Spielberg: A Netflix-filmeknek nem jár Oscar

Inkább Emmy-díjat érdemelnek szerinte.

Lakner Dávid
2018. 03. 28. 15:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oscar- helyett inkább Emmy-díjat érdemelnek a Netflix produkciói, mivel azok tévéfilmek – ezzel a meghökkentő állítással szállt be az ismét felpörgő vitába Steven Spielberg.

Mindezt nem sokkal azok után, hogy a cannes-i filmfesztivál az idén kitiltotta az Arany Pálmáért folyó versengésből a szolgáltató alkotásait. „A mozi történelme és az internet történelme két különböző dolog” – indokolta a döntést a The Hollywood Reporternek Thierry Frémaux, az A kategóriás mustra igazgatója. Két éve még engedték a versengést az Okjának és a The Meyerowitz Storiesnak, de úgy látszik, a döntést mára megbánták. „Akkor azt hittem, rá tudom ezzel bírni a Netflixet, hogy engedje mozikba a filmeket” – magyarázta Frémaux. 

A Netflix-filmek eltérő kezelésével láthatóan egyetért a Ready Player One rendezője is. „Nem hiszem, hogy az Amerikai Filmakadémia elismeréseiért kellene indulniuk azoknak a filmeknek, amelyeket maximum néhány mozi játszik és kevesebb mint egy hétig” – jelentette ki az ITV Newsnak a The Independent cikke szerint.

Spielberg szerint egyre kevesebb filmes fog így küzdeni a pénzszerzésért, a Sundance-re való bejutásért és a mozis vetítésekért. „Pedig ha már igazodsz a televíziós formátumhoz, onnantól tévéfilm vagy” – vélekedett a háromszoros Oscar-díjas alkotó.

A rendező úgy látja egyébként, hogy a tévé ma erősebb, mint bármikor, ő maga viszont ennek ellenére sem csatlakozna azokhoz, akik már a Netflixnek gyártanak tartalmat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.