A vizsgálatban több mint hatvanezer kínai származású szingapúri lakos vett részt. Az önkéntesek életkora az 1990-es években indult kutatás kezdetén 45 és 74 év között volt. Egészségi állapotukat körülbelül egy évtizeden át követték nyomon, ezen időszak alatt 1397-en hunytak el valamilyen szívbetegség miatt, 2252 személynél pedig 2-es típusú diabétesz fejlődött ki.
Nyolcvan százalékkal nőtt a kockázat
Azoknál a résztvevőknél, akik hetente legalább kétszer fogyasztottak gyorséttermi ételt, 27 százalékkal magasabb volt a cukorbaj kockázata, és 56 százalékkal a szívhalálé azokhoz képest, akik egyáltalán nem vagy csak ritkán tévedtek be gyorsétterembe. A résztvevők között 811-en fogyasztottak heti négy vagy több alkalommal gyorséttermi ételt, esetükben a szívhalál kockázata 80 százalékkal növekedett. Ezek az arányok még abban az esetben is fennmaradtak, ha a kutatók olyan, az egészséget befolyásoló tényezőket is figyelembe vettek, mint az életkor, a nem, a testtömeg, az iskolai végzettség vagy a dohányzás.
Paradox módon azon szingapúriak között, akik kedvelik a nyugati típusú gyorséttermi ételeket, magasabb a fiatalabb, képzett és fizikailag aktív személyek aránya, valamint kisebb a dohányosoké, mint a hagyományos ázsiai étrendet kedvelők között.
Halálos státusszimbólum
Mint a vizsgálat kimutatta, a keleti típusú gyorséttermi ételek ugyanakkor nem befolyásolják a szívhalálozást és a 2-es típusú diabétesz előfordulását. „Számos országban üdvözlik a nyugati gyorséttermek elterjedését, amit a gazdasági fejlődés jelének tekintenek, de ennek egészségügyi következményei vannak” – magyarázta a kutatást irányító Andrew Odegaard, a Minnesotai Egyetem közegészségügyi intézetének tudósa.
Hozzátette: a szingapúri gyorsétterem-kedvelők összetétele markánsan különbözik az amerikai fogyasztókétól. „A gyorséttermek látogatása a Szingapúrhoz hasonló országokban egyfajta státusszimbólum, az amerikai kultúrában való részvétel ismérve” – emelte ki Andrew Odegaard.