Vörösbort fogyasszanak a várandósok?

Víz helyett vörösbort ajánlottak a terhes anyáknak a 15. századi orvosok – derül ki a középkori medicinának szentelt könyvből, amely egy bostoni konferencia előadásait tartalmazza.

MNO
2011. 09. 01. 5:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kötet, amely a Cambridge Scholars Publishing kiadó gondozásában látott napvilágot, korabeli tudományos és vallási írások, valamint Dante és Boccaccio művein keresztül mutatja be, hogy a középkori Itáliában milyen „multifunkcionális” szerepet tulajdonítottak az ételeknek, italoknak – olvasható a Medievalist.net történelmi hírportálon.

A korabeli hiedelmek szerint bizonyos étkek, ha túlzásba viszik fogyasztásukat, nemcsak fizikai romlást okozhatnak, hanem kedélybeteggé is tehették az embert. A középkori orvosok szerint különös hatással bírtak az ételek-italok a magzatokra: a kötet egyik tanulmánya górcső alá veszi Michele Savonarola (1385–1468), a Padovai és a Ferrarai Egyetem professzorának De regimine vernacular pregnantibus noviter natorum et usque ad septennium című művét, amely a várandós anyákat látja el tanácsokkal.

A tudós, aki a Ferrarát irányító d’Este-ház (1240–1587) udvari orvosa, a város nemes asszonyait kívánta segíteni abban, hogy fiút hozzanak a világra, Michele Savonarola meggyőződése szerint ugyanis az anyák étrendjével befolyásolni lehet a magzat nemét. Mint írja, ahhoz, hogy „egészséges, megfelelő” hőmérsékletű fiú szülessen, a jövendőbeli anyáknak meleg és száraz ételeket kell fogyasztania, amelyek „visszaszorítják” az „alacsonyabb rendű” asszonyi kvalitásokat.

Az itáliai orvos ajánlásai között szerepel, hogy a várandós korpából készült kenyér helyett búzalisztből sütött cipót fogyasszon, tartózkodjon a sült haltól, de célszerű korlátozni étrendjében a gyümölcsöket is az étrendben. Ami az italokat illeti, a száraz vörösbor ajánlott. Mint Michele Savonarola írja, a várandós anyának tartózkodnia kell a hideg víztől, amely kártékony a magzatra nézve és leánygyermeket „eredményez”. A doktor felsorolja továbbá, hogy milyen ételek okozhatnak vetélést, s óva inti az anyákat a gránátalma „kockázatos” fogyasztásától is, amelynek legfeljebb a leve megengedett a borba keverve.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.