A felmelegedés és a megnövekedett szén-dioxid-szint azt eredményezi, hogy ez a magas szén-dioxid-szint kioltja a felmelegedés szárazságot okozó hatását – írták a Sydney Egyetem Feike Dijkstra vezette kutatói a Nature című tudományos folyóiratban.
Ismert, hogy a növekvő hőmérsékletek szárazságot okoznak, a növények több vizet párologtatnak el. De most már kutatás támasztja alá, hogy a növekvő szén-dioxid-szint fokozza annak hatékonyságát, ahogy a növények felhasználják a vizet. Amikor fotoszintézis során a növények szén-dioxidot vesznek magukhoz, kinyílnak sztómáik, és egyúttal vizet is vesztenek. Ha viszont a szén-dioxid szintje magas, a növényeknek nem kell sokáig nyitva tartaniuk pórusaikat, vagyis kevesebb víztől válnak meg.
Az ausztrál egyetem kutatóinak vizsgálódása a legutóbbi azon kutatások sorában, amelyek a felmelegedés és a megnövekedett szén-dioxid-szint együttes hatásait térképezik fel – olvasható az ABC ausztrál rádió hírportálján.
(MTI)
Ha több a szén-dioxid, kevesebb vizet veszítenek
Az éghajlat felmelegedésével a termőföldek kiszáradnak, a szén-dioxid megemelkedett szintje azonban kutatók szerint segíthet abban, hogy a növények hatékonyabban hasznosítsák a vizet.
2011. 08. 04. 18:51
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!
Komment
Összesen 0 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!