Az elsőként termesztett rizsfajta az Oryza sativa japonica volt, amelyet évezredekkel ezelőtt vadrizsből nemesítettek Dél-Kínában, a Gyöngy-folyó középső szakaszán. A világ egyik legfontosabb élelmiszernövényének számító rizs múltjáról sokáig vitatkoztak a tudósok; a kutatások nyitva hagyták a kérdést, hogy a növény eredete Kínába vagy Indiába nyúlik-e vissza, ahogyan a termesztés kezdetének időpontja sem volt egyértelmű.
A rizsnek, amely legalább hárommilliárd ember alapvető élelme, mára ezernél több termesztett változata létezik. Genetikai elemzések szerint két alfaja, a japonica és az indica körülbelül 3900 évvel ezelőtt vált el egymástól. A két termesztett alfaj külsőre is eltér, a japonica rövidszemű, főzve ragadós, az indica pedig vékony, hosszúszemű és megfőzve nem ragadós.
A sanghaji Biológiai Tudományok Intézetében Pin Han vezetésével a rizs genetikai adatbázisaiban található hatalmas információmennyiséget elemezve keresték a betűnyi különbségeket az egyes változatok DNS-ében. Az Oryza rufipogon vadrizsnek 446 földrajzilag eltérő típusát sikerült megkülönböztetniük, valamint összesen 1083-at a japonica és indica változatok közül.
Az adatokból azután összeállították a növény teljes családfáját, amelyből azt a következtetést vonták le, hogy az indica alfajt nem a vadrizsből háziasították, hanem a vadrizs és a már termesztett japonica alfaj kereszteződésének terméke volt. Ez a keverék, a ma indicaként ismert leszármazott azután elterjedt Dél-Ázsiában és Délkelet-Ázsiában is, ahol a helyi gazdák továbbfejlesztették, hogy jobban bírja az ottani körülményeket.
A genomok összehasonlításából az is kiderült, hogy 55 olyan genetikai jegy található a rizsgenomban, amely az ember nemesítő közreműködésével került be a növény DNS-ébe az évezredek során.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!