A felmelegedés és a megnövekedett szén-dioxid-szint azt eredményezi, hogy ez a magas szén-dioxid-szint kioltja a felmelegedés szárazságot okozó hatását – írták a Sydney Egyetem Feike Dijkstra vezette kutatói a Nature című tudományos folyóiratban.
Ismert, hogy a növekvő hőmérsékletek szárazságot okoznak, a növények több vizet párologtatnak el. De most már kutatás támasztja alá, hogy a növekvő szén-dioxid-szint fokozza annak hatékonyságát, ahogy a növények felhasználják a vizet. Amikor fotoszintézis során a növények szén-dioxidot vesznek magukhoz, kinyílnak sztómáik, és egyúttal vizet is vesztenek. Ha viszont a szén-dioxid szintje magas, a növényeknek nem kell sokáig nyitva tartaniuk pórusaikat, vagyis kevesebb víztől válnak meg.
Az ausztrál egyetem kutatóinak vizsgálódása a legutóbbi azon kutatások sorában, amelyek a felmelegedés és a megnövekedett szén-dioxid-szint együttes hatásait térképezik fel – olvasható az ABC ausztrál rádió hírportálján.
(MTI)

Űrutazók, figyelem! – Megérkezett a nagy űrutazási kvíz!