időjárás 4°C Vilma 2022. december 5.
logo

Magaslesen

Pilhál György
2022.10.25. 05:59
Magaslesen

Tényleg jól sikerülhetett Orbán Viktor zalaegerszegi ünnepi beszéde, mert pár órával később már a Facebookon olvashattuk Gábor György lesújtó kritikáját a Mindszentyneum-avatóról. Az űzött szerző a Demokratikus Koalíció „szellemi műhelyének” frontembere. Annak a tudós társulatnak, amely Gyurcsány Ferenc ötletére alakult abból a célból, hogy a magyar emberek elé tárja, „miért nem jó az, amiben most élünk, és milyen politikai mezőt szeretnének ők 2022 után.” (Gondolom, azért nem jó a mostani mező, mert Gyurcsányék nem tudnak rajta kaszálni…)

Azt írja a feldúlt ember, hogy minden valószínűség szerint az elmúlt harminckét év legalávalóbb és legszennyesebb mondata hangzott el a miniszterelnök szájából Zalaegerszegen, amikor kijelentette: „Ne törődjünk azokkal, akik hol árnyékból, hol a brüsszeli magaslesről lövöldöznek Magyarországra. Ott fogják végezni, ahol az elődeik.” Hallatlan! De kik az „elődeik”? – mereng a szellemi műhelyvezető, majd mindjárt elő is áll a maga alkotta verzióval. „1956. október 25-én egy másik magaslesről lövöldöztek. Akkor még nem a brüsszeliről, hanem a Földművelődésügyi Minisztérium tetejéről. Ma már tudjuk, kicsodák […], hol és hogyan végezték.” Hogy hogyan jutott fel a Földművelődésügyi Minisztérium tetejére a szerző, az nem teljesen világos, ugyanis a miniszterelnök – a kommentelők egybehangzó véleménye szerint (szerintem is) – az „ott fogják végezni” helyhatározós szerkezet említésénél alighanem a történelem szemétdombjára gondolhatott… Egyébként nagyon helyesen.

Különben jó kis írás. Ilyenekből jön össze a kétharmad.

Borítókép: Gábor György (Forrás: OLKT.net)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.