A zöld tea csökkentheti a koleszterinszintet

A zöld tea hagyományos ital formájában és étrend-kiegészítő kapszulaként is csökkentheti a „rossz” koleszterin értékét – derült ki egy átfogó amerikai tanulmányból.

WL
2011. 11. 17. 18:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Journal of the American Dietetic Association című folyóiratban megjelent eredmények szerint az ital formájában fogyasztott zöld tea valamivel hatékonyabban csökkenti a teljes és a „rossz” LDL-koleszterinértéket, mint a benne található katekin nevű anyagot tartalmazó mesterséges kivonatok.

A kaliforniai Pomona városában működő Western University of Health Scienes gyógyszerészeti karán dolgozó Olivia Phung mindezektől függetlenül hangsúlyozta, hogy a zöld tea jótékony hatása összességében véve meglehetősen alacsony.

„Ha valakit már kezelnek a koleszterinszintje miatt, akkor nem érdemes átváltania sem a kapszulákra, sem a tea fogyasztására” – mondta Phung, hozzátéve, hogy az ital étrend-kiegészítőként való alkalmazása ettől függetlenül javíthat a „rossz” koleszterin értékén. A szakemberek nem találtak egyértelmű bizonyítékot arra, hogy a zöld tea serkentően hat a „jó” HDL-koleszterinre, vagy csökkenti a vérben található másik zsírfajta, a triglicerid értékét.

A kutatók 1415 felnőtt bevonásával készült húsz klinikai teszt eredményeit vizsgálták meg. A korábbi tanulmányok résztvevőit véletlenszerűen osztották be aszerint, hogy mindennap zöld teát – italként vagy kapszulaként – fogyasszanak, vagy a kontrollcsoport tagjaként placebókat kapjanak. Az eredmények szerint a zöld tea jótékony hatása csak azokra a résztvevőkre korlátozódott, akik eleve magas koleszterinszinttel vágtak bele a vizsgálatba.

Összességében nézve a tea hatékonyabbnak bizonyult a kapszuláknál, ám Phung szerint mindettől függetlenül nincs elég adat annak bizonyítására, hogy az ital fogyasztása hatékonyabb, mint a kivonatoké. A korábbi tanulmányok ugyanis túlságosan kicsik voltak ahhoz, hogy megbízható eredményekkel szolgáljanak. Mint hozzátette, további kutatásra van szükség annak megállapítására, hogy mennyi az ideális katekinmennyiség, ebből következően pedig, hogy a dózis emelésével tovább javíthatóak-e az értékek.

A mellékhatások tekintetében a szakemberek elmondták, hogy a zöld tea mérsékelt fogyasztása teljesen biztonságos, bár mind az ital, mind a kivonatok tartalmaznak koffeint, amely bizonyos emberek számára nem ajánlott. A zöldtea-kivonatot fogyasztók körében regisztráltak ugyan néhány májkárosodási esetet, ám nem egyértelmű, hogy az étrend-kiegészítő volt-e az oka a betegség kialakulásának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.