Lavinakutatók kísérleteznek a jégkrémekkel

Lavinaszakértők segítségével tanulmányozzák svájci kutatók, hogy miként változik a jégkrém szerkezete, miközben háztartási fagyasztóban, otthon tárolják – számolt be róla a BBC hírportálja.

tt
2012. 03. 26. 14:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kísérleteikben a lavina kialakulásában kulcsfontosságú jégkristályok szerkezetének meghatározásához használt röntgenkészülékkel vizsgálták a jégkrémből vett mintákat. A Nestlé cég azt reméli, hogy sikerül feltárniuk a pontos körülményeket, amelyek mellett a jégkristályok képződnek és növekednek. Amikor a növekedő jégkristályok elérnek egy bizonyos méretet, megváltoztatják a jégkrém textúráját, amitől az evése közbeni ízélmény is megváltozik.

A kutatásokat a cég szakemberei a svájci Davosban működő Hó- és Lavinakutató tudósaival közösen végezték. Az intézetben lévő röntgentomográfiás berendezés a kevesek egyike, amellyel képet lehet készíteni fagypont alatt a jégkristályok szerkezetéről.

„Korábban nem tudtunk anélkül belenézni a jégkrémbe, hogy tönkre ne tegyük közben a mintát” – magyarázta Cedric Dubois, a Nestlé élelmiszertudósa.

A vizsgálatokból kiderült, hogy elsősorban a fagyasztószekrények változó hőmérséklete okozhatja a fehér jégkristályok kiválását a jégkrém felületén. Az elvi mínusz 18 Celsius-fok ugyanis csak átlagos hőmérséklet, valójában néhány fokkal mindkét irányban ingadozik, ezért a fagylalt egy része felolvad, majd újból megfagy.
A többszöri felolvadás és megfagyás nyomán a jégkristályok egyre nagyobbak lesznek, végül már rontják a jégkrém élvezeti értékét.

A tanulmányt a Soft Matter című szakfolyóiratban ismertették a svájci szerzők részletesen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.