben készült el, október 10-én pedig megérkezett a rajongók által régóta várt előzetes is. Utóbbi napján a Vanity Fair posztolta a Twitterre májusi cikküket, amelyben azt írták, Rian Johnson és Kathleen Kennedy (producer, a Lucasfilm feje) mindig megkerüli a válaszadást a címmel kapcsolatos kérdésekre. Kennedy konkrétan annyit mondott a lap újságírójának – akinek a Baljós árnyak előtt George Lucas elárulta, hogy a cím Darth Sidiousra utal –, hogy éppen az a remek a(z angol) címben, hogy nem fejti el, egyes vagy többes számban van-e a Jedi.

Johnson pedig arról beszélt nekik, hogy a cím már a forgatókönyvírás megkezdése előtt megvolt. Itt is azt mondta, egyes számban van a szó, de arra már ködösebb választ adott, hogy Luke-ról vagy Rey-ről van-e szó (és akkor még Kylo Renről nem is beszéltünk). „Ez elég bonyolult, ezért inkább nem mondok semmi konkrétat. [ ] Az ember azt gondolná, mondjuk így, hogy Az ébredő Erő vége Luke-ra utal, hiszen a vallásának tagjai kihaltak, és ő az utolsó közülük” – jelentette ki májusban Johnson. A Vanity Fair október 10-i Twitter-posztját azonban megosztotta a rendező, annyit téve hozzá, hogy „Luke az”. Rian Johnson posztja több mint kilencezer megosztást és 26 ezer lájkot generált a közösségi oldalon.

Ha egy Jedi van, kilétéről a különböző nyelvek nem feltétlenül árulkodnak. Sokan felvetették, hogy Rey nem lehet az utolsó Jedi, mert például a franciában hímnemű a Jedi főnév. Nos, az Inverse e kérdésben megkereste Kerry Stampert, a Szóról szóra: A szótárak titkos élete című könyv szerkesztőjét, aki szerint bizonyos nyelvekben valamilyen nemet kellett adni a Jedi szónak, a franciában például hímnemű lett, de ez még semmit sem jelent.

Most, hogy a rendező többször is leszögezte, egyetlen utolsó Jedi van, megkérdeztük ismét a Forum Hungaryt, hogy mi a véleménye a film címéről. „Az első hivatalos poszteren szereplő és előzetesben elhangzó Star Wars: Az utolsó Jedik cím a stúdió jóváhagyásával lett meghatározva. A rendező a nyilatkozataiban a maga elképzeléseinek adott hangot, amelyek ugyanakkor nem mondanak ellent a nemzetközi címeknek” – írta lapunknak a forgalmazó. Azaz nem váltanak vissza egyes számra csak azért, mert Johnson erről beszél, sőt, szerintük a rendező szavai összhangban állnak a többes számmal is.

A konklúziót talán úgy lehetne levonni, hogy a forgalmazó szerint több Jedi van, ám a rendező csak egyről beszél. Korábban Rian Johnson azt tanácsolta a rajongóknak, ha egyáltalán nem akarnak spoilereket megtudni a filmről, ne nézzék meg az előzetest. Könnyen lehet, hogy Johnson csak azért nem beszél több Jediről, mert azzal a történet egy fontos részletét árulná el.

A filmet – amelyben magyar színésznő is szerepel – december 14-től vetítik a magyar mozik, legkésőbb akkor kiderül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.