Ha több a szén-dioxid, kevesebb vizet veszítenek

Az éghajlat felmelegedésével a termőföldek kiszáradnak, a szén-dioxid megemelkedett szintje azonban kutatók szerint segíthet abban, hogy a növények hatékonyabban hasznosítsák a vizet.

MNO
2011. 08. 04. 18:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felmelegedés és a megnövekedett szén-dioxid-szint azt eredményezi, hogy ez a magas szén-dioxid-szint kioltja a felmelegedés szárazságot okozó hatását – írták a Sydney Egyetem Feike Dijkstra vezette kutatói a Nature című tudományos folyóiratban.

Ismert, hogy a növekvő hőmérsékletek szárazságot okoznak, a növények több vizet párologtatnak el. De most már kutatás támasztja alá, hogy a növekvő szén-dioxid-szint fokozza annak hatékonyságát, ahogy a növények felhasználják a vizet. Amikor fotoszintézis során a növények szén-dioxidot vesznek magukhoz, kinyílnak sztómáik, és egyúttal vizet is vesztenek. Ha viszont a szén-dioxid szintje magas, a növényeknek nem kell sokáig nyitva tartaniuk pórusaikat, vagyis kevesebb víztől válnak meg.

Az ausztrál egyetem kutatóinak vizsgálódása a legutóbbi azon kutatások sorában, amelyek a felmelegedés és a megnövekedett szén-dioxid-szint együttes hatásait térképezik fel – olvasható az ABC ausztrál rádió hírportálján.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.